ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 24 Mayıs 2014 Cumartesi 15:42

Ege Denizi'ndeki depremin ardından artçılar devam ediyor

Ege Denizindeki depremin ardından artçılar devam ediyor

14'e yakın artçı deprem meydana geldi.


Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), saat 12.25'teki sarsıntının ardından 12.31'de Saros Körfezi'nde 5.3 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldiğini bildirdi.

14'e yakın artçı deprem meydana geldi

Türkiye'nin Batı'sını sarsan 6.5'lik deprem sonrasında 14'e yakın artçı depremin meydana geldiği açıklandı. 14'e yakın artçı meydana geldi. Artçıların devam edebileceğini bunların olası olduğu söylendi.

AFAD'dan yapılan açıklamaya göre depremlerin saatleri, büyüklükleri ve merkez üsleri şu şekilde;

- Saat: 12.25, Büyüklük: 6.5, Merkez üssü: Ege Denizi
- Saat 12:31, Büyüklük: 5.3, Merkez üssü: Saros Körfezi
- Saat: 12.33- Büyüklük: 4.4, Merkez üssü: Saros Körfezi
- Saat: 12.40, Büyüklük: 3.8, Merkez üssü: Semadirek açıkları
- Saat: 12.42, Büyüklük: 3.4, Merkez üssü: Eceabat açıkları
- Saat: 12.48, Büyüklük: 3.1, Merkez üssü: Çanakkale Boğazı
- Saat: 12.48, Büyüklük: 3.6, Merkez üssü: Ege Denizi
- Saat: 12.54, Büyüklük: 3.5, Merkez üssü: Gökçeada açıkları
- Saat: 13.05, Büyüklük: 3.3, Merkez üssü: Gökçeada açıkları
- Saat: 13.05, Büyüklük: 3.4, Merkez üssü: Saros Körfezi
- Saat: 13.05, Büyüklük: 3.4, Merkez üssü: Gökçeada açıkları
- Saat: 13.05- Büyüklük: 3.4, Merkez üssü: Saros Körfezi
- Saat: 13.11, Büyüklük: 4.6, Merkez üssü: Eceabat açıkları
- Saat: 13.18, Büyüklük: 3.3, Merkez üssü: Gökçeada açıkları

Saros'ta da 5.3 büyüklüğünde sarsıntı meydana geldi

AFAD'ın yaptığı açıklamada, saat 12:25'te 6.5 büyüklüğündeki depremin ardından saat 12:31'de Saros Körfezi'nde 5.3 büyüklüğünde bir sarsıntı daha meydana geldi.

Uzmanlar ne diyor?

İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Ege Denizi'ndeki depreme ilişkin, "Sürpriz değil, Marmara'yı da böyle direkt tetikleyip harekete geçirecek özelliği yok" dedi. Gündoğdu, yaptığı açıklamada, Ege Denizi'ndeki sarsıntının Marmara'da beklenen depremle alakası olmadığını söyledi. Depremin Gökçeada'da, Yunanistan'a uzanan Kuzey Anadolu fayının devamında olduğuna dikkati çeken Gündoğdu, "Bu hat zaten 4-5'lik depremler yapıp duruyordu. Şimdi daha büyük değer işliyor. 6,5 üzeri deprem olarak düşünülebilir. Çünkü çok geniş alanda meydana gelmesi bunu ifade ediyor. Sürpriz değil. Marmara'yı da böyle direkt tetikleyip harekete geçirecek özelliği yok.17 Ağustos'ta oldu zaten. Gereken fazla enerji, beklediğimiz deprem kırığının üzerine bindi" ifadesini kullandı. Ege Denizi'ndeki depremin Marmara'da beklenen sarsıntıyı tetikleyeceğini söyleyebilmek için veriye ihtiyaç bulunduğuna dikkati çeken Gündoğdu, konuşmasını şöyle tamamladı:

"17 Ağustos'ta bir sürü 7,6, bundan çok daha büyük deprem olduğu halde her tarafı kırıp geçirmedi. Şimdi Yunanistan yakınlarındaki 6 büyüklüğündeki depremde niye böyle bir şey olsun? O kırmadıktan sonra böyle bir tetiklenme olayı yok. Sadece enerjinin bir kısmının önündeki faya yığılması... Onu da matematiksel olarak çözüyoruz zaten. Yeri, uzaklığı farklı, önünde daha Saros fayı var. Kuzey Anadolu fayının parçası. Bunu kendi başına bağımsız ama Kuzey Anadolu fayıyla alakalı düşünmek lazım."

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi Başkanı Murat Nurlu, Ege Denizi'ndeki depremin ardından şu ana kadar en büyüğü Saros Körfezi'nde 5.3 olarak gerçekleşen 20 artçı depremin meydana geldiğini bildirdi. Nurlu, yaptığı açıklamada, Ege Denizi'nde 6.5 büyüklüğündeki depremin, Gökçeada'nın 40 kilometre kadar batısında, 25 kilometre derinlikte meydana geldiğini söyledi. Ege Denizi'ndeki depremden 8 dakika sonra, Saros Körfezi'nde 5.3 büyüklüğünde artçı meydana geldiğini ifade eden Nurlu, şu ana kadar 2.8 ile 5.3 arasında 20 artçı deprem meydana geldiğini bildirdi. Depremde can kaybı ve büyük çaplı hasarın söz konusu olmadığını belirten Nurlu, AFAD il müdürlüklerinin de bölgede çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Uygulamalı Jeofizik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Kurtuluş, Ege Denizi'ndeki depremin Kuzey Anadolu Fay zonunu etkileyebilecek bir deprem olmadığını bildirdi. Kurtuluş, yaptığı açıklamada, Ege Denizi'nde meydana gelen depremin bölgedeki sistemlerle ilgili olduğunu belirterek, karaya dik gelen faylar bulunduğunu, bu faylardan dolayı bölgede zaman zaman hareketler olabileceğini ifade etti. Ege Denizi'nde meydana gelen 6,5 büyüklüğündeki depremin, İstanbul ve İzmit'i yani Kuzey Anadolu Fay zonunu etkileyebilecek bir deprem olmadığını dile getiren Kurtuluş, "Bu tür depremleri her zaman bekliyoruz, paniğe kapılacak, korkulacak bir durum yok. Kuzey Anadolu Fay zonunu Gemlik, Bandırma kolu üzerinde oluşacak bir deprem tetikleyebilir. Bunun dışında Ege'de oluşabilecek depremler Kuzey Anadolu Fay zonuna etki etmeyecektir'' dedi.

Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Bu deprem sürpriz değil. 15-20 km'lik kırık oluşmuş olabilir. Öncü deprem gibi gözükmüyor" dedi.

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Küçük artçı depremler olabilir"

UDİM Müdürü ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Doğan Kalafat, "Deprem büyük bir alanda hissedildi. Kuzey Ege en aktif yerler arasında"

Deprem uzmanı Prof Dr. Nuray Aydınoğlu, "orta şiddette bir deprem olarak nitelendiriliyor. Derinliği 10 km olarak nitelendiriliyor. Şu ana kadar 10'a yakın artçı deprem oldu. 5 veya biraz üzerinden artçı deprem olması normal. Bu artçı depremler bir süre daha devam eder. Kırılan fay hattının uzantısı hareketliliği, "Bu bölge çok karmaşık bir fay yapısına sahip aslında bizim Kuzey Anadolu Fay hattının devamı. Bu depremin olduğu yer de bizim Kuzey Anadolu fay hattının çok uzağında değil"

İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, "Mürefte'den Saros körfezine giden yol üzerinde orta şiddette bir depremdir. İstanbul'da 3-4 şiddetinde hissedildi. Dedeağaç'ta ise 7 şiddetinde hissedilmişti. Bana göre bir ana depremdir"

Deprem anından ilk görüntüler

Deprem sonrası Taksim, Kadıköy, Beşiktaş, Fatih, Şile'den görüntüler...


Kandilli Rasathanesi açıkladı, depremin büyüklüğü 6,5

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi, saat 12.25‘te meydana gelen depremin merkez üssünün Ege Denizi, büyüklüğünün 6,5 olduğunu bildirdi. Ege ve Marmara‘ da hissedilen deprem ile ilgili açıklama rasathanenin http://www.koeri.boun.edu.tr/sismo/map/tr/ adlı web ortamından yapıldı. Bu depremden evvel 12.14‘te Kütahya‘da 2,3, 10.49‘da ve 10.20‘de Muğla‘da 2,1 büyüklüğünde sarsıntılar oldu.

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER