ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 29 Aralık 2012 Cumartesi 16:39

Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü


Doğa Derneği Genel Müdürü Engin Yılmaz, dünyada her 13 dakikada bir türün sonsuza kadar yok olduğunu belirterek, Türkiye'de yaşayan her 2 endemik bitki türünden 1'inin, her endemik 3 iç su balığı türünden 2'sinin, endemik kurbağa türlerinin neredeyse tamamının, üreyen her 3 kuş türünden 1'inin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu bildirdi.
    
Yılmaz, 29 Aralık Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, her geçen gün modernleşen, modernleştikçe ihtiyaçları artan ve ihtiyacı arttıkça doğayı yalnızca hammadde olarak gören insan ve onun doymak bilmeyen yaşam biçimi nedeniyle birçok canlı ve onların yaşam alanlarının büyük bir hızla yok olduğunu kaydetti.
    
Bu yaşam biçimi nedeniyle her 13 dakikada bir türün sonsuza kadar yok olduğunu vurgulayan Yılmaz, ''Bir başka değişle gezegenimizde her 13 dakikada bir canlı için bir yerlerde kıyamet yaşanıyor. Daha çarpıcı olanı ise bu yok oluş hızının dinozorların yok olduğu zamanın 1000 katı olması. Bu hızlı yok oluşun gezegenimizdeki canlı yaşamını her geçen gün uçuruma biraz daha yaklaştırdığı ise bilinen bir gerçek'' bilgisini verdi.
    
Türkiye'nin 3 kıtanın arasında yer alan konumu, coğrafi özellikleri ve jeolojik geçmişi nedeniyle biyoçeşitlilik açısından dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer aldığını kaydeden Yılmaz, Avrupa kıtasında 12 bin çeşit bitki türü bulunuyorken, Türkiye'de bu rakamın henüz tam olarak envanteri çıkarılmamasına karşın şu anda 9 bin civarında olduğunu, bunların 3'te 1'inin de endemik olduğunu bildirdi.
    
Engin Yılmaz, bu zenginliğin önemli bölümünün bugün geri dönüşsüz yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
    
''Doğa Derneği'nin önemli doğa alanları (ÖDA) çalışmasına göre, Türkiye'de 305 ÖDA bulunuyor. Bu alanlar yüzölçüm olarak Türkiye'nin yüzde 26'sını kaplıyor ve biyolojik çeşitliliğin yaklaşık yüzde 90'ı bu alanlarda bulunuyor. Bu alanları ve buralarda yaşayan canlı türlerini ise en fazla su politikaları tehdit ediyor. Bugün Türkiye'de yaşayan her 2 endemik bitki türünden 1'i, her endemik 3 iç su balığı türünden 2'si, endemik kurbağa türlerinin neredeyse tamamı, üreyen her 3 kuş türünden 1'i küresel veya ulusal ölçekte yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.''
    
Türkiye'de canlı çeşitliliğinin yüzde 90'nına yakınını barındıran ÖDA için en büyük tehdidin, sulama kurutma çalışmaları ile HES ve barajlarların oluşturduğunu aktaran Yılmaz, ''Hemen hemen tüm ÖDA'lar, HES ve barajlar başta olmak üzere su politikalarının tehdidi altında bulunuyor. Bunun yanı sıra ayrıca yanlış kentleşme politikaları nedeniyle 72 ÖDA plansız turizm, 57 ÖDA da plansız konutlaşma tehdidi altında'' ifadelerini kullandı.
    
   

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER