ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 02 Nisan 2013 Salı 21:02

Davutoğlu, Güney Sudan Başmüzakerecisi Amum ile görüştü


Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Güney Sudan'da iktidar partisi Sudan Halkın Kurtuluşu Hareketi'nin (SPLM) Genel Sekreteri ve Güney Sudan ile Sudan arasında devam etmekte olan müzakerelerdeki Başmüzakereci Pagan Amum ile görüştü. Amum görüşmede, Türkiye'yi önemli bir ortak olarak gördüklerini söyledi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, görüşmede Güney Sudan'daki durum, Sudan ile yürütülen müzakereler ve Türkiye-Güney Sudan ilişkileri ele alındı.

Davutoğlu, Güney Sudan'ın Afrika kıtasında stratejik bir konuma sahip olduğunu, bağımsızlığını yeni kazanan bu ülkeyle ilişkilere Türkiye'nin büyük önem verdiğini ve her alanda işbirliği yapmaya hazır olduğunu vurguladı. Türkiye'nin bölgesel ve küresel dış politika vizyonunun barış ve istikrara dayandığını kaydeden Davutoğlu, Güney Sudan'ın da böyle bir yaklaşıma sahip olduğunu görmekten memnun olduğunu, Türkiye'nin iki yakın dost olarak gördüğü Sudan ve Güney Sudan arasındaki ilişkilerin gelişmesi için her türlü yardımı yapmaya hazır olduğunu söyledi. Davutoğlu, Türkiye'nin bu doğrultuda her iki ülkeyle de yakın işbirliğini sürdüreceğini belirtti.

Pagan Amum da, Türkiye'yi ve aktif dış politikasını yakından izlediklerini, özellikle Türkiye'nin kendisini bir Afrika ülkesi olarak tanımlamasının tüm Afrika halklarında olduğu gibi Güney Sudan halkında da büyük takdir topladığını kaydetti.

Tarih boyunca hep bölgesinde ve ötesinde önemli roller oynayan Türkiye'nin bugün de yeni bir anlayış ve yenilenen imkanlarıyla bir kez daha küresel anlamda yükselen bir devlet konumuna eriştiğini belirten Amum, Güney Sudan olarak Türkiye ile her alanda ilişkileri geliştirmek istediklerini belirtti ve özellikle ticaret ve yatırımlar bakımından Türkiye'yi önemli bir ortak olarak gördüklerini dile getirdi.

Türkiye'nin Güney Sudan'ın bağımsızlığından bu yana kendilerine karşı izlediği açık ve yapıcı tutumun tüm Güney Sudan halkında iz bıraktığını söyleyen Amum, uzun yıllar savaştıkları Sudan'la yeni ve barışçıl bir gelecek inşa etmek istediklerini, bu yönde gerçek bir iradeye sahip olduklarını ve Türkiye'yi de bu sürece katkı yapacak ülkelerden biri olarak addettiklerini belirtti.

Bu bağlamda Sudan-Güney Sudan ilişkileri hakkında bilgi veren Amum, Türkiye ile bu süreçte yakın temas içinde bulunmayı, ikili ve üçlü işbirliği imkanlarını değerlendirmeye hazır olduklarını söyledi.

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER