ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 09 Ekim 2014 Perşembe 13:18

Demirtaş'tan kritik Kobani açıklaması

Demirtaştan kritik Kobani açıklaması

HDP Eş Başkanları Demirtaş, Diyarbakır'da Kobani eylemleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Demirtaş şiddeti derhal durdurun çağrısı yaptı.


HDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş, Diyarbakır'da basın toplantısı düzenledi. Önemli mesajlar verdi...

Demirtaş yaptığı açıklamada, "Dün gece itibariyle bizler sayın Öcalan ile kısa bir mesaj bağlantısı kurma imkanı bulduk. Kendisi de tehlikeli provokasyonlara karşı diyalog çağrısında bulundu." dedi.

İşte Selahattin Demirtaş açıklamalarından satırbaşları:  

- Türkiye halkları Türkiye'nin her yerinde yaşayan insanlar çözüm sürecini destekledi ve adım bekledi. Suriye'de yaşanan iç savaş biz hükümetin Suriye politikasını eleştirdik.
Hükümet oradaki insanları ayırarak yardım etti. Toplumda kırılmalar yaşandı. Erdoğan Suriye bizim iç meselemiz dedi. Bugünün başbakanı ise bizim kayıtsız kalacağımız olaylar değildir dedi. Ama mesele Kobani olunca olay değişti.

"KOBANİ BİZİM MESELEMİZ"

- Hükümetin Suriye politikası Türkiye'de kırılmalara yol açtı. Kobani'de yaşananlar evimizin içindeki meseledir. Kobani'ye sıra gelinde bir yardım TIR'ının gönderilmesi için onlarca görüşme yaptık.

Halk bu yaşananları izliyor. Bu yaşananlar halkta bir kırılmaya sebep oldu. Onbinlerce insan IŞİD tarafından katledildi. Hala Ezidi kardeşlerimizin ne olduğundan kimsenin haberi yok. IŞİD'e karşı açık bir tavır görmedi. Bütün bunlar yaşanırken halk arkasında bir destek görmedi.

"ÇÖZÜM SÜRECİNİ GÜÇLENDİRMEYE ÇALIŞTIK"

- Halkımız 24 saat uyumadan IŞİD'in terörüne dikkat çekmeye çalışıyor. Katliama sessiz kalmayalım diye çağrı yapıyoruz. Hükümetle defalarca temas kurduk, çözüm zeminini güçlendirmeye çalıştık.Kobani çözüm sürecini doğrudan etkileyen bir meseledir. IŞİD'e karşı birlikte mücadele edelim. Geleceğimizi birlikte inşa edelim.

IŞİD dört taraftan Kobani'yi kuşattı. Bu durumda herkesin göstermesi gereken onurlu bir davranışı sergiledik. Biz Türkiye'nin geleceğini de kurtaracak hamleyi yaptık, halkımızı Kobani'ye destek vermeye çağırdık. Halkımızı Kobani için dayanışmaya çağırdık bizim yaptığımız budur. Biz insanları asla şiddete ve silaha çağırmadık.

Güneydoğu'da sivil ve karanlık bazı kişilerin halkın üzerine ateş açtı. Araya parovakatörler girdi. Provakatörler araya girip şiddet eylemlerini yapan kişiler oldu.

"EL ELE VERMEYE HAZIRIZ"

- Devlet büyükleri kışkırtıcı ifadeler kullandı. Şiddeti büyüten HDP'nin çağrısı değil, tahrik edenleri bulmak devletin görevidir. Bütün bunlara rağmen biz dedik ki hükümetle ele ele vermeye hazırız.IŞİD barbarlığına karşı mücadele edelim mesajını biz verdik, misliyle cevap vereceğiz demedik.

Silahlandırılmış sivil kişilerin toplum içine girdiklerinin hesabını HDP'den sormasınlar. Şimdi HDP'yi suçlamak çözümü sağlamaz. Biz ele ele vermek zorundayız. Kürt bu ülkenin düşmanı değil. Birbirime düşma gözüyle bakacak halkı birbirinden uzaklaştıracak bir eylemden uzak durmak lazım. Biz Türkiye gerçek bir kardeşlik ve demokrasi ülkesi olsun istedik.Hiçbir yerde şiddet uygulamamalı buna fırsat vermemeli ve dikkatli davranmalı.

"KİMSE ŞİDDETE YÖNLENMEMELİ"

- Halen aynı noktada olduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Kobani'de halen kritik saatler yaşanıyor. Halklarımız her yerde Kobani'yle dayanışmasını ortaya koymalıdır. Tek bir şiddet eylemine kimse yönlenmemelidir. Protesto hakkını kullanırken şiddet uygulamamalı, herkes bu konuda dikkatli davranmalıdır. Bugün işçiler memurlar emekçiler grevleriyle kobani'ye destek oluyorsa, farklı etnik kimliğe sahip insanlar Kobani'ye desteği ortaya koyuyorsa bu en büyük dayanışmadır.

"ÖCALAN İLE KISA BİR MESAJ BAĞLANTISI KURDUK"

- Bizler de çözüm sürecini doğru bir rotaya oturtmak için diyaloğa tartışmaya müzakereye hazır olduk, hazır olmaya devam edecek. Arkadaşlarımız sayın Yalçın Akdoğan ile bir görüşme gerçekleştirdiler. Kobani sahiplenme eylem ve etkinliklerine hiçbir yerde müdahale yapılmamalıdır. Şiddet şu saatten itibaren durmalıdır. Bunu önleyebilmenin yolu işte iradeyle disiplinle hareket etmekten geçer. Arkadaşlarımız kurumlarımızın ortak yaklaşımını dikkate almalıdır. Şunu da altını çizerek belirtmek istiyorum, dün gece itibariyle bizler sayın Öcalan ile kısa bir mesaj bağlantısı kurma imkanı bulduk. Kendisiyle bu katliam tehlikesine karşı diyalog ve müzakereyi hızlandırma yöntemini bütün taraflara telkin ettiğini önerdiğini belirtmek istiyoruz.

ŞİDDET OLAYLARI DERHAL DURMALI

- Bizim diyalogla çözemeyeceğimiz bir sorun yok. Şu saat itibariyle şiddet olayları durmalı. Provakasyon tehlikesi ortaya çıkmış durumdadır. Biz Öcalan'la görüştük. Öcalan da her iki tarafa diyalog ve görüşmeleri yürütme çağrısında bulundu.İtidal telkin ediyor.
Medya HDP'ye karşı öfke ve nefret dili kullanılmamalı.Zaten oluşmuş duygu kırılmasına sebep olmamalı. Kardeşliğimizin temelleri ciddi bir şekilde sarsılıyor. Gelin sorunalrımızı birlikte çözelim. Kobani'yi birlikte kurtaralım ki geleceğimizi birlikte kuralım. Komployu kınadığımızı ve bizi birbirimize düşürecek uluslararası komploların nasıl bertara edildiğini söylemek istiyorum. Şiddetin durması için Hükümetin aatacağı adımalr önemli .Şiddet kesinlikle olmamalı.

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER