ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 18 Ekim 2014 Cumartesi 11:31

"Devrimlere karşı medyaya yatırım yapıyorlar"

"Devrimlere karşı medyaya yatırım yapıyorlar"

İşbilir, özellikle Mısır'daki darbe sürecinde ve sonrasında Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin karşı devrim hareketlerini desteklemek adına sosyal medyaya ciddi yatırımlar yaptığını belirtti.


Uluslararası Rabia Platformu Koordinatörü Cihangir İşbilir, "Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan gibi ülkeler Mısır'daki darbeyi de desteklediler. Çünkü oradaki meşruiyetten korkuyorlardı. Bu tür halk hareketlerini durdurmak için medyaya da aynı oranda destek oldular" dedi.

İşbilir, özellikle Mısır'daki darbe sürecinde ve sonrasında Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin karşı devrim hareketlerini desteklemek adına sosyal medyaya ciddi yatırımlar yaptığını belirtti.

Silaha da en çok yatırım yapan ülkelerin Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri olduğunu hatırlatan İşbilir, "Ama aynı oranda medyaya da yatırım yapıyorlar. Çünkü Ortadoğu'daki çatışmalara hükmetmek için algıyı yönetmek istiyorlar. İhvan karşıtı, Hamas karşıtı bazen AK Parti ve Erdoğan karşıtı çalışmaların odağında özellikle Birleşik Arap Emirlikleri merkezli bazı çalışmaların olduğunu öğrendik. Bununla ilgili elimizde bazı veriler var" diye konuştu.

Türkiye'de Gezi Parkı odaklı eylemlerde sosyal medyayla hükümet karşıtı bir algı oluşturulduğunu hatırlatan İşbilir, IŞİD'in Kobani'de (Ayn el Arap) yaptıklarına tepki göstermek amacıyla da sosyal medyanın kullanıldığını söyledi.

- "Kendi iktidarlarını korumak adına sosyal medyaya yatırım yapıyorlar"

İşbilir, bazı merkezlerin de Mısır'da, Suriye'de, Yemen'de, Tunus'ta bölgedeki meşruiyet temelli devrimleri durdurmak için devrimcilerin en önemli silahı olan sosyal medyayı onlara karşı kullandığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan gibi ülkeler Mısır'daki darbeyi de desteklediler. Çünkü oradaki meşruiyetten korkuyorlardı. Bu tür halk hareketlerini durdurmak için medyaya da aynı oranda destek oldular. Ortadoğu'daki medya kurumları sosyal medya da dahil çoğunlukla o ülke istihbaratlarının kontrolünde zaten. Dolayısıyla kendi iktidarlarını korumak adına sosyal medya ve medya konusunda büyük yatırımlar yapıyorlar. Çünkü bölgedeki halkların algısı bölgenin şekillenmesinde en önemli faktör."

Bu yönetimlerin milli iradeye dayanıp dayanmamasının en önemli problem olduğunu vurgulayan İşbilir, bu ülkelerin kendi iktidarlarını korumak adına sosyal medyayı kullanıp halkların iradesini karşılarına aldığını anlattı.

- "Algıyı El-Cezire, Anadolu Ajansı ve TRT bozdu"

İşbilir, bu anlamda çok sofistike bir şekilde İran ve İsrail'in medya ve sosyal medyayı devlet altı bazı örgütlere çok iyi kullandırdığını dile getirerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Para gücü olan Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeler taraf oldukları için bölgedeki halk hareketlerine karşı tarafta yatırım yaptıkları için medyaya da aynı oranda yatırım yapıyorlar. Söz gelimi Katar halk hareketlerine karşı olmadığı için El-Cezire devrimleri destekleyen bir yayın yapabiliyor ve bundan dolayı da El-Cezire ofisleri ve muhabirleri zor günler yaşıyor. Bölgede oluşturulmak istenen halkların iradesini çürüten algıyı Katar'dan El-Cezire Türkiye'den de Anadolu Ajansı ve TRT bozdu. Onların oluşturmak istedikleri algıya karşın gerçeklikleri ortaya koydu. Anadolu Ajansı, Mısır'dan Rabia Meydanı'ndan canlı yayın yaptı. Suriye'de işkence fotoğraflarını yayınladı. Gazze'den yayın yapıldı. El-Cezire de buralardan yayın yaptı aslında devrim hareketlerini desteklemiş oldu bu medya kurumları ama Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan tam tersi operasyon için silaha yatırım yaptıkları oranda medyaya da yatırım yapıyorlar. Sosyal medyada ve medyada çok haber ürettikleri için siz sanıyorsunuz ki o haberler gerçek. Halbuki uydurmasyon haber ve diğer ülkeler bu haberleri alıp kullanıyor, bu manipülasyonlara kurban gidiyor."
 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER