Emniyet Genel Müdürlüğü, montajı doğru yapılan alarm sayesinde hırsızların yüzde 60 oranında başarısız olduğunu açıkladı. Evcil hayvan beslenilen evlere alarm sisteminin taktırılmasının uygun olmayacağına dikkat çeken Emniyet; kolayca erişilebilen pencere, balkon veya çekme kapılar bulunan evlerde masraftan kaçınmayıp, demir parmaklık veya panjur gibi mekanik tedbirlerin yanında alarm tertibatını da taktırılması gerektiğini duyurdu.
Hırsızlık olaylarına karşı konutlarda alınabilecek tedbirleri açıklayan Emniyet Genel Müdürlüğü, kolayca erişilebilen pencere, balkon veya çekme kapıların bulunduğu evlerde alarm tertibatını da taktırılması gerektiğini bildirdi. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, "Bu konuda yapılan araştırmalar sonucu, yapılan olaylarının yüzde 60'ında, şahısların başarısız olduğu tespit edilmiştir. Bu oran, alarm tertibatları için erişebilecek en yüksek orandır. Böyle bir alarm sisteminin çalışmasının dışarıdan da algılanacak biçimde siren veya lamba ile belirgin hale getirilmesi işlevinin daha fazla olmasını sağlar. Alarm sistemlerinin montajının sadece yetkili servisler tarafından yapılması gerekmektedir. Devreye sokulan alarm tertibatının bakımının uzman birisi tarafından düzenli olarak yapılması gerekir. Güvenliğin sağlanması, planlama ile başlar. Bundan dolayı konunun uzmanına isteklerinizi zamanında bildirin. Yanlış montaj veya planlamadan dolayı alarm sisteminin gereksiz olarak devreye girme riski fazladır. Dış güvenliğe yönelik alarm sisteminde bütün açılan yerlerin ve canlı kısımların bulunduğu bölgelerin kontrol altına alınması sağlanır. İç güvenliğe yönelik alarm sisteminde ise evin içindeki belirli noktalarda oluşan hareketlere duyarlık gösteren sistemle güvenlik sağlanır." denildi.
EVCİL HAYVAN BESLİYORSANIZ ALARM TAKTIRMAYIN
Evcil hayvan beslenilen evlerin iç güvenliğine yönelik alarm sistemi taktırılmasının uygun olmayacağı belirtildi. Emniyet açıklamasında; sistem ile oluşturulan duyarlılığın evcil hayvanlar vasıtasıyla bozulduğunu ve alarmın bu tür evlerde gereksiz çaldığı vurgulandı. Hareketlere duyarlılık gösteren alarm cihazlarının seçilmesinin tamamen mekanın fiziki durumuna bağlı olduğuna dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bu durumda yanlış bir yer seçimi yapmayın. Alarm sisteminin enerji ihtiyacı şebeke cereyanı ve akü vasıtasıyla birbirinden bağımsız olarak sağlanmalıdır. Alarm sistemi, kullanımı mümkün olduğu kadar basit ve anlaşılabilir olanlardan tercih edilir. Alarm sisteminin çocuklar tarafından da kullanılabilecek özelliklerde olmasına dikkat edilmelidir. Soygunlar için güvenlik tedbirleri alınmalı ve böyle durumlarda alarm sistemi devreye girecek şekilde dizayn edilmelidir. Alarm tertibatı akustik veya optik olarak telefon hattına yerleştirilmelidir. ‘Sessiz alarm’ sistemi telefon aracılığıyla bağlandığı ilgili birime ulaştırılır. Kullanılan alarm sistemlerinin devamlı kontrol edilmesi ve polisin gereksiz yere meşgul edilmemesi gerekir. Bunun yanında sessiz alarm sistemi kuramamanız durumunda, kendiniz de tatbik edebileceğiniz siren ve ışıklandırma sistemini tavsiye ederiz. Monte edilen ışıklandırmalar erişilmeyecek noktada olmalı ve biri açıkça görülebilir, diğeri ise saklı olmalıdır."