ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 29 Aralık 2012 Cumartesi 18:39

Dünya Boşnak Kongresi yapıldı


Bosna-Hersek ve dünya genelindeki tüm Boşnak sivil toplum örgütlerini bir araya getirmek ve Boşnakların haklarını savunmak amacıyla, başkent Saraybosna'da Dünya Boşnak Kongresi toplandı.
    
Başkentteki Skenderiye Kültür ve Spor Merkezi'nde düzenlenen 1. Dünya Boşnak Kongresi'nde, eski Bosna-Hersek Reis-ul Uleması Mustafa Ceriç başkan seçildi. Kongreye, Mustafa Ceriç, Sancak Başmüftüsü Muamer Zukorliç, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Ahmet Yıldız'ın yanı sıra çok sayıda Boşnak sivil toplum kuruluşu temsilcisi, diplomat, akademisyen ve siyasetçi katıldı.
    
Gerek ülke içerisinde gerekse dünyanın değişik yerlerinde yaşayan Boşnaklara daha geniş haklar tanınması, Bosna-Hersek'in birlik ve egemenliğinin korunması, bölgesel-uluslararası barış ve istikrara katkı sunmak, Boşnak sivil toplum kuruluşları arasında koordinasyonu sağlamak amacıyla organize edilen kongrenin ilk oturumunda Dünya Boşnak Kongresi'nin başkanı, başkan yardımcıları, meclis sekreteri, meclis başkanı, icra kurulu başkanı ve senato üyeleri belirlendi.
    
Yapılan oylama sonucunda başkanlığına Mustafa Ceriç'in seçildiği kongrede, meclis başkanlığına Sancak Başmüftüsü Muamer Zukorliç, meclis sekreterliğine Ekrem Tucakoviç, icra kurulu başkanlığına Mirsad Çauşeviç, başkan yardımcılıklarına Mevlida Serdareviç, Haris Hromiç ve Mirza Şabiç seçilirken, 30 üyeden oluşan senato da belirlendi.
    
Sonuçların açıklanmasının ardından kürsüye gelen Ceriç, görevini dünya üzerindeki tüm Boşnaklar'ın onuru ve gururu için yerine getireceğini ve bunun kendisinin en büyük sorumluluğu olduğunu söyledi.
    
     "Allah'tan başka hiç kimseden korkmuyoruz"
    
Dünya Boşnak Kongresi'nin tüm Boşnaklar'ı bir araya getirme ve tıpkı diğer Avrupalı halklar gibi saygın ve yetenekli bir halk olduğunu göstermeyi amaçladığını belirten Ceriç, "Boşnaklar, sadece bir millet oldukları takdirde bazı şeyleri başarabileceklerinin farkına varmalı. Bugünden itibaren biz Boşnaklar, milletimize ve dinimize olan adanmışlığımızı herkese göstereceğiz. Burası bizim ülkemiz, biz Boşnak'ız, kendi dilimizi konuşuyoruz ve Allah'tan başka da hiç kimseden korkmuyoruz" diye konuştu.
    
Boşnaklar'ın dünyanın yardımının kendilerini soykırıma uğramaktan kurtaramadığını öğrendiklerini söyleyen Ceriç, bu aşamada Bosna-Hersek milliyetçiliğinin önemli olduğunu vurgulayarak, "Bu kötü tecrübeden sonra, hiç kimsenin Boşnaklar'ı kendi ülkelerinin egemenliği ve ulusal öncelikleri yolunda durdurmaya hakkı yok. Böyle bir felaketin, başta Boşnaklar olmak üzere hiçbir yerde hiç kimse üzerinde tecrübe edilmesine izin verilemez" ifadelerini kullandı.
    
Balkanlar'daki Boşnak meselesinin dini değil, milli bir mesele olduğunu söyleyen Ceriç, dünyadaki tüm Boşnaklar'ın artık uyanıp bir daha kendilerini dahi savunamayacak duruma gelmemeleri gerektiğini belirtti.
    
     "Kongre, Boşnaklar için yeni bir sayfa"
    
Dünya Boşnak Kongresi Meclis Başkanlığı'na seçilen Sancak Başmüftüsü Muamer Zukorliç de kongreyle ilgili AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, kongrenin Boşnaklar için yeni bir sayfa olduğunu söyledi.
    
Kongreyi oluşturma fikrinin Bosna-Hersek, Balkanlar ve genel olarak dünyadaki Müslümanlar'ın içinde bulundukları durumdan kaynaklandığını ifade eden Zukorliç, "Boşnaklar, anavatanlarında sadece altıda birinin yaşadığı ve geri kalan kısmının dünya geneline dağılmış bir durumda olduğu tek Avrupa halkıdır. Aynı şekilde Boşnaklar, Avrupa'da ulus devleti olmayan tek millet. Bunlar aslında Boşnaklar'ın tehlike altında olduklarının açık göstergesidir" diye konuştu.
    
Zukorliç, "Dolayısıyla bu milletin bir daha bu tür katliamlar ve felaketlerle karşılaşmaması için elimizden geleni yapmak zorunda olduğumuzu biliyoruz" dedi.
    
Dünyadaki bütün Boşnak derneklerinin kongreye üye olabileceğini belirten Zukorliç, amaçlarını dünyada dağılmış bir şekilde bulunan Boşnaklar'ı birleştirmek olduğunu söyledi.
    
    

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER