ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 23 Mart 2017 Perşembe 15:24

Erdoğan: Bu zat başka bir ülkede mi yaşıyor?

Erdoğan: Bu zat başka bir ülkede mi yaşıyor?

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Bulgaristan seçimlerinin huzur içinde geçmesini, adil ve şeffaf bir şekilde neticelenmesini temenni ediyoruz. Orada bazı baskıların gerçekleştiğini görmek, duymak bizi ciddi manada üzmektedir. Bir taraftan 'demokrasi' diyeceksin ama öbür taraftan oradaki Türklere ciddi manada baskı yapacaksın, bu olacak iş değil. Bir taraftan 'Avrupa Birliği müktesebatı' diyeceksin öbür taraftan Avrupa Birliği müktesebatının tam tersini işleyeceksin, bu olacak iş değil"


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bulgaristan seçimlerinin huzur içinde geçmesini, adil ve şeffaf bir şekilde neticelenmesini temenni ediyoruz. Orada bazı baskıların gerçekleştiğini görmek, duymak bizi ciddi manada üzmektedir. Bir taraftan 'demokrasi' diyeceksin ama öbür taraftan oradaki Türklere ciddi manada baskı yapacaksın, bu olacak iş değil. Bir taraftan 'Avrupa Birliği müktesebatı' diyeceksin, öbür taraftan Avrupa Birliği müktesebatının tam tersini işleyeceksin, bu olacak iş değil." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca düzenlenen "Rumeli-Balkan Buluşması"nda Balkan Federasyonu üyelerini kabul etti.

Burada bir konuşma yapan Erdoğan, sözlerine "Rumeli-Balkan Buluşması'nın hayırlı olmasını diliyorum, organizasyonda emeği geçen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu başta olmak üzere, herkese teşekkür ediyorum." diyerek başladı.

Batı Trakya, Bulgaristan ve Balkanlardan gelenlerin Türkiye'nin göçmeni değil, asli evladı olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, salonda bulunanlara, şöyle seslendi:

"Sizlerin dedeleri, ataları başka bir yere değil, ana yurtlarına, baba evlerine geldiler. Bir asır önce yaşadığımız Balkan faciası yüreğimizde öyle derin bir yara açmıştır ki Çanakkale'de askerimiz, subayımız gözünü kırpmadan ölümün üzerine yürümüştür. Kendisi de Rumelili olan Gazi Mustafa Kemal, 'Balkan utancını bir daha görmektense, burada ölmeyi tercih ettiğini' söylüyor."

Erdoğan'ın, "Bugün hamdolsun Türkiye gibi bir vatanımız, Türkiye gibi bir sığınamız, Türkiye bir geleceğimiz var." ifadesi üzerine, salondaki konuklar, "Sizin gibi başkanımız var." yanıtını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin bugünlere gelmesini, Rumeli ve Balkanlar başta olmak üzere, ülkenin bulunduğu coğrafyanın dört bir yanından hicret ederek, kendilerine Türkiye'de yeni bir hayat kuranların emeklerine borçlu olduklarını kaydetti.

- "Bizim kimsenin toprağında, egemenliğinde gözümüz yok"

Ortak kader ve tarih birlikteliğinin önemine işaret eden Erdoğan, şunları söyledi:

"2023 hedeflerimiz, kendimizle beraber tüm kardeşlerimizin de huzuru, güvenliği, refahı, istikbali için 2023 ve 2071 vizyonlarımızı, coğrafyamızın her köşesindeki kardeşlerimizle ortak hayallerimiz üzerine inşa ediyoruz. Bizim kimsenin toprağında, egemenliğinde gözümüz yok. Biz kardeşlerimizin, soydaşlarımızın tüm mağdur ve mazlumların haklarının, hukuklarının korunması için mücadele veriyoruz.

Aslında bu mücadele bizimle birlikte tüm insanlığın ortak görevidir ama söz konusu Müslüman olunca, söz konusu Türk olunca maalesef dünyanın pek çok yerinde gözlerin yumulduğuna, kulakların tıkandığına, kalplerin karardığına şahit oluyoruz. Biz asla böyle davranamayız. İnsan, yüreğinin bir kısmından, kolunun, bacağının, gözünün, kulağının birinden vazgeçer mi? Biz de Rumeli ve Balkanlar başta olmak üzere, hiçbir kardeşimizden vazgeçmeyiz, vazgeçemeyiz."

Erdoğan, bir Rumeli türküsünün "Benim bugün ahım var, gamım, efkarım var. Bilmiş olsan, görmüş olsan altın gibi yarim var." şeklindeki sözlerini anımsatarak, "Gamımız, efkarımız da olsa biz biliyoruz ki Rumeli de Balkanlar'da ve hatta Avrupa'da altın gibi soydaşlarımız, kardeşlerimiz var." dedi.

- "Onların yanında yer alma hakkına sahibiz"

Son günlerde Hollanda başta olmak üzere, Avrupa'da yaşanan hadiselere işaret eden Erdoğan, "Vatandaşlarımıza yönelik insanlık dışı tutuma hep birlikte şahit olduk. Türkiye ve Türk milleti olarak bu vatandaşlarımızı nasıl sahipsiz bırakabiliriz? Ne pahasına olursa olsun elbette onların haklarını ve hukuklarını korumanın çabası içinde olacağız." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 26 Mart Pazar günü Bulgaristan'da seçimlerin yapılacağını anımsatarak, konuşmasına şöyle devam etti:

"Oradaki soydaşlarımıza, kardeşlerimize sesleniyorum. Bulgaristan seçimlerinin huzur içinde geçmesini, adil ve şeffaf bir şekilde neticelenmesini temenni ediyorum. Oradaki bazı baskıların gerçekleştiğini görmek, duymak bizi ciddi manada üzmektedir. Bir taraftan 'demokrasi' diyeceksin ama öbür taraftan oradaki Türklere ciddi manada baskı yapacaksın, bu olacak iş değil.

Bir taraftan 'Avrupa Birliği müktesebatı' diyeceksin, öbür taraftan Avrupa Birliği müktesebatının tam tersini işleyeceksin, bu olacak iş değil. Biz burada o soydaşlarımızın hakkını talep ettik, onların yanında yer alma hakkına sahibiz. Her yerde ve her zaman olduğu gibi Bulgaristan seçimleri konusunda da demokrasi ve hukuk içinde hareket edileceğini temenni ediyorum. Çeşitli Balkan ülkelerinde yakın zamanlarda yapılacak seçimler konusunda da aynı temennileri dile getiriyoruz."

 

 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER