ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 21 Mayıs 2014 Çarşamba 15:19

'Diyorsan bir madenci daha ölsün, biz gidelim'

Diyorsan bir madenci daha ölsün, biz gidelim

Manisa'nın Soma ilçesindeki madenlerde çalışan işçiler, şartlarının düzeltilmesi için oturma eylemlerine bugün de devam etti.


Soma Kaymakamı Bahattin Atçı ile görüşen işçiler, çalışma şartlarının düzeltilmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ya da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı'nın ilçelerine gelip kendilerini dinlemesini talep etti. Adının Tevrat olduğunu, bundan sonra maden işçilerinin soyadı "Madenci" olduğunu için gerçek soyadını söylemeyeceğini belirten işçilerin temsilcisi, "Başka çaremiz yok. Eğer sen diyorsan bir madenci daha ölsün, biz gidelim dağılalım buradan. Öyle demiyorsanız, mümkünse bize engel olmayın." şeklinde konuştu.

Kaymakam Atçı, madencilerin sıkıntılarının giderilmesi için eylem yapan işçilerin yanına giderek bir süre görüştü. Görüşmeden önce gazetecilere yaptığı açıklamada ise, "Ne istediklerini öğreneceğiz, talepleri doğrultusunda hareket edeceğiz. Başımızdan büyük bir felaket geçti, bunu atlatmak istiyoruz ama bu arkadaşlarımızın da haklı talepleri var. Yalnız ilçemizde karışıklık istemiyoruz, sorunların çözülmesini istiyoruz. O nedenle de görüşeceğiz, dinleyeceğiz, o doğrultuda rota çizeceğiz. Sayın bakanımız gelebilir mi, arkadaşlarınız mı oraya gider bilemiyorum, konuşacağız." dedi.

'ALP GÜRKAN'IN GÖZALTINA ALINDIĞINI DUYMADIM'

Maden faciasıyla ilgili adli ve idari soruşturmanın devam ettiği bilgisini veren Atçı, müfettişlerin geldiğini, bu sabah da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın iş müfettişlerinin geldiğini, onlara yer temin ettiklerini ve çalışmalara başladıklarını söyledi. Şu anda müfettişlerin kaymakamlık binasında olduğunu, gerekli gördükleri her yere gideceklerini, ayrıca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ayrı bir ekibinin de Soma'da bulunduğunu ifade etti. Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan'ın gözaltında olup olmadığı sorusuna ise, "Benim bilgim yok. Ben öyle bir şey duymadım, yani gözaltına alındığıyla ilgili. Öyle bir şey olmaması gerek. Ben bilmiyorum en azından. Öyle bir şey yok." cevabını verdi.

'DEMEK Kİ KONUŞTUKLARIMIZ KİMSENİN KULAĞINDA YER ETMEMİŞ'

Kaymakam Bahattin Atçı ile oturma eylemi yapan işçilerin temsilcisi arasında ilginç diyaloglar da yaşandı. Adının Tevrat olduğunu söyleyen temsilci, taleplerini soran Atçı'ya, "Biz iki gündür konuşuyoruz, demek ki kimsenin kulağında yer etmemiş. Benden tekrardan açıklamamı istiyorsunuz. Buradaki hemen hemen her arkadaşımız konuştu, gerekenleri söyledi. Demek ki televizyonlar bangır bangır bağırırken kimsenin kulağına girmemiş." dedi. Kaymakam Atçı ise çok yoğun olduğunu, televizyon seyretmeye fırsatının olmadığını belirterek, çözebilecekleri bir konu varsa çözmeye çalışacağını belirtti. Atçı'ya kendileri için yapabileceği bir şey olmadığını söyleyen işçi temsilcisi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Oradaki şeyi siz denetleyemeyeceksiniz. Oradaki bizim çalışma koşullarımızı siz sağlayamayacaksınız. Bizi devletin kanatları altına siz sokamayacaksınız, bizim sendikamızı siz deviremeyeceksiniz." Bunun üzerine Atçı, Ankara'da çalışmaların devam ettiğini, bazı adımların atıldığını ancak bunların hemen olabilecek şeyler olmadığını belirtti. Meselenin sadece Soma ile ilgili olmadığını, Türkiye genelinde madenciliğin masaya yatırılması gerektiğini dile getirerek, "Sizden ricam, bunu nasıl söyleyeyim, biz sizlerle uğraşırken eğer 301 kaybımızın geride kalanlarıyla daha iyi şekilde ilgilenmemiz için bizim zamanımızı bununla harcamamız lazım. Bence bunu birkaç gün sonra, hem Ankara'da yapılacak çalışmalar netleşsin. Ben hak mücadelesine karşı değilim, ben de koşullarınızın düzeltilmesini isterim." karşılığını verdi.

'BİZ 15 GÜNLÜK DENETLENMİŞ OCAK İSTEMİYORUZ'

Kimseye zarar verme düşünceleri olmadığını, yeterince acı çektiklerini ifade eden madencilerin temsilcisi, kendilerini emniyet olmayan madenlere çalışmaları için geri çağırdıklarını belirterek, "Bizi işe çağırıyorlar, emniyet olmayan madenlere geri çağırıyorlar, mecbur bırakılıyoruz. Biz bunu yapmak zorundayız, başka çaremiz yok. Eğer sen diyorsan bir madenci daha ölsün, biz gidelim dağılalım buradan, öyle demiyorsanız mümkünse bize engel olmayın." dedi. Bunun üzerinde Kaymakam Atçı, hemen işe çağırma konusunda görüşebileceklerini dile getirdi. Facianın ardından ocaklarda göstermelik iyileştirmeler yapıldığını da iddia eden temsilci, "Bakanımız gelmiyor ya, o ocakları düzeltiyorlar şu anda biliyor musunuz? Girilmeyecek ocakları düzeltiyorlar ki yarın öbür gün denetleme gelirse bizim ocaklarımızı iyi konuma getiriyorlar. Her geçen gün bizim aleyhimize işliyor." şeklinde konuştu. "Ocakların düzeltilmesi iyi değil mi?" diyen Kaymakam Atçı'ya, "15 günlük düzeltilmiş ocak istemiyoruz. Bize bir denetlemeci gönderiyorsa arkasından bir tane daha göndersin." karşılığını verdi. Atçı, işçi temsilcilerini müfettişlerle görüştürebileceğini kaydetti. Kararları tek başına almadığını belirten temsilci ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik ya da Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanlarını, kendilerine yardımcı olacak, söz verecek birini beklediklerini vurgulayarak, "Sizi zor durumda bırakmayacağız. Hepimizin acısı var. Bir an önce çare bulunsun." dedi. Kaymakam Atçı da talebi gerekli yerlere ileteceğini söyleyerek işçilerin yanından ayrıldı.

Eylem yapan madencilerin, şapkalarına Soma'nın nüfusu olan 105 bin ve -302 rakamlarının yazdığı görüldü. Kızılay ekipleri ise eylemlerini sürdüren işçileri su ikram etti.

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER