ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 27 Ağustos 2014 Çarşamba 17:37

Emzirmeyen ve evlenmeyenler dikkat!

Emzirmeyen ve evlenmeyenler dikkat!

Hiç evlenmeyen ve emzirmeyen kadınları daha fazla riskli!


Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mahmut Şenel, hiç evlenmeyen ve emzirmeyen kadınların daha fazla meme kanseri riski altında olduğunu söyledi.

Meme kanserinin meme ve süt kanalları hücrelerinde köklenen bir hastalık olduğunu belirten Kayseri Özel Tekden Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mahmut Şenel, emzirmenin meme kanserine karşı koruyucu olduğunu vurguladı. Şenel, bu nedenle hiç evlenmeyen ve emzirmeyen kadınlarda meme kanseri görülme riskinin daha fazla olduğunu ifade etti.

ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIYOR

Meme kanserinin, 40 yaş üzeri kadınlarda daha sık görüldüğüne dikkat çeken Op. Dr. Mahmut Şenel, hastalığın en önemli nedeninin genetik yatkınlık olduğunu söyledi. Hastalığın, kadınlarda akciğer kanserinden sonra en fazla görülen kanser türü olduğunu kaydeden Şenel, hastalıkta erken teşhisin önemine dair şunları söyledi:

“Kadınlarda meme kanseri en çok görülen tür ve sıralamada akciğer kanserinden sonra ilk sıralarda yer alıyor. Ancak erken teşhis bu durumu ortadan kaldırıyor ve meme alınmadan tedavi olma ihtimali de yükseliyor. Kadınlara erken teşhis için meme kontrolü yapmalarını öneriyoruz. Kitle kontrolü de ayda bir yapılmalı. Muayeneyi yaparken, bir ellerini başlarının altına alarak ve koltuk altını açarak, parmak ucuyla memeyi dairesel biçimde kontrol etmelerini öneriyoruz. Ele gelen kitlelerin ağrısız olması önemli bir bulgu. İnsanlar genelde kitlede ağrı olmadığında rahatlıyorlar ancak meme kanserinde bunun tam tersi geçerli. Kanlı meme başı akıntısı görülmesi de bizim için uyarıcı. Bunun olması meme kanserinin kesin nedeni değil, bazen iyi huylu kist sonucunda da meme başında akıntı olabilir ancak yine de böyle bir bulgu görüldüğünde ayrımının yapılması için doktora görünmek gerekiyor. Meme başlarında meydana gelen çökmeler, simetri bozukluğu, memede portakal görünümü şeklinde görülen değişiklikler, koltukaltında ele gelen kitleler de önemli belirtilerden. Ayrıca, hiçbir şikayet ya da ailede meme kanseri öyküsü olmasa bile 35 yaşından sonra, 6 ayda bir meme ultrasonu, yılda 1 mamografi ile meme muayenesini yapılmalı.”

PSİKOLOJİK DESTEK ÖNEMLİ

Op. Dr. Mahmut Şenel, bunun yanı sıra hastalıkta psikolojik tedavinin de önemine değindi. Meme kanseri olan hastalara psikolojik tedaviyi de yanı sıra önerdiklerini dile getiren Op. Dr. Mahmut Şenel, “Meme emzirmeye yarayan, çocuk gelişimi için önemli bir organ olduğu kadar cinsel bir obje olarak da karşımıza çıkıyor. İşin ailevi ve sosyal boyutu var. Böyle bir organı aldırmak zorunda kaldığınızda partnerleri ne kadar anlayışla karşılarsa karşılasın, bunun kendi psikolojilerinde yarattığı bir çöküntü var. Bazı kadınlar sırf bu nedenden dolayı öleceklerini bile bilseler, memelerini aldırmak istemiyorlar. Bu nedenle hastalarımızın psikolojik destek almaları çok önemli.” ifadelerini kullandı.



 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER