ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 11 Mayıs 2013 Cumartesi 19:11

Davutoğlu'ndan provokasyon uyarısı

Davutoğlundan provokasyon uyarısı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Hatay'daki patlamayla ilgili son derece sert bir açıklama yaptı.


Çeşitli temaslar için Berlin'de bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Reyhanlı'da meydana gelen patlama ile ilgili olarak gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Davutoğlu'nu Reyhanlı'daki meydana gelen iki ayrı patlamada çok sayıda vatandaşımızın kaybettiği saldırı ile ilgili açıklaması şu şekilde:

"Son derece acı bir aldık Reyhanlı'dan. İçişleri Bakanı'mız zaten gerekli açıklamaları yaptı. Biz de yakından takip ediyoruz. Suriye'de böyle kritik bir geçiş sürecinde bir çok provokasyon, tahrik söz konusu olabilir. Önemli olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin, vatandaşlarımızın huzuru. Bu konuda bütün vatandaşlarımızı tahriklere karşı dikkatli olmaya davet ediyoruz.

Olay bütün boyutları ile derinlemesine incelenecektir.

Dışarıdaki durumu Türkiye'ye yansıtan karşılığını bulur. Gerekli tedbirler alınacak. Türkiye güçlü bir emniyet alt yapısına sahiptir, bir çok imtihandan geçmiş bir ülkedir. Muhtemel provokasyonlara karşı herkes dikkatli olmalı.

Türkiye'nin huzurunu sabote etmek isteyen bir çok çevreler çıkabilir. Suriye başta olmak üzere bir çok konu istismar edilebilir. Hiç bir güç Türkiye'nin iç huzurunu bozmaya muktedir olmayacaktır.

Hiç kimse Türkiye'nin gücünü test etmeye kalkmasın. Suriye için kritik olan bu süreçte zamanlama dikkat çekicidir. Tam Suriye'de geçiş süreci ile ilgili önemli kararların alındığı, diplomatik temasların yoğunlaştığı bir dönemde bunların olması tesadüf değildir. Türkiye kararlı politikasından vazgeçmez. İstikrarın dış mihraklardan etkilenmesine izin vermez. Olay bütün boyutları ile inceleniyor."

AK PARTİ'NİN İKİ NUMARASI KONUŞTU

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Hatay'ın Reyanlı ilçesindeki patlamalara ilişkin, "Türkiye Cumhuriyeti devleti, mutlaka bu olayın arkasında kim var tespit edecek ve hesabını soracaktır" dedi.
     
AK Parti Siyasi ve Hukuki İşler Başkanlığınca Van'da düzenlenen 9. Bölge Toplantısı'na katılan Şahin, toplantı devam ettiği sırada, Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde meydana gelen patlamaları öğrendi.
     
Şahin, patlamalara ilişkin, öğle saatlerinde Reyhanlı'da patlayıcı yüklü olduğu sanılan iki aracın infilak ettiğini belirterek, olayda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara şifa diledi.
     
Patlamaların Suriye sınırında meydana gelmesinden dolayı kafalarda soru işareti oluştuğunu vurgulayan Şahin, Reyhanlı'da bir süre önce de yine Suriye tarafından gelen aracın infilak etmesi sonucu 14 kişinin yaşamını yitirdiğini anımsattı.
     
Şahin, devlet ve hükümet yetkililerinin, olayın arkasında kimler olduğuyla ilgili çalışmaları yapacağını bildirerek, şöyle konuştu:
     
"Bu eylemin iki amacı olabilir. Birincisi sabahtan beri konuştuğumuz çözüm sürecini olumsuz etkilemek. Çünkü Türkiye'nin böylesine bir sorunu çözüyor olması, bazı ülkeleri olumsuz etkileyebilir. İstiyorlar ki bu devam etsin. Bu nedenle terör eylemi süsü vererek bu eylemi yapmış olabileceklerini düşünüyorum.
     
İkincisi de Esed kendi halkına zulmetmektedir. Şu ana kadar bildiğim kadarı ile 100 bin insan yaşamını kaybetti ve iç çatışma devam etmektedir. Şam yönetimi, kendi halkının üzerine bombalar yağdırmaktadır. Bu nedenle de Suriyeliler Türkiye'ye sığındılar ve sayıları 330 bine yaklaştı. Biz komşu ülkeler, bu insanlara insani gayelerle kapımızı açtık.

Çadırlarda, konteynerlerde uzun süredir bunları misafir ediyoruz. Sanıyorum, Şam yönetiminin muhalif olarak değerlendiği Suriyelilere yardım etmemiz, Esed'i rahatsız ediyor. Türkiye'de de bu eylemleri yaparak Suriyelilerle bizim aramızı açmaya çalışmaktadırlar. Çünkü Hatay'da tepki yürüyüşleri yaşanmaya başladı. Türkiye Cumhuriyeti devleti, mutlaka bu olayın arkasında kim var tespit edecek ve hesabını soracaktır."

PATLAMA SONRASI OLAY YERİNDEN İLK GÖRÜNTÜLER

BAKAN ERGİN'DEN SAĞDUYU ÇAĞRISI

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Reyhanlı'daki patlamalara ilişkin, "Bu saldırıların bir amacı var. Hatay insanını bir yere sevk etmeye çalışıyorlar, bir harekete zorluyorlar. Ancak hem Hataylı hem Reyhanlılı kardeşlerim, bu tertip girişimlerini algılayacak olgunlukta, basirette, ferasette" dedi.

Ergin, Hatay'a gitmeden önce Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, Reyhanlı'daki patlamalardan sonra yapılması gerekenin soğukkanlı olmak ve sağduyulu hareket etmek olduğunu söyledi.

Hataylılara başsağlığı ve geçmiş olsun dileğinde bulunan Ergin, "Soğukkanlı ve sabırla, sağduyuyla bundan sonra hareket ederek, bu alçak tertibi yapanların, bu hunhar saldırıyı yapanların amacına ulaşmaması için her tertibi almamız gerekir diye düşünüyorum" diye konuştu.

"Patlamaları kimin gerçekleştirdiği konusunda somut bir bilgi olup olmadığı" sorusuna Ergin, olayın sıcak ve şu anda bir şey söylemek için erken olduğu yanıtını verdi.

Saldırının amacını kestirmenin zor olmadığını, bunun ilerleyen saatlerde, belki ilerleyen günlerde daha net ortaya koymanın olacağını vurgulayan Ergin, "Hakikaten acımız çok büyük. Onun için hemşehrilerimin acısını paylaşıyorum. Şu an soğukkanlı olmak ve sağduyulu hareket ederek, bu alçak saldırıyı yapanları sevindirmemek için her türlü gayreti göstermemez gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Ergin, "Patlamalarda neden Hatay'ın hedef seçildiği" şeklindeki soruyu şöyle cevapladı:

"Bu saldırıların bir amacı var. Hatay insanını bir yere sevk etmeye çalışıyorlar, bir harekete zorluyorlar. Ancak hem Hataylı hem Reyhanlılı kardeşlerim, bu tertip girişimlerini algılayacak olgunlukta, basirette, ferasette. Geçtiğimiz 2 sene bunu çok güzel gösterdiler. Bundan sonraki bu tür tertiplere karşı da gerekli sağduyuyla hareket edeceklerine inanıyorum.

Onun için sözlerime başlarken, bu alçak saldırı ve tertip dedim. Ama önümüzdeki saatler ve günler sonucu ortaya çıkaracak."

Ergin, her geçen saat tablonun değiştiğini bildirerek, "O açıdan bir sayı vermek istemiyorum. Ama ölü ve yaralı sayımız şu anda toplamda 100'ün üzerinde. Yaklaşık 30 küsur, şu anda hayatını kaybeden vatandaşımız var. Ama yaralı sayısı da artmış durumda" dedi.

KAYNAK:
yazete.com
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER