ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 12 Kasım 2014 Çarşamba 09:22

Doğu Türkistan'ın kuruluş yıldönümü buruk kutlandı

Doğu Türkistanın kuruluş yıldönümü buruk kutlandı

Seyit Tümtürk, "Doğu Türkistan bir gün mutlaka tekrar bağımsızlığını ilan edecektir" dedi.


Kayseri, Doğu Türkistanlılar Yardımlaşma ve Yaşatma Derneği Genel Başkanı Seyit Tümtürk, 12 Kasım 1933 tarihinin, Doğu Türkistan’ın kuruluş tarihi olduğunu belirterek, "Doğu Türkistan bir gün mutlaka tekrar bağımsızlığını ilan edecektir" dedi.

Tümtürk, Doğu Türkistan’ın 1933’ten bu yana bağımsız bir devletken, Çin Halk Cumhuriyeti tarafından işgal edildiğini, yine 12 Kasım 1944’te Doğu Türkistan’ın Gulca kentinde Doğu Türkistan Cumhuriyeti’nin ilan edildiğini söyledi. Tümtürk,şöyle dedi:

"Bu iki önemli Cumhuriyet. İlk Cumhuriyet, Rus ve Çin işbirliği ile yıkıldıktan sonra ikincisi Bağımsız Doğu Türkistan Cumhuriyeti Doğu Türkistan’ın Gulca ilinde Ali Han Töre önderliğinde kurulmuştur. 1944’te kurulan bu ikinci Doğu Türkistan Cumhuriyeti, 1949’da Çin Komünist işgalci yönetiminin, Mao’nun önderliğinde gerçekleştirdiği devrimle birlikte, Doğu Tükistan da işgal edildi. Bugün Doğu Türkistan 65 yıldır Çin işgalindedir ve sistematik bir asimilasyon ile karşı karşıyadır. Aziz şehitlerimizin kurdukları Cumhuriyetlerinin yıl dönümlerinde şehitlerimizi minnetle ve dualar ile yad ediyoruz. Aziz hatıralarını dualarla yad ediyoruz. Biz umut ediyoruz ki Doğu Türkistan bir gün mutlaka tekrardan bağımsızlığını ilan edecektir."

KAYNAK:
DHA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER