ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 01 Ekim 2013 Salı 16:07

Cumhurbaşkanı Gül'den Gezi Parkı çıkışı!

Cumhurbaşkanı Gülden Gezi Parkı çıkışı!

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül 11. Cumhurbaşkanı olarak son kez TBMM'de konuştu. Gezi Parkı olaylarına değinmeden geçmedi.


2.5 aylık tatilin ardından TBMM'nin yeni yasama yılı bugün açıldı.  TBMM açılış konuşmasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Gezi olaylarına değindi.

Önceki hafta ABD'de bir gazeteye verdiği röportajda "Gezi Parkı olayları ile gurur duydum" açıklaması yapan Gül bu kez aynı mesajı Meclis çatısı altında verdi. Gül, Gezi'de şehir estetiği kaygısı ile gençlerin eylem yapmasını demokratik gelişkinlik olarak açıkladı. TBMM'nin yeni yasama yılında konuşma yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Gezicilere mesaj gönderdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM'nin yasama dönemi açılış toplantısında yaptığı konuşmada, Gezi olaylarına değinerek, "Genç kuşakların hassasiyetlerine duyarlılık göstermeliyiz" mesajı verdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM'nin 24. Dönem 4. Yasama Yılı'nın açılış konuşmasını yapmak üzere Meclis'e geldi. Cumhurbaşkanı Gül, TBMM 24. Dönem dördüncü yasama yılının başlaması nedeniyle Genel Kurulda konuşma yaptı.

İşte konuşmasından satırbaşları:

- Sayın başkan ve değerli milletvekilleri sizlere hitap etmekten büyük memnuniyet duyuyorum. Kurtuluşumuzun ocağı olan bu meclis istiklalimizin teminatıdır. 

- 2007 yılındaki demokratik olgunluğa yakışmayan durumu arkamda bırakarak görevimi sürdürdüm. Örtülü vesayetleri ortadan kaldırmak için milletimizin kararlılığına destek oldum. Sandığın erdem ve onuruna hep inandım. Demokrasinin dengeler sistemi olduğunun bilince oldum. Demokratik reformlarının geliştirilmesini her fırsatta savunageldim. Demokrasi tahammül gerektirir. O yüzden demokrasinin, hukukun üstünlüğünün süreceğine olan inancım hiç bitmedi. Önümüzdeki iki yıldan az sürede ülkemiz üç önemli seçim gerçekleştirecektir.

- Bir demokrasi şöleni havasında geçeceğine inandığım seçimlerde ortaya konulacak iradeye her zaman olduğu gibi saygı duyulacaktır. Her seçim döneminde yaşanan kutuplaşmanın ülkemize faydası yoktur. Böyle bir kutuplaşma milletimizin sosyal inticamını bozacaktır.

"ÖNÜMÜZDE ÜÇ ÖNEMLİ SEÇİM VAR..."

Önümüzdeki iki yıldan az sürede ülkemiz üç önemli seçim gerçekleştirecektir. Bir demokrasi şöleni havasında geçeceğine inandığım seçimlerde ortaya konulacak iradeye her zaman olduğu gibi saygı duyulacaktır. Her seçim döneminde yaşanan kutuplaşmanın ülkemize faydası yoktur. Böyle bir kutuplaşma milletimizin sosyal inticamını bozacaktır. Demokrasiye yönelik tehditler konusunda hep uyanık olalım.

"YENİ ADIMLARI MEMNUNİYETLE KARŞILADIM"

Demokrasi statik bir sistem değildir. Gelişme ayak uyduran bir yönetim biçimidir. Son yıllarda sessiz devrim olarak adlanırılacak pek çok reform hayata geçirilmiştir. Bu hükümetin olduğu kadar muhalefetin de katkısıyla gerçekleşmiştir. Bu bağlamda Sayın Başbakan'ın açıkladığı yeni adımları da memnuniyetle karşıladığımı belirtmek isterim.

"GEZİ PARKI İÇİN ŞİDDET ÇÖZÜM GETİRMEZ"

Bu anlayışla, Gezi Parkı’nda çevre duyarlılığı ve şehir estetiği kaygılarını sergileyen gençlerin barışçı eylemlerini, demokratik gelişkinliğimizin yeni bir tezahürü olarak gördüm.

Gezi Parkı'nda gençlerimizin gerçekleştirdiği eylemleri demokratik bir eylem hakkı olarak gördüm. Ne varki bazı aşırı gruplar vandalizm göstermiştir. Bu zamanla kamu düzenini bozucu nitelik kazanmıştır. Ülkemizin dışarıda algısını kötü yönde etkilemiştir. Yapılacak sosyolojik araştırmalarla genç kuşaklarımızı anlamalıyız. Hukuk kuralları içerisinde yapılacak eylemlerle kamu idaresinin dikkati çekilebilir. Şiddet yoluyla demokrasi taleplerin yerine getirilmesi ve mesajların alınması söz konusu olamaz. Bu olayları da arkamızda bırakarak ileriye doğru bakmalıyız.

MEDYAYA UYARDI

Kuvvetler ayrılığı, özgür basın demokrasinin olmazsa olmazları arasındadır. Demokrasi kültrünün oluşması bakımdan en kritik aktörlerden biri medyadır, o yüzden bu konumunun farkında olması gerekir.

Kürt sorununun demokrasi içerisinde yürütülmesi gerektiğini hep savundum. Bu yöndeki çabaları hep destekledim. Millet olarak kendi sorunlarımızı büyük bir özgüven içerisinde çözeceğimize hep inandım.

Suriye'deki kimyasal silahların tamamının imha edilmesinden memnuniyet duyuyoruz. Ümit ederiz ki bu süreç, Ortadoğu'nun nükleer dahil kitle imha silahlarından arındırılmasına öncülük edecek yeni bir güvenlik mimarisinin ilk adımı olur.

BİR İLKE İMZA ATILDI!

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrunnisa Gül, ilk kez Cumhurbaşkanı eşi olarak Meclis Genel Kurulu’nda düzenlenen açılış törenine katıldı. Bu arada ilk kez bir kadın başkanvekili de Cumhurbaşkanını karşıladı. TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü karşılayarak bir ilke imza attı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM’nin 24. Dönem 4. Yasama yılı dolayısı ile düzenlenen açılış töreninde Genel Kurul’da milletvekillerine hitap ediyor. Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in Gül’ü davet etmesi üzerine, Gül’ün eşi Hayrunnisa Gül de Cumhurbaşkanlığı locasında yerini aldı. Hayrunnisa Gül'ün, siyah renkli etek ve ceket ile yeşil renk eşarp taktığı görüldü.

30 Ağustos Zafer Bayramı Resepsiyonu ilk kez bu yıl Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrunnisa Gül’ün ev sahipliğinde Çankaya Köşkü’nde yapılmıştı. Ayrıca geçen yıl 29 Ekim’de Hipodrum’da düzenlenen resmi geçit törenine de Cumhurbaşkanı Gül ilk kez eşi Hayrunnisa Gül ile birlikte katılmıştı.
 

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER