ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 16 Nisan 2014 Çarşamba 18:54

Dünyanın en büyük nakliye uçağı Kayseri’de

Dünyanın en büyük nakliye uçağı Kayseride


Dünyanın en büyük nakliye uçağı özelliği taşıyan A400M nakliye uçağının Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girişi yapıldı. Türkiye’nin de içinde bulunduğu toplam 6 ülkenin projesi olan ve İspanya’da üretilen A400M nakliye uçağı dünyada 2 tane. İlk üretimi olan uçak Fransa’ya teslim edilmişti. İkincisi ise İspanya’nın Sevilla kentinden havalanarak Türkiye’ye geldi. Hava Kuvvetleri Komutanlığı Kayseri Erkilet 12. Ulaştırma Ana Üs Komutanlığı hava limanına iniş yapan uçak, burada karşılandı. Atlas adı verilen uçak tek seferde hava yolu ile daha ağır ve daha hacimli malzeme taşıma özelliğine sahip.

    Türkiye, Almanya, Belçika, Fransa, İngiltere ve Fransa’nın ortak projesi olan A400M uçak üretimi projesi kapsamında üretilen ikinci uçak Türkiye’ye teslim edildi. 1984 yılında başlatılan uçak projesinde Türkiye tasarım ve entegrasyon itibaren aktif rol almaya başlamıştı. Bu kapsamda üretilen uçak ilk kez 11 Aralık 2009 tarihinde ilk testi başarıyla geçmişti. A400M uçağı, ağır ve hacimli malzeme taşıma kapasitesine, yüksek sürat, uzun menzile ulaşma, havada yakıt ikmali, gelişmiş kendini savunma yardımcılarına, görev planlama ve bakım bilgi sistemine, ileri teknoloji ile geliştirilmiş ulaştırma uçağı özelliği taşıyor.

    Sahip olduğu 37 tonluk taşıma kapasitesi ve hızlı nakliye yapabilen uçağın üretilen ikincisi Fransa’dan sonra Türkiye’ye teslim edildi. İspanya’da teslim edilen uçak Sevilla şehri hava limanından havalandı ve 4 saatlik uçuş sonrası Türkiye’ye ulaştı. Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine giren dünyanın en büyük nakliye uçağı, Kayseri Erkilet 12. Ulaştırma Hava Üs Komutanlığı’na iniş yaptı. Buradaki personel tarafından karşılanan uçak, gösteri amaçlı ilk inişini hava limanının üzerinden pas geçti. Daha sonra iniş yaptı.

    Askeri havalimanına iniş yapan uçak itfaiye araçları tarafından ıslatıldı. Uçağın üzerine su sıkılmasının ardından aprondaki yerini aldı. Gerekli önlemler alındıktan sonra uçaktaki pilotlar ve personel iniş yaptı. Uçağın pilotu inerken elindeki nazar boncuğu çıkartmasını uçağa yapıştırdı. Daha sonra hep birlikte fotoğraf çektirdi.




KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER