ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 17 Haziran 2013 Pazartesi 22:15

DİSK ve KESK Taksim'e yürümekten vazgeçti

DİSK ve KESK Taksime yürümekten vazgeçti

"Gezi" olaylarını protesto eden sendikalar, polisin uyarısının ardından eylemlerini sonlandırdı. Dağılmayan gruplara müdahale edildi.


Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB) bugün için Türkiye genelinde genel grev çağrısı yaptı ama katılan olmadı.

Haber7'de yer alan habere göre; Hatırlanacağı üzere Gezi Parkı protestolarının ilk başladığı dönemde KESK 240 bin üyesine genel grev çağrısı yapmıştı. Ardından DİSK ve KESK ortak açıklama ile grev çağrısını yinelemişti. Şimdi ise 5 sendika birden toplam 800 bin üyeye genel grev çağrısı yaptı.

800 BİN ÇALIŞANA ÇAĞRI

5 sendikanın ortak karar alarak meydanlara inme çağrısı yaptığı açıklamada, bu sendikalara bağlı toplam 800 bin çalışan alanlara davet edildi ancak sendika üyeleri bu çağrıya kulak asmadı.

GREV ÇAĞRISI İLGİ GÖRMEDİ

Ankara ve İzmir'de bu sendikalara üye olan vatandaşların küçük bir bölümü grev çağrısına uyarak işe gitmezken, geriye kalan sendika üyelerinin önemli bir bölümü ise çağrıyı yanıtsız bıraktı.

İstanbul'da ise sendikalar saat 16:00'da buluşmak için çağrıda bulundu. Ancak üyelerin önemli bir bölümü iş bırakıp meydana inme çağrısına uymadı. Buna göre DİSK Şişli'deki merkez bina önünde KESK ise Tünel'de buluşarak Taksim Meydanı'na doğru yürüyüşe geçecekti.

YALNIZ "SENDİKA AĞALARI" KATILDI

5 sendikanın toplamda 800 bini bulan üyesine yapılan çağrıya yalnızca sendikaların yönetim kurullarında görev yapanların katılması dikkat çekti.

VALİLİK: YASAL DEĞİLDİR

Öte yandan İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada, ''Taksim Meydanı ve çevresinde sağlanmış olan huzurlu ortamın sürdürülmesini engellemeye matuf bu tür çağrılar yasal değildir. Taksim Meydanı'nda yasal olmayan toplanmalara bundan sonra da müsaade edilmeyecektir'' denildi.

DİSK VE KESK YÜRÜYÜŞTEN VAZGEÇTİ

Polisin müdahale uyarısı üzerine, bir süre oturma eylemi yapan KESK ve DİSK yürüşlerine son verme kararı aldı. Konfederasyonların üyeleri dağılırken kortejlerde yer alan gruplar yürüyüşe devam kararı verdi. Beyoğlu Tünel ve Osmanbey'de yolları polis tarafından kesilen bu gruplara müdahale edildi.

DİSK'in yürüyüşe son verme kararının ardından kortejde bulunan bazı gruplar dağılmamakta ısrar etti. Bunun üzerine Osmanbey'de gruba müdahale edildi. Jandarma TOMA'sından tazyikli su sıkılırken polis de biber gazı kullandı. Müdahale sırasında çevredeki vatandaşlar zor anlar yaşadı. Gruplar ara sokaklara kaçarken polisler de peşlerinden gitti.

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER