ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 19 Temmuz 2013 Cuma 15:17

Davutoğlu'ndan kritik Suriye açııklaması

Davutoğlundan kritik Suriye açııklaması

Ahmet Davutoğlu, Suriye sınırında yaşananlar için kesin konuştu: "Bundan sonra ne olursa olsun..."


"Bundan sonra da kimden hangi gruptan ve hangi gerekçeyle olursa olsun sınır güvenliğimize dönük her türlü tehdide karşı en etkin yöntem alınacak ve anında cevap verilecektir" diyen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye sınırındaki son dönemdeki bütün gelişmeleri kaygıyla izlediklerini söyledi.

Türkiye'nin, sınır ve vatandaş güvenliği açısından bütün tedbirleri almaya devam edeceğini belirten Davutoğlu, bu çerçevede de Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kendilerine verilen angajman kuralları çerçevesinde gerekli tedbirleri aldığını ifade etti. Bundan sonra da kimden, hangi gruptan ve herhangi gerekçeyle olursa olsun sınır güvenliğine yönelik her türlü tehdide karşı en etkin yöntemin alınacağını ve anında cevap verileceğini vurguladı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos'la bakanlıkta bir araya geldi. Davutoğlu, Venizelos'u kapıda karşıladı. 2 Dışişleri Bakanı'nın basın mensuplarına el sıkışarak poz vermesinin ardından görüşme basına kapalı olarak gerçekleşti.

Görüşmelerin ardından 2 ülke bakanı ortak basın toplantısı düzenledi. Türkiye-Suriye arasındaki gerginliklere ilişkin bir soruya Davutoğlu, son dönemdeki bütün gelişmeleri kaygıyla izlediklerini söyledi. Gerek Humus'a yönelik hava bombardımanı ve saldırılar, gerekse diğer bölgelerdeki değişik gruplar arasındaki çatışmaların Suriye krizinin uluslararası ve bölgesel güvenliği nasıl yakından etkileyebileceğini ortaya koyduğunu vurgulayan Davutoğlu, çatışmalarda hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet diledi.

Türkiye'nin, sınır ve vatandaş güvenliği açısından bütün tedbirleri almaya devam edeceğini belirten Davutoğlu, bu çerçevede de Türk Silahlı Kuvvetlerinin kendilerine verilen angajman kuralları çerçevesinde gerekli tedbirleri verdiğini ve Türkiye'ye atışların olduğu mevzide karşılık vererek atışta bulunduğunu hatırlattı.

Bundan sonra da kimden, hangi gruptan ve herhangi gerekçeyle olursa olsun sınır güvenliğine yönelik her türlü tehdide karşı en etkin yöntemin alınacağını ve anında cevap verileceğini dile getiren Davutoğlu, Suriye içindeki gelişmeler bağlamında Humus'ta yoğunlaşan çatışmalar sebebiyle oluşan boşluğun Resulayn'da istismar edilmeye çalışıldığına dikkat çekti.

Suriye'de son derece kırılgan ve gerilimi yüksek bir iç savaş durumu olduğunu belirten Davutoğlu, şöyle devam etti: "Herhangi bir emrivaki bu kırılganlığı daha da artırır. Tabi rejim, farklı etnik ve mezhepleri birbirine düşürmek için adımlar atabilir. Hiç kimsenin bu tür emrivakilere gelmemesi gerekir. Suriye'nin geleceği, siyasi yapısının ne olacağı Suriye halkının seçimi ile belirlenecektir ve bu durum o aşamada Suriye'nin iç meselesidir. Ama o hükümet kurulana kadar herkesin o tarz emrivakilerden uzak kalması gerekir."

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER