ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 30 Nisan 2014 Çarşamba 13:49

Ege'deki deprem büyük depremin habercisi olabilir mi?

Egedeki deprem büyük depremin habercisi olabilir mi?

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan açıkladı..


İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, "Ege Denizi'nde 4,9 büyüklüğündeki depremin, beklenen büyük depremin öncüsü olduğu kanısında değilim" dedi.

Ercan,  yaptığı açıklamada, Ege Denizi'nde Bora, Girit ve Rodos yayı üzerinden dalma batma kuşağı bulunduğunu söyledi.
Ege Denizi'nde 3 ila 5 büyüklüğünde depremler meydana geldiğine dikkati çeken Ercan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu depremler, Afrika ana karasının kuzeye doğru ilerleyiş hızındaki artıştan kaynaklanıyor ama bugün Ege Sakız Adası'nın arkasında olan deprem bunlardan bağımsızdır. Bu deprem daha çok Ege Denizi'nin göçüntü depremlerinden bir tanesi. Bu depremin arkasından benim büyük deprem beklentim yok. 8 kilometre derinliğinde olmuştur, yer kabuğu oldukça incedir. Bu depremler oralarda olağandır ancak şu söylenebilir. Ege Denizi'ndeki depremler 4 yıldır etkinliğini koruyor ve gerginliğini halen biriktiriyor. Ege Denizi'nde 4,9 büyüklüğündeki depremin, beklenen büyük depremin öncüsü olduğu kanısında değilim"

Tsunami riski

Ege Denizi'ndeki tsunami riskine de değinen Ercan, bölgede süprüntü dalgaları oluşabileceğini vurguladı.

"Süprüntü dalgaları, Güney Ege Yayı boyunca oluşabilir" diyen Ercan, "Girit, Mikos ve Rodos depremlerinde süprüntü dalgası oluşması beklenebilir ama göçüntü depremi olması gerekebilir. Doğrultu akıntılı deprem olursa süprüntü dalgası oluşabilir" şeklinde konuştu.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünün verilerine göre, Ege Denizi'nde 07.03'te 8 kilometre derinlikte 4,9 büyüklüğünde sarsıntı kaydedilmişti. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından yapılan açıklamada ise depremin büyüklüğünün 4,7, derinliğinin ise 39,12 kilometre ölçüldüğü bildirilmişti.

 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER