ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 13 Ekim 2014 Pazartesi 13:28

Çocuk isteyenlere yönetmelikten kolaylık

Çocuk isteyenlere yönetmelikten kolaylık

Prof. Dr. Gürkan Uncu, geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren tüp bebek yönetmeliği ile birlikte, artık kadınların doğurganlığının korunmasının sağlanacağını söyledi.


Üreme Sağlığı ve İnfertilite Derneği (TSRM) Başkanı Prof. Dr. Gürkan Uncu, geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren tüp bebek yönetmeliği ile birlikte, artık kadınların doğurganlığının korunmasının sağlanacağını söyledi. Düşük yumurtalık rezervine sahip olan ve daha önce çocuk doğurmamış olan kadınların kendi talepleri doğrultusunda, yumurta hücrelerini veya yumurtalık dokularını dondurarak saklayabileceğini belirten Uncu, "Yönetmelik son derece önemli ve olumlu düzenlemeler içeriyor ancak ne yazık ki hala eksikleri var. Yönetmeliği çocuk sahibi olamayan çiftlere kolaylık sağlıyor." dedi.

Sağlık Bakanlığı tarafından "Üremeye Yardımcı Tedavi Uygulamaları ve Üremeye Yardımcı Tedavi Merkezleri Hakkında Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Konuyu değerlendiren Üreme Sağlığı ve İnfertilite Derneği (TSRM) Başkanı Prof. Dr. Gürkan Uncu, yönetmeliğin çocuk sahibi olamayan çiftler adına umut verici olduğunu belirtti. Yönetmeliğin, çocuk sahibi olamayan evli çiftlerden, tıbben uygun görülenlerin üremeye yardımcı tedavi metotları vasıtasıyla çocuk sahibi olmaları için yapılacak uygulamanın esaslarını belirlediğini kaydeden Uncu, bu uygulamayı yapacak merkezlerin açılması, çalışması ve denetlenmesi ile ilgili usul ve esasları yönetmelikle düzenlediğini anımsattı. Uncu, bakanlık tarafından atılan bu adımın, üreme alanında oldukça faydalı olacağını ifade etti.

TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE DENEME SAYISI ARTIRILDI

Yeni yönetmelik gereği, tüp bebek tedavisinde deneme sayısı 2’den 3’e çıkarıldığını ve 3. denemedeki hasta katılım payının yüzde 20'ye düşürüldüğünü vurgulayan TSRM Başkanı Uncu, yönetmelikteki en önemli düzenlemelerden birinin de ikinci kez evlenen kişilere ‘önceki evliliklerinde çocuk sahibi olmama’ şartının kaldırılması olduğunu söyledi. Gürkan Uncu, ailenin bütünlüğü ve evlilik kurumunun devamı açısından bu kararın son derece önemli ve olumlu olduğuna dikkat çekti.

Söz konusu yönetmelikte erkekler için de önemli bir gelişme yer aldığını kaydeden Uncu, "Yeni uygulamayla birlikte erkekler için, kemoterapi ve radyoterapi uygulanmasını gerektiren durumda, biyopsiyle sperm elde edilen hastalarda, menide sperm sayısı çok az ise ve testislerin alınmasını gerektiren operasyon planı var ise erkek üreme hücreleri ve gonad dokusunun saklanmasına izin verilmektedir. Bu da üreme sağlığının korunması için önemli adımlardan bir tanesidir." diye belirtti.

KADINLARIN DOĞURGANLIĞI KORUNUYOR

Yeni yönetmelikle kadınların doğurganlığının korunmasının mümkün olduğunu söyleyen Uncu, düşük yumurtalık rezervine sahip olan ve daha önce çocuk doğurmamış olan kadınların üstelik evli olmaları şartı aranmaksızın yumurta hücrelerini veya yumurtalık dokularını dondurarak, saklayabileceklerini kaydetti.

TSRM olarak, üreme sağlığının korunması amacıyla ulusal ve uluslararası çapta büyük ses getirecek bir proje hazırlığında olduklarını vurgulayan Uncu, "TSRM olarak; kadın-erkek, genç-yaşlı bütün bireylerin temel hakkı olan ancak hastalıklar, genetik ve çevresel faktörler gibi çeşitli nedenlerle de kalıcı olarak zarar görebilen üreme potansiyeli ile ilgili, ülkemiz adına umut vadeden bir projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyoruz. Üremenin Korunması (ÜK) adını verdiğimiz projemizde, başta kanser hastaları olmak üzere herhangi bir nedenle (hastalık, genetik faktörler, ileri yaş, vs.) üreme potansiyeli risk altında olan kişilerin üreme şanslarının korunması ve bunun aile bütünlüğüyle genç nüfusun korunmasına katkı yapmayı amaçlıyoruz." dedi.
 

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER