ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 03 Aralık 2016 Cumartesi 13:23

Erbil'deki silah tamircilerinin tezgahları boş kalmıyor

Erbildeki silah tamircilerinin tezgahları boş kalmıyor

Erbil'deki silah tamircilerinden Bahtiyar usta: "Ülkemin sürekli savaş içerisinde olmasından tabii memnun değilim. Ancak tek geçim kaynağımız olan bu mesleği de icra etmek zorundayız"


HEMiN HÜSEYİN/İDRİS OKUDUCU - Irak'ta devam eden "Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonu" nedeniyle Erbil'deki silah tamircilerinin tezgahları boş kalmıyor.

Savaş ve çatışmaların bir türlü son bulmadığı Irak'ta seksenli yıllarda yaklaşık sekiz yıl süren İran-Irak Savaşı, ardından yaşanan Birinci ve İkinci Körfez Savaşı ve son olarak da terör örgütü DEAŞ'ın Haziran 2014'te Musul'u ele geçirmesi ile yeniden başlayan çatışma ortamı silah tamirciliğini ülkedeki en geçerli mesleklerden biri haline getiriyor.

Bölgede devam eden çatışmalar nedeniyle Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Erbil kentindeki silah tamir ve bakımı yapan ustaların elleri hiç boşalmıyor. Erbil'deki tarihi kalenin yanında yer alan pazarda, silah tamirciliği ve satıcılığı yapan dükkanlarda her türlü silaha ve parçasına rastlamanın mümkün olduğu görülüyor. Bölgede özellikle DEAŞ'a karşı yürütülen operasyonlardan sonra, silah satan ya da tamir ve bakımı yapan tezgahlardaki hareketlilik dikkati çekiyor.

Kentin tarihi kalesinin hemen yanındaki çarşının zemin katında küçük silah tamir dükkanına sahip "Bahtiyar Usta" olarak tanınan Bahriyar Sadreddin Aziz, Peşmerge'nin çatışmalarda bozulan silahlarını elden geçirdiklerini söylüyor.

Girişi ve tüm duvarlarında çoğunlukla Rus yapımı otomatik ve yarı otomatik silahlar ile tabancıların bulunduğu küçük dükkanında AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Bahtiyar usta, silah tamir ve bakım mesleğini babasından öğrendiğini, 1980'den bu yana açık olan dükkanında son zamanlarda neredeyse hiç boş kalmadığını söyledi.

Ülkenin yaklaşık kırk yıldır savaş ve çatışma ortamında olduğunu dolayısıyla burada silah ustalarının ekmeksiz kalmadığını ifade eden Bahtiyar usta, "Ülkemin sürekli savaş içerisinde olmasından tabii memnun değilim. Ancak tek geçim kaynağımız olan bu mesleği de icra etmek zorundayız." dedi.

- "Kürtlerin elindeki silahların yüzde 85'i Rus yapımı"

DEAŞ militanlarının Musul'u ele geçirmesi ve ardından Peşmerge güçleriyle militanlar arasında yaşanan şiddetli çatışmalar nedeniyle hükümet tarafından kendisine partiler halinde otomatik tüfeklerin gönderildiğini aktaran Bahtiyar usta, "Sadece Peşmerge ve emniyet güçlerinin silahlarını tamir ediyorum. Halkın silahlarını izinsiz tamir edemiyoruz. Aslına bakarsanız o kadar yoğunuz ki halkın silahlarına ayıracak vaktim de yok." diye konuştu.

Peşmerge'nin elindeki silahların çoğunun Rus yapımı olduğu bilgisini paylaşan Bahtiyar usta, "Kürtlerin elindeki silahların yüzde 85'i Rus yapımıdır. Bu da uzun yıllar boyunca Saddam'ın Rusya'dan silah almasından kaynaklanıyor." dedi.

Bahtiyar usta bölgedeki silahların türü ve modeline göre uzmanlık kazandıklarını, kendisine gelen silahların da daha çok Rus yapımı olmasından dolayı bu tür silahların tamirinde güçlük çekmediğini anlattı.

- DEAŞ sonrası ABD ve Alman silahları piyasada

Terör örgütü DEAŞ'ın saldırılarının artmasından sonra başta ABD olmak üzere Almanya ve daha birçok ülkenin Erbil'e silah gönderdiğini dile getiren Bahtiyar usta, "Rus yapımı silahlardan sonra son dönemde yavaş yavaş ABD ve Alman silahlarını da tamir etmeye başladık. Bu silahlar da artık piyasaya girmeye başladı." dedi.

Bahtiyar usta, şiddetli çatışmaların yaşandığı ve silahların dükkana getirilme imkanının olmadığı durumlarda ise kendilerinin cepheye gittiğini, bu şekilde birçok defa Peşmerge güçlerinin kendisini cepheye götürdüğünü ve ağır silahları orada tamir ettiğini anlattı.

DEAŞ öncesi işlerinin çok da iyi olmadığını, halkın ruhsatlı tabancalarını tamir ettiğini söyleyen Bahtiyar usta, "Ancak DEAŞ sonrası bazen hiç tatil yapmadan aylarca çalıştık." dedi.


KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER