ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 21 Şubat 2017 Salı 18:33

Demirtaş'a 5 ay hapis cezası

Demirtaşa 5 ay hapis cezası

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, Doğubayazıt 2. Asliye Ceza Mahkemesince "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini ve devletin kurum ve organlarını aşağıladığı" gerekçesiyle 5 ay hapse çarptırıldı.


HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yaptığı bir konuşmada "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini ve devletin kurum ve organlarını aşağıladığı" gerekçesiyle 5 ay hapse çarptırıldı.

Doğubayazıt 2. Asliye Ceza Mahkemesindeki davanın ilk duruşmasına, başka bir suçtan Edirne F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezainfaz Kurumu'nda tutuklu bulunan Demirtaş Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katıldı.

Sanık avukatları Fatma Mebuse Tekay, Murat Engin ve Yasemin Dora Şeker'in de Demirtaş'ın yanında SEGBİS üzerinden katıldığı duruşmada, diğer avukatı Olcay Öztürk de hazır bulundu.

HDP Ağrı Milletvekili Berdan Öztürk ve HDP Ağrı İl Başkanı Yılmaz Dursun'un yanı sıra partililer de duruşmayı izledi.

Kimlik tespiti yapılan Demirtaş, evli ve 2 çocuk babası olduğunu belirterek, mesleğinin avukatlık olduğunu ve aylık düzenli bir gelirinin bulunmadığını ifade etti.

İddianamenin okunmasının ardından savunmasına geçilen Demirtaş, dokunulmazlıklarının kaldırılmasının Anayasa'nın 83/2 maddesi uyarınca yerinde olmadığını savunarak, milletvekillerinin kendini savunma hakkının elinde alındığını ifade etti.

Demirtaş, dokunulmazlıkların kaldırılması hususunun Anayasa Mahkemesine getirilmesini talep ederek, hakkındaki yargılamanın durdurulmasını istedi.

Mahkeme ise sanığın bu talebini usul ve yasaya uygun olmadığı gerekçesiyle reddederek savunmasına geçti.

- Demirtaş, son sözünde beraatını talep etti

Savunmasının ardından son sözü sorulan Demirtaş, "Önceki beyanlarımı tekrar ederim. Mahkemenizin kararı emsal karar olacaktır. Yargının özgürce karar verebildiğini gösterir bir karar olmasını diliyor ve savunmam kapsamında beraatımı talep ediyorum." dedi.

Davayı karara bağlayan mahkeme ise Demirtaş'ı TCK'nın 301/1 maddesi uyarınca önce "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini alenen aşağılamak suretiyle Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini ve devletin kurum ve organlarını aşağıladığı" gerekçesiyle önce 6 ay hapse çarptırdı.

Mahkeme, sanığın geçmişi, sosyal ilişkileri, fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki davranışları ve verilen cezanın sanığın geleceği üzerindeki etkileri dikkate alarak, Demirtaş'ın hapis cezasını 5 aya indirdi.

Sanığın kasten işlediği suç nedeniyle hapis cezasına mahkumiyetinin yasal sonucu olarak Anayasa Mahkemesinin 24 Kasım 2015 tarih ve 295542 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile değişik 5237 sayılı TCK'nın 53/1 maddesinin uygulanması yönünden seçme ve seçilme hakkından yoksun bırakılmasına hükmeden mahkeme, kendi alt soyu üzerindeki velayet, vesayet ve kayyımlık yetkilerini mahkum olduğu hapis cezasından koşullu salıverilinceye kadar kullanamamasına karar verdi.

Mahkeme, Demirtaş'ın adli sicil kaydından ve UYAP sistemine kayıtı olduğu dosyalardan anlaşılan suça eğilimli kişiliği, suç işlenmesindeki özellikler, sanığın işlediği suç ile ilgili herhangi bir pişmanlık göstermemesi ve bu suretle tekrar suç işlemeyeceğine ilişkin mahkemede olumlu kanaat oluşmadığından dolayı hakkındaki hükmün ertelenmesine, kısa süreli hapis cezasının seçenek yaptırımlara çevrilmesine ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yer olmadığına hükmetti.

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER