ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 28 Şubat 2017 Salı 12:42

Darbe girişiminde İstanbul Valiliğine baskına giden askerler hakim karşısında

Darbe girişiminde İstanbul Valiliğine baskına giden askerler hakim karşısında

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında İstanbul Valiliğini işgal eden askerlere yardıma gitmeye çalışan 1'i tutuklu 24 sanık asker hakim karşısına çıktı


Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında İstanbul Valiliğini işgal eden askerlere yardıma gitmeye çalışan 1'i tutuklu 24 sanığın üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılanmasına başlandı.

İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesindeki ilk duruşmada, tutulu sanık astsubay Yusuf Yıldız ile 19 tutuksuz sanık ve avukatları hazır bulundu. Tutuksuz 3 sanığın Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldığı duruşmada, yoklama ve kimlik tespiti yapıldı.

İddianamenin özetinin okunmasıyla başlayan duruşma, tutuksuz sanıkların savunmasının alınmasıyla devam ediyor.

- İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Orhan Aydın tarafından hazırlanan 158 sayfalık iddianamede, 1'i tutuklu 24 asker sanığın darbe girişimi gecesi İstanbul Valilik binasını işgal eden askerlere yardıma gittiği sırada yaşananlar anlatılıyor.

Sanıkların 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığında görevli biri rütbeli astsubay, 23'ü er ve erbaş olduğu belirtilen iddianamede, İstanbul Valiliğini işgal eden rütbelilerin yardım talebi üzerine sanıkların olay tarihinde saat 22.00 sıralarında görev yaptıkları 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığından 117444 ve 117421 plaka sayılı iki askeri tank olan GZPT ile çıkış yaptıklarına işaret ediliyor.

Sanıkların Haliç civarında vatandaşlar ve polisler tarafından önlerinin kesildiği, polislerin darbe teşebbüsü yaşandığını söylemesine rağmen sanık astsubay Yusuf Yıldız'ın aracının yoluna devam ettiği, bu sırada polis araçlarına da zarar verdiği aktarılan iddianamede, askeri araçların etkisiz hale getirilerek, içindeki sanıkların silahlarıyla ele geçirildiği anlatılıyor.

Tugaydaki toplantıda sanık Yusuf Yıldız'ın, Yarbay Kadir Yıldız'ın talimatı ile İstanbul Valiliğindeki darbe teşebbüsü kapsamında 47. Motorlu Piyade Alay Komutanlığına mensup darbeci askerlerin desteklenmesi amacıyla görevlendirildiği belirtilen iddianamede, darbe girişiminden haberdar olan sanık astsubayın İstanbul Valiliğine 47. Motorlu Piyade Alay Komutanlığından darbeci askerleri gönderen 47. Motorlu Piyade Alay Komutanı olan sanık Sadık Cebeci ile de 22.53'te telefon ile görüştüğünün tespit edildiği kaydediliyor.

- Darbecileri pano ele verdi

Sanık astsubayın darbe girişiminden haberdar olduğu, diğer komuta seviyesindeki sanıkların talimatlarını yerine getirdiği ve emrindeki askerleri sevk ve idare ettiği vurgulanan iddianamede, diğer sanıkların da çıkış yaptıkları saat dikkate alındığında İstanbul genelinde bir darbe teşebbüsünün başladığını bildikleri, tek olan ve rütbeli konumunda bulunan astsubay Yusuf Yıldız'ı engellemedikleri, olay yerine geldikten sonra da ancak polisin müdahalesi, uyarısı ve daha sonra da vatandaşın tepkisi nedeniyle teslim oldukları aktarılıyor.

İddianamede tüm sanıkların "Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmak veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye teşebbüs etmek'', ''cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs etmek'' ve ''cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek'' suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis talep ediliyor.

Sanık astsubay Yıldız'ın ayrıca "silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan 7,5 yıldan 15 yıla, diğer 23 sanığın ise "örgüte üye olmadan bilerek veya isteyerek yardım etme" suçundan beşer yıldan onar yıla kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER