ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 14 Kasım 2014 Cuma 09:49

Emniyet: 'Ceylan' da var 'Hırçın' da

Emniyet: Ceylan da var Hırçın da

KOM teşkilat bünyesinde narkotik, patlayıcı dedektör ve arama kurtarma faaliyetlerinde kullanılan köpeklere Emniyet Genel Müdürlüğü'nun misyon ve vizyonuna uygun olarak isim verildiğini duyurdu.


Emniyet Genel Müdürlüğü, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı (KOM), teşkilat bünyesinde narkotik, patlayıcı dedektör ve arama kurtarma faaliyetlerinde kullanılan köpeklere Emniyet Genel Müdürlüğü'nun misyon ve vizyonuna uygun olarak isim verildiğini duyurdu. Görev köpeklerine isim verilirken öncelikle Türkçe, veya başka kaynaklı olmakla birlikte genel kabul ile Türkçeleşmiş kelimeler tercih edildiğine dikkat çeken KOM, köpeklerin mizacına göre sakin köpeklere 'Ceylan', sert yapılı köpeklere ise 'Hırçın' isminin verildiğini duyurdu.

Resmi internet sitesinde vatandaşların çeşitli konularla ilgili sorularını cevaplandıran KOM, "Vatandaş olarak cins köpeğim var sizin orada eğitim ve sağlık kontrolü yaptıra bilirmiyim?" şeklindeki soruyu da cevaplandırdı. Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'na bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren Köpek Eğitim Merkezi Şube Müdürlüğü'nün emniyet teşkilatının ikili protokoller çerçevesinde diğer kamu kurumları ile güvenlik işbirliği anlaşmaları çerçevesinde, diğer ülkelerin güvenlik güçlerinin farklı branşlardaki eğitim taleplerini karşıladığı belirtildi. KOM, eğitim merkezlerinde vatandaşların köpeğine eğitim ve sağlık hizmeti verilemediğini açıkladı.

EMEKLİ POLİS KÖPEĞİ ALABİLİR MİYİM?

"Ben sivil bir vatandaşım emekliye ayrılan polis görev köpeklerinden alabilir miyim?" şeklindeki soruyu da cevaplandıran KOM, "Yaşlılık, sağlık ve çeşitli nedenlerden dolayı genel müdürlüğümüz kuvve kayıtlarından düşümü yapılan polis görev köpekleri, müracaat sırasına göre ve köpeğin barınma, sağlık ve iaşe şartlarını yerine getirmeyi taahhüt eden 3.şahıslara verilebilmektedir." açıklamasında bulundu. Bir vatandaşın, "Vatandaş olarak cins köpeğim var sizin orada çiftleştire bilir miyim?" sorusunu da değerlendiren KOM; Köpek Eğitim Merkezi Şube Müdürlüğü'nde sadece polis görev köpeklerinin üretim planlamaları yapıldığını hatırlattı.

MİZACINA GÖRE İSİM VERİLİYOR SAKİNLERE CEYLAN; SERT GÖRÜNÜMLÜLERE HIRÇIN ADI KONULUYOR

Polis görev köpeklerinin isimleri nasıl ve neye göre verildiği yönündeki soruya da açıklık getiren KOM, görev köpeklerinin mizacına ve ırkına göre isim verildiğini açıkladı. KOM, açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Emniyet Genel Müdürlüğü'müzün misyon ve vizyonuna uygun olarak görev köpeklerine isim verilirken öncelikle Türkçe, veya başka kaynaklı olmakla birlikte genel kabul ile Türkçeleşmiş kelimeler tercih edilmektetir. Konulan isimler köpeğin yaptığı görevin önem ve niteliğini de anlatmaktadır. Buna uygun olarak; insanlarda saygı ve sempati hissi uyandıracak isimler tercih edilmektedir. Merkezimizde üretilen köpeklere isim verilirken bahsi geçen kriterleri göz önünde tutmakla birlikte, hibe ve satın alma yoluyla temin edinilen yetişkin köpeklerin isim değiştirilmesi halinde algılama problemleri yaşandığı gözlenmiştir. Bu yoldan edinilen köpeklere isim değişikliği yapılmamaktadır."

İŞTE VERİLEN İSİMLER VE SEBEPLERİ

1.Köpeğin ırkı: Bir Alman Çoban Köpeğine 'İpek' yerine 'Atak' gibi,
2.Köpeğin cinsiyeti: Erkek köpeklere ‘Öncü’, dişilere ‘Efsun’ gibi,
3.Mizaç ve karakter: Sakin yapılı köpeklere 'Ceylan', sert yapılı köpeklere ise 'Hırçın' gibi
4.Görev yaptığı branş: Patlayıcı Detektör Köpeklerine 'Fünye', 'Barut' gibi

İsimler ağırlıklı olarak şu kaynaklardan elde edilmektedir:


Astronomik isimler: Neptün, Mars, Ares gibi.
Coğrafi terim ve yer isimleri: Urla, Tire, Yamaç, Nehir, Çoruh gibi.
Masal, efsane ve aktüel sanat eseri kahramanları: Zeus, Rohan, Zagor, Kral gibi.
İklim ve hava hareketleri isimleri: Bulut, Poyraz, Yağmur gibi.
Element isimleri: Demir, Gümüş gibi.

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER