ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 03 Nisan 2013 Çarşamba 17:02

Eğitim Bilimleri Enstitüsü'nde 'Mobbing'

Eğitim Bilimleri Enstitüsünde Mobbing


Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Bilimleri Enstitüsü araştırma görevlileri tarafından gerçekleştirilen seminerlerin bu haftaki konusu 'Mobbing' oldu.

    Enstitü Müdürü Prof. Dr. Mehmet Aydın’ın da katıldığı seminerde konuşan Müzik Eğitimi Bölümü Araştırma Görevlisi Beril Tekeli, “Mobbing, özellikle hiyerarşik yapılanmış gruplarda ve kontrolün zayıf olduğu örgütlerde, gücü elinde bulunduran kişinin ya da grubun, diğerlerine psikolojik yollardan, uzun süreli sistematik baskı uygulamasıdır. Mobbing, son dönemde sosyoloji ve hukuk başta olmak üzere, çeşitli alanlarda disiplinler arası çalışılan bir konu haline gelmiştir.” dedi.

    Mobbingin tarihçesine de değinen Tekeli, “Mobbing sözcüğü önceleri çocukların birbiriyle olan zorbalık ilişkilerini tanımlamakta kullanılmıştır. İşyerlerinde de 1950-1960’lı yıllarda yapılan araştırmalar, mobbingin sadece çocuklar arasında yaşanmadığını ortaya koymuştur. Mobbing duygusal bir saldırıdır. Yaş, ırk, cinsiyet ayrımı gözetmeden, taciz, rahatsız etme ve kötü davranış yoluyla herhangi bir kişiye yönelen saldırganlıktır. Kişiyi iş yaşamından dışlamak amacıyla kasıtlı olarak yapılır. Kişinin saygısız ve zararlı bir davranışın hedefi olmasıyla başlar. İşveren, ima ve alayla, karşısındakinin toplumsal itibarını düşürmeye yönelik saldırgan bir ortam yaratarak kişiyi işten ayrılmaya zorlar.” şeklinde konuştu.

    Seminerlere, 5 Nisan Cuma günü saat 15.00’da, OMÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığında görevli Uzman Ethem Olukçuoğlu’nun sunacağı, "Eğitim Bilimlerinde Bilimsel Bilgiye Erişim ve Bilgi Okuryazarlığı" konulu programla devam edileceği bildirildi. 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER