ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 29 Nisan 2013 Pazartesi 12:23

Dünyada 300 bin çocuk asker, ölüyor veya öldürüyor


Bursa Vali Yardımcısı Mustafa Güney, son yıllarda çocuklara yönelik güzel şeyler yanında kötü durumların da devam ettiğini belirterek, “Son yıllarda savaşlarda ölen insan sayısı azalıyor ama şu anda devam eden iç çatışmalarda 300 bin çocuk bu savaşlarda asker olarak kullanılıyor. Çocukluğunu yaşayamadan ölüyor veya öldürüyor.” dedi.

Bursa Valiliği tarafından 2. Uluslararası ve 10. Çocuk Hakları Film Festivali başladı. Tayyare Kültür Merkezi'nde, Bursa Büyükşehir Belediyesi destekleri ile başlatılan festival kapsamında Bursa’da çocuk haklarını anlatan yaklaşık 30 film gösterimi yapılacak. Ayrıca, çeşitli resim sergileri düzenlenecek.

900 MİLYON İNSAN AÇLIK SINIRINDA YAŞIYOR

Vali Yardımcısı Mustafa Güney, son yıllarda dünyada çocuklara yönelik güzel şeylerin yaşanmasına rağmen, güzel olmayan durumların da devam ettiğine dikkat çekerek, “Şu anda dünyada 900 milyon insan açlık sınırının altında yaşıyor. Günde 1 doların altında geliri varsa o kişi açlık sınırının altında demektir. Bunun büyük çoğunluğu çocuklardan oluşuyor. Dünyada 5 yaşından küçük 2,5 milyon çocuk ölüyor. Az gelişmiş ülkelerin üçte biri barınaktan yoksun, 5’te biri temiz içme suyundan yoksun yaşıyor. Diğer tarafta ise dünyada 1,5 milyar aşırı kilolu, 500 milyon ise aşırı obez var.” dedi.

Son yıllarda savaşlarda ölenlerin azalmasına rağmen çocuk asker sayısının giderek arttığına dikkat çeken Güney, şu bilgileri verdi: “Son yıllarda savaşlarda ölen insan sayısı azalıyor ama şu anda devam eden iç çatışmalarda 300 bin çocuk bu savaşlarda asker olarak kullanılıyor. Çocukluğunu yaşayamadan ölüyor veya öldürüyor. Yine dünyada her gün 3 bin çocuk fuhşa sürükleniyor. Bir de tabii afetlerde de artış yaşanıyor. 20. yüzyılın ortasından itibaren son yıllara göre tabii afetlere göre on kat artış olmuş, hem çevreyi katlediyoruz hem de doğal afetlere davetiye çıkarıyoruz. Sadece AIDS’ten sadece 2003 yılında 2,9 milyon kişi ölmüş. Her yıl yaklaşık bin çocuk annesinden AIDS’li doğuyor. Dünyada yetim sayısı da artıyor, bazı rakamlara göre 300 milyon çocuk yetim olarak yaşıyor.”

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdullah Karadağ da Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin, 22 yıl önce 20 Kasım'da Birleşmiş Milletler tarafından kabul edildiğini belirterek, “Bursa büyükşehir belediyesi ve valilik tarafından düzenlenen bu etkinlik kapsamında, 29 Nisan-3 Mayıs tarihleri arasında film gösterimi yapılacak. Film gösterisi, Tayyare Kültür Merkezi, Nilüfer Konak Kültür Merkezi ve Yıldırım Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi'nde yapılacak.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından, öğrenciler tarafından çocuk hakları ve çocukların dünyasını anlatan çeşitli gösteriler sahnelendi. Etkinlik kapsamında, bugünden başlamak üzere çocuklara yönelik çeşitli film gösterimleri yapılacak.
 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER