ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 02 Eylül 2014 Salı 20:14

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar

Cumhurbaşkanı Erdoğandan önemli açıklamalar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan basın toplantısı düzenledi.


 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Sayın Cumhurbaşkanımızın oturduğu yerden ayrılmasıyla orada bir süre daha oturmaya devam edeceğiz. Daha sonra da inşallah yeni yapılan binalara Cumhurbaşkanlığı olarak taşınmayı planlıyoruz. Şu andaki Cumhurbaşkanlığı binasına da aynı zamanda tabii ki konutlarına da Başbakanımızın aynı şekilde taşınmasını aramızda planlamış durumdayız" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda, basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

"25 Aralık operasyonuyla ilgili verilen takipsizlik kararı konusundaki değerlendirmesi" sorulan Erdoğan, şu yanıtı verdi:

"Öncelikle yargı kararını verdi. Nedir? Takipsizlik kararı verdi. Takipsizlik kararının ne anlama geldiğini herhalde hukukla yakından uzaktan ilgisi olanlar varsa bunu bilirler. Dolayısıyla takipsizlik kararına bu konuda itirazı olanlar varsa o itirazı olanlar da itirazlarını yaparlar. Olay bu kadar basittir. İtirazda da kimlerin hakkı vardır, kimlerin hakkı yoktur, bunlar da hukukta bellidir."

"İkamet adresiniz neresi olacak, başkanlık sarayı olarak da adlandırılan yeni bina Başbakanlık tarafından mı, Cumhurbaşkanlığı tarafından mı kullanılacak" sorusu üzerine Erdoğan, şu anda oturduğu yerin ikamet adresi olduğunu belirterek şöyle devam etti:

"Henüz yeni ikamet adresim, şöyle ifade edeceğim, Sayın Cumhurbaşkanımızın oturduğu yerden ayrılmasıyla orada bir süre daha oturmaya devam edeceğiz. Daha sonra da inşallah yeni yapılan binalara Cumhurbaşkanlığı olarak taşınmayı planlıyoruz. Şu andaki Cumhurbaşkanlığı binasına da aynı zamanda tabii ki konutlarına da Başbakanımızın aynı şekilde taşınmasını aramızda planlamış durumdayız."

Diyarbakır'da düşen F-16 uçağına ilişkin bilgileri sorulan Erdoğan, az önce Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile görüştüğünü aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

"Bir F-16 uçağımız, iniş esnasında maalesef piste yaklaştığında, bir bayan yüzbaşı, aslında çift pilot değil, tek pilot ve herhalde sıkıntıyı anlamış olacak ki hemen kendisi atlıyor. Herhangi bir sıkıntı yok, kurtuluyor. Ama uçak tabii piste çakılmış oluyor. Diğer uçaklarda ise herhangi bir şey söz konusu değil. Biraz sonra teknik boyutunu, değerlendirmelerini alacaklar. Değerlendirmeyi aldıktan sonra da Genelkurmay gerekli açıklamayı yapacak."

-"Burası duygusallığı taşıyan bir yer değildir"-

"CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, savaş durumu dışında kendisiyle görüşmeyeceği şeklindeki sözleri ile KKTC ziyaretinde CHP temsilcilerinin olmamasını nasıl değerlendirdiği" sorusuna Erdoğan, şöyle yanıt verdi:

"Ben hatırlarsanız, partimizin kuruluş yıl dönümü resepsiyonunda bir açıklama yapmıştım. Bu açıklamada şunu söylemiştim: 'Ben bir davet ederim, iki davet ederim, üç davet ederim. Gelirler, gelirler. Gelmedikleri takdirde, ondan sonra da bir daha davet etmem' demiştim. Çünkü burası duygusallığı taşıyan bir yer değildir. Burası ülkenin zirve noktası, Cumhurbaşkanlığı makamıdır. Bu makam daveti yapar. Davete icabet eden, tekrar davet edilir. Ama eğer bu davete icabet edilmiyorsa illa tekrar davet etmek gibi de bir mecburiyeti yoktur.

"Böyle bir ağız dalaşına CHP'nin başındaki zatla girecek durumda değilim"

Biz anamuhalefet partisinin başındaki zatı zaten Parlamento'daki yemin töreni dahil, orada yapılan, kitabın, Anayasa ve iç tüzüğü muhtevi o kitapçığın kalkıp Meclis Başkanımıza fırlatılması ve bunun yanında aynı şekilde ardından yapılan açıklama, hele hele kalkıp da genel başkanın şu ifadeyi kullanması, 'Bu bir meşru müdafaadır' ifadesi çok manidardır. Neyin meşru müdafaa olduğu, neyin olmadığı ortada. Hele hele buradaki benzetmenin bir de bir insanın adam öldürmesi, bazı zaman insanı katle götürür, ama bazı zaman da meşru müdafaa olarak değerlendirilir benzetmesi, bir defa teşbih hata kabul etmez. Neyi neyle benzetiyorlar, bu ortada. Bu tabii bir zihniyet meseledir. Milletim bunları en güzel şekilde değerlendirir, değerlendirecektir. Bundan dolayı da biz böyle bir ağız dalaşına CHP'nin başındaki zatla girecek durumda değilim."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ama grubu olan partilerin, burada da yine bir kez, iki kez, üç kez davet ederiz. Gelenlerle biz bu yolculuklarımızı yaparız. Ama gelmeyenleri de ısrar etmek herhalde çok da doğru olmaz" diye konuştu.

-"Çözüm sürecinin bizim için önemi ortadadır"-

Bakanlar Kurulunun ardından yapılan açıklamada çözüm süreciyle ilgili yeni bir yapıdan bahsedildiği anımsatılarak bu konudaki değerlendirmesi sorulan Erdoğan, "Bu konuyla ilgili de hükümet, görevli olan bakanlarımızın arasındaki değişiklikleri yapmış. Tabii takdirleri odur. Bize düşen sadece 'Hayırlı olsun' demektir. Ben isabetli olduğu kanaatindeyim" değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

"Bunları zaten Başbakanlığımız döneminde de birlikte olgunlaştırdık, oluşturduk. Bundan sonraki süreçte de bu tecrübeleri bu arkadaşlarımız, inanıyorum ki birlikte dayanışma içerisinde geleceğe taşıyacaklardır. Çözüm sürecinin bizim için önemi ortadadır ve bunu başarıya taşımak başta şahsım olmak üzere hepimizin görevidir."

HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan'ın, kendisinden görüşme talep edeceği şeklindeki açıklamasından sonra bu konuda herhangi bir talep ulaşıp ulaşmadığı sorusunu ise Erdoğan, "Henüz bizden böyle bir talep bana gelmiş değil. Oradan bilgim yok. Fakat Parlamento'da grubu olan partilerin, benden bu tür talepleri olması halinde tabii ki görüşürüm. Yani görüşme noktasında herhangi bir sıkıntım söz konusu değil" diye yanıtladı.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER