ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 01 Nisan 2014 Salı 23:28

Cumhurbaşkanlığı seçimi ne zaman?

Cumhurbaşkanlığı seçimi ne zaman?

YSK, Cumhurbaşkanlığı seçim tarihlerini açıkladı mı? Cumhurbaşkanlığı seçimi ne zaman yapılacak?


Yüksek Seçim Kurulu (YSK),Cumhurbaşkanlığı seçim tarihini belirledi. YSK, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu ne zaman yapılacak, Cumhurbaşkanlığı adayları belli mi, Cumhurbaşkanlığı 2. tur seçim ne zaman yapılacak?

Cumhurbaşkanlığı seçim tarihi belli oldu, Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili çalışma komisyonları oluşturdu. YSK, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunun 10 Ağustos, ikinci turunu ise 24 Ağustos olarak planladı.

Yurt dışında yaşayan vatandaşlar ilk kez Cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanacak. Yurt dışında 500'den fazla seçmeni olan ülkelerde yaşayan vatandaşlar, Cumhurbaşkanlığı seçimi için 31 Temmuz, 01-02-03 Ağustos tarihlerinde oy kullanacak. Yurt dışı seçmen çalışmasında oy kullanabilecek ülke sayısının 60 civarında olduğu öğrenildi.

1923'te Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bu yana 10 farklı Türk vatandaşını cumhurbaşkanlığı makamına getiren 18 cumhurbaşkanlığı seçimi yapıldı. Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü dört defa, Celâl Bayar üç defa, Cemal Gürsel, Cevdet Sunay, Fahri Korutürk, Turgut Özal, Süleyman Demirel, Ahmet Necdet Sezer ve Abdullah Gül bir defa cumhurbaşkanlığına seçildiler. Kenan Evren ise seçilmeden cumhurbaşkanı oldu.

Cumhurbaşkanları 2007'de anayasada yapılan değişikliğe kadar meclis tarafından bir defa yedi yıllığına seçilmekteydi, bundan sonra halk tarafından en fazla iki defa beş yıllığına (5+5) seçilecektir. 

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER