ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 09 Aralık 2014 Salı 14:47

Çocuk gelin davasında hapis cezası

Çocuk gelin davasında hapis cezası

Adana'da 14 yaşındaki Y.D. ile 'berdel' geleneğine göre nikahsız evlendirilen 17 yaşındaki Murat K., 5 yıl 6 ay, küçük gelinin babası 49 yaşındaki Şükrü D. ise 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı.


Merkez Yüreğir İlçesi'ne bağlı Dedekorkut Mahallesi'nde oturan ve eşinden ayrı yaşayan 48 yaşındaki Türkan K., kızı 14 yaşındaki S.K.'yı, yakın akrabaları 49 yaşındaki Şükrü D. ile 46 yaşındaki Songül D.'nin oğlu 25 yaşındaki Fikret D.'ye verdi, kızın yaşı küçük olduğu için resmi nikah kıyılmadan düğün yapıldı. Ardından Fikret D.'nin kız kardeşi Y.D. de, S.K.'nın ağabeyi Murat K. ile evlendirildi. Küçük gelinlerin 15 Şubat 2013'te polis merkezine giderek şikayetçi olmaları üzerine 'berdel' geleneğine göre yapılan evlilikler ortaya çıktı. Çocuk gelinler devlet korumasına alındı.

İLK DAVADA BERAAT 

Evliliklerle ilgili farklı savcılar tarafından yürütülen soruşturmanın ardından ayrı mahkemelerde dava açıldı. S.K.'nın evlendirilmesi ilgili 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davada yargılanan sanıklar S.K.'nın annesi Türkan K.'nın hastalık nedeniyle ölmesi, damat Fikret D.'nin de başka bir suçtan tutuklu bulunduğu cezaevinde intihar etmesiyle haklarındaki suçlama düşürüldü. 'Cinsel istismara iştirak' suçlamasıyla 8 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan damadın annesi Songül D. ve babası Şükrü D. hakkında ise 'Sanıkların işledikleri fiilin haksızlık olduğu konusunda kaçınılmaz bir hataya düştükleri' gerekçesiyle ceza verilmesine yer olmadığına karar verildi.

KIZIN BABASI VE DAMAT CEZA ALDI

Adana 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde Y.D.'nin evlendirilmesiyle ilgili görülen davadan da karar çıktı. Tutuksuz sanık damat Murat K. "Suçlamaları kabul etmiyorum. Birbirimizi sevdiğimiz için evlendik. Suç kastım yoktu" dedi. Kızın babası tutuksuz sanık Şükrü D. ise, " Çocuklar biz illaki evleneceğiz diye ısrar ettiler. Başka vahim olaylar olmasın diye rıza göstermek zorunda kaldım" diye savunma yaptı. Mahkeme heyeti, sanık Murat K.'yı 'nitelikli cinsel istismar' suçundan 5 yıl 6 ay, baba Şükrü D.'yi ise 'cinsel istismara iştirak' suçundan 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırdı. Bu davada yargılanan Murat K.'nın annesi Türkan K.'nın ölümü nedeniyle hakkında açılan dava düşerken gelinin annesi Songül D. hakkında ise suçun yasal unsurları oluşmadığı gerekçesiyle beraatına karar verildi.

Sanıklar, cezaları Yargıtay'ca onanırsa cezaevine girecek.

KAYNAK:
DHA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER