ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 28 Ağustos 2014 Perşembe 17:53

Diyarbakır'da Gazeteci için eylem yapıldı

Diyarbakırda Gazeteci için eylem yapıldı

PKK’nın kaçırdığı gazeteci için Diyarbakır’da eylem yapıldı.


Diyarbakır’da önceki gün misafir olarak gittiği Silvan’ın Dağlıca köyünde PKK tarafından kaçırılan İlke Haber Ajansı muhabiri Ali Adıyaman için Şeyh Said(Dağkapı) Meydanı’nda eylem yapıldı. Diyarbakır Medya Mensupları Derneği'nin (DİMED) düzenlediği eyleme bazı sivil toplum kuruluşları da destek verdi. Eylemde 'Gazeteci kaçırmak acizliktir', 'Dün JİTEM bu PKK', 'MİT’le kol kola giren PKK Kürt halkını eziyor' yazılı pankartlar taşındı.

Ortak basın açıklamasını DİMED Başkanı Mahmut İrtem yaptı. Kaçırılan gazetecinin DİMED üyesi ve İlke Haber Ajansı muhabiri olduğunu anımsatan İrtem, arkadaşlarının kaçırılmasının üzerinden 24 saat geçmesine rağmen kendisinden hiçbir haber alınamadığını, ailesi ve sevenleri olarak hayatından endişe ettiklerini dile getirdi. İrtem, "Bu mağduriyetlerin bir şekilde giderilmesi ve bölge halkının insani bir hak olarak toprakları üzerinde güven içerisinde yaşamaya başlaması umulan şu günlerde, yol keserek, kepenk kapatarak, işçi ve gazeteci kaçırarak, cinayet işleyerek halka zarar veren PKK’nın tekrardan bölgeyi bir kaosa sürükleme çabası olarak değerlendirilmektedir." diye konuştu.

PKK’nın, Adıyaman’ı, ziyaret amaçlı gittiği köydeki kendi evinde muhabirlik ekipmanları ve aracı ile 'Sen İlke Haber Ajansı’nın muhabirisin, bizimle geleceksin' diyerek basın mensubu olduğunu bile bile kaçırmasının kabul edilebilir bir durum olmadığını anlatan İrtem, basın özgürlüğü, Birleşmiş Milletler tarafından İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nde ilan edilen ve birçok ülke tarafından kabul edilen bir hak olduğunu hatırlattı. İrtem, "Savaşlarda bile dokunulmayan basın mensuplarına yönelik bu saldırılar kabul edilemez. Herhangi bir çatışma ortamının olmadığı bölgemizde gazeteci meslektaşımızın kaçırılmış olmasını, basın hürriyetine, halkın bilgi edinme hakkına ve tüm gazetecilere karşı yapılmış bir saldırı olarak kabul ediyoruz. ‘Kürdistan sınırları içerisinde her şey bizden sorulur’ mantığıyla bölge medyasını kendi tekellerine almaya çalışan PKK’nın, kendisinin hoşuna gitmeyen, objektif ve ilkeli habercilik yapan gazetecileri cezalandırmaya kalkması, bölgede, 90’lı dönemlerde yaşanan karanlık günlerinin geri gelmesine ve tekçi zihniyetin Kürd versiyonunun bölgemizde hortlaması anlamına gelecektir ki, tüm basın mensuplarının bu dayatmacı zihniyet karşısında daha dik ve daha onurlu bir duruş sergilemesi gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

'DEVLETİN TÜM YAŞANANLARA KAYITSIZ KALMASI İBRET VERİCİ'

Gazeteci Adıyaman’a yapılan bu çirkin ve menfur kaçırma eyleminin bir benzerinin, farklı düşündüğü için toplumda bir başkasına yapılmayacağının garantisinin olmadığını dile getiren İrtem, şunları söyledi: "Düşünce özgürlüğü ve özgür yaşam iddiaları ile avutulan toplumumuz gerçekte bunun tam zıddı ile karşı karşıya kalmış, gayri insani ve gayri ahlaki bir tavır ile gözü korkutulmaya, sindirilmeye, tehdit ve baskılarla insanlık dışı muamelelere maruz bırakılmaya devam edilmektedir. Çözüm süreci diye başlatılan ve Kürt halkının PKK’nın silahlı kadrolarının insafına terk edilmesi anlamına gelen süreçte devletin tüm bu yaşananlara karşı kayıtsız kalmasını ise ibretle izliyoruz. Üyemiz Ali Adıyaman ile birlikte köye giden babası ve annesini mahsur kaldıkları köyden alma girişiminde bulunmayan ve bu insanları ölüme terk edecek kadar aymazlığa düşen bir güvenlik anlayışının bu bölge insanına güven vermediği ve bundan sonra da güven vermeyeceği aşikârdır. Bölgede faaliyet yürüten güçlü basın ve STK’lar, meslek örgütleri başta olmak üzere, tüm akil insanlar, vicdan sahipleri, yetkili ve toplumda sözü geçen kanaat önderleri bu fitne ve saldırıların önüne geçmek için elini taşın altına koymalı. Bu fitneye artık dur demenin ve bölgede milli şef olma hevesinde olanları durdurmanın vakti gelmiştir. PKK’nın elinde olan gazeteci meslektaşımız Ali Adıyaman’ın sağ salim bir şekilde derhal bırakılmasını bekliyor, saldırıya maruz kalan ailesine geçmiş olsun dileğimizi iletiyoruz." 

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER