ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 06 Aralık 2014 Cumartesi 10:35

Denizciler, bedelli askerliğe başvuru süresinden muzdarip

Denizciler, bedelli askerliğe başvuru süresinden muzdarip

Hükümet, bedelli askerlikle ilgili kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu. 27 yaşını dolduranlar, 18 bin lira bedelle askerlikten muaf olacak.


Hükümet, bedelli askerlikle ilgili kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu. 27 yaşını dolduranlar, 18 bin lira bedelle askerlikten muaf olacak. Ancak, uluslararası kara sularda seyreden gemilerde çalışan ve uzun süre Türkiye’ye dönemeyenler, 2 aylık başvuru süresinden muzdarip. Yaklaşık 6 ay denizlerde kalan denizciler, ya başvuru süresinin 6 aya uzatılmasını, ya da ailelere başvuru hakkı tanınmasını istiyor.

Hatice Aydemir’in kaptan olan oğlu Yasin Can Alpar da, bedelli askerliğe başvuru süresinden muzdarip olanlardan biri. Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Hatice Aydemir, oğlunun haberi duyunca çok sevindiğini, ancak başvuru süresinin 2 ay olduğunu öğrenince ağladığını belirtiyor. Aydemir, “Sırf uzun deniz yolculuğuna çıktığı için bu haktan yararlanamayacak binlerce kişi var.” diyor.

Yasada eksiklik olduğunu ifade eden Aydemir, “Çıktığında biz çok fazla sevindik aileler olarak. Oğlumla ancak uydu telefonunda görüşebiliyorum. Benim çocuğum gemide kaptan olarak çalışıyor ve onun gibi gemilerde çalışan, uluslararası sularda, okyanuslarda çalışan yüzlerce insan var. Bizzat benim yakınımda da çok fazla insan var. Benim oğlum, bu kanunu yaş olarak hak ettiği halde, biz ailesi olarak hemen parasını da kredi çekip hazırladığımız halde, çocuğum müracaat süresi çok kısıtlı olduğu, 2 aylık bir süre olduğu için o tarihlerde müracaat etme şansına sahip değil.” şeklinde duygularını dile getiriyor.

‘BAŞVURU SÜRESİ EN AZ 6 AY OLSUN, YA DA AİLELERE BAŞVURU HAKKI TANINSIN’

Aydemir, “Bizim gibi ailelerin talebi; denizde görev yapan insanlar için ya en az 6 ay olsun ya da ailelere müracaat hakkı verilsin. Çünkü bu çocuklar hak ettikleri halde, bu kanundan yararlanamayacaklar. Asıl askerlik sıkıntısını denizde çalışanlar yaşıyor zaten. Denizdeki bir insanın görev değiştirmesi en az 5-6 aydır. Öyle kafalarına göre gemiyi terk etme şansına sahip değiller. Şirketler de istediği zaman eleman değiştirme hakkına sahip değil. Bu hem şirketler için çok büyük külfetlere neden oluyor. Eğer süre 2 ayda kısıtlı kalırsa benim çocuğum ve benim çocuğum gibi uzak yol gemilerinde çalışan insanlar kesinlikle bu bedelli askerlikten faydalanamayacaklar.” ifadelerini kullanıyor.

Taleplerini ilgili kuruluşlara ilettiğini söyleyen Aydemir, “Ben bunu öğrenir öğrenmez bizzat Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) aradım. Çok da ilgilendiler. Dilekçemi yazdılar, Başbakanlığa ileteceklerini söylediler. Milli Savunma Bakanlığı’nı aradım, askerlik şubelerini aradım, bana ‘dilekçelerinizi yazın, iade taahhütlü gönderin, bunları Başbakanlığa sunalım’ dediler.” şeklinde konuşuyor.

“Ben bu durumda olanların sayısının binleri geçeceğine inanıyorum.” diyen Aydemir, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Benim yakınımda bile en az 200-300 kişi tanıyorum. Denizlerde çalışıp da görevinden dolayı askerlik sıkıntısı yaşayan en az 200-300 kişiyi ben tanıyorum. Süre en az 6 ay olursa, insanlar çalıştıkları şirketleri de zor durumda bırakmadan kendi işlerini ekmeklerini riske atmadan, şirketle iletişime geçerek inme şansını veya yurtdışında konsolosluklara gitme şansını yakalayacaklar. Bazı ülkelerde konsolosluklar kapalı. Bazı ülkelerde gemide çalışanlara çıkış yasakları var. Haydi diyelim konsolosluk buldu. Parayı nasıl bulacak, nasıl yatıracak. Gemide çalışan insanların aylıkları kendilerine teslim edilmez. Lütfen! ya bu süre 6 aya uzatılsın ya ailelerine müracaat hakkı verilsin.”






KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER