ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 04 Kasım 2014 Salı 14:17

DSİ uyardı

DSİ uyardı

Mersin’in Silifke İlçesinde DSİ 6. Bölge Müdürlüğü 62. Şube Müdürlüğü ve Silifke Belediyesi tarafından ortaklaşa yürütülen taş köprünün taşıyıcı ayaklarındaki iyileştirme çalışmaları durduruldu.


Silifke Belediyesi'nin CHP'li Meclis Üyesi Zekai Serin tarafından yerel bir gazetede, taş köprünün ayaklarındaki iyileştirme çalışmalarının tarihi yapının yıpratılmadan ve orijinaline uygun bir şekilde yapılması konusundaki basın açıklamasının ardından Silifke Müze Müdürlüğü çalışmayı durdurdu. Çalışmanın durdurulmasının ardından DSİ 6. Bölge Müdürlüğü 62. Şube Müdürlüğü yetkilileri, köprünün ayaklarının heran yıkılma tehlikesinin bulunduğu ve bu konuyla ilgili çalışmanın biran önce başlatılması gerektiğinin altı çizildi.

DSİ 6. Bölge Müdürlüğü 62. Şube Müdürlüğü'nün yaptığı açıklamada şöyle denildi: "Göksu Nehri üzerinde yapılmış olan tarihi taş köprünün taşıyıcı ayakları etrafında suyun akış hızına bağlı aşınmalar meydana gelmiştir, zamanla akıntı hızına bağlı olarak bu aşınma artmış ve köprü ayakları etrafındaki dolgu malzemesi ve taşları sürüklenerek köprünün 10 m ile 50 m aşağısına kadar taşınmıştır. Özellikle köprünün ortadaki ve akışa göre sağdaki taşıyıcı ayakları kenarları tamamen oyulmuştur. Köprü ayakları üzerinde ve çevresinde ağaçlar çıkmış, bu ağaçlar ve kökleri büyüyerek taşıyıcı ayaklardaki taşları sökmeye başlamıştır. İdaremizce Göksu Nehri'nde makineli çalışma kapsamında yatak tanzimi çalışmalarına başlanmıştır. Tarihi Taşköprü’nün sit alanı içerisinde olmasından dolayı Silifke Müze Müdürlüğü’ne 24.10.2014 tarihli yazımızla tarihi Taşköprü civarında çalışma yapabilmemiz için gerekli müsaadenin verilmesi hususunda başvuru yapılmıştır. Ancak süreç devam etmektedir. Köprünün taşıyıcı ayaklarında ve kenarlarında güçlendirme çalışması yapılmadığı sürece köprü her an yıkılma riskiyle karşı karşıyadır. Üzerinden hala taşıt ve insanların geçmekte olduğundan akış hızının artmasıyla meydana gelebilecek olası bir yıkılma anında can ve mal kaybı yaşanması da kaçınılmaz olacaktır."

Belediye Başkanı Mustafa Turgut ise yaptığı açıklamasında, DSİ ile ortaklaşa yürütülen çalışmalar Silifke halkı içindir” diyerek yapılan çalışmaların neticesinde Göksu Irmağı'nda Eskişehir'deki Porsuk Çayı'nda uygulanan bir projeyi hayata geçirmeyi hedeflediklerini belirtti.
Belediye ve Devlet Su İşleri (DSİ) iş birliğiyle yapılan bakım ve temizlik çalışmalarının şuanda durdurulduğunu fakat kısa zamanda izinlerin alınıp yeniden çalışmalara devam edileceğinin altını çizen Başkan Turgut, "Göksu Irmağı üzerinde hayata geçireceğimiz projeyle her biri kendine özgü tasarıma sahip olan yeni taşıt ve yaya köprüleri yer alacak, bunların yanı sıra şık görünümleriyle Silifke'nin ve İçel'in örnek gösterebileceği, güzelliğine güzellik katacak bir çalışma olacaktır. Proje kapsamında Göksu Irmağı'nın temizlenmesine ve afet riskinin azaltılmasına yönelik büyük ölçekli düzenlemeler yapılırken, içinden nehir geçen dünyanın gelişmiş kentlerinde olduğu gibi Silifke'de kent içi ulaşımda da faydalanılmasına yönelik düzenlemeler ve çalışmalar başlayacaktır." dedi.

Çalışmanın durdurulmasını istemediklerini belirten Silifkeliler ise her yıl yaşanan taşkınlardan bıktıklarını, köprünün ayaklarındaki tahribatın çıplak gözle rahatlıkla görülebildiğini ve projenin biran önce hayata geçmesi için çalışmaların hızlanması gerektiğini söyledi.











KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER