Eğitim öğretim yılının sonunda öğrenciler, yarın karnelerini alacak. Bazı öğrencilerin karnesi pekiyi bazılarının ise zayıflarla anne babalara sunulacak. Bir yıllık yoğun ders mesaisi sonunda alınan güzel bir karne karşılığında, ebeveynlerin ödül verip vermeyeceği veya verecekse nasıl bir hediye tercih etmesi gerektiğini uzmanlar anlattı.
Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Tezel Şahin, AA muhabirine, çocuğa bireysel sorumluluğunun erken yaşlarda öğretilmesi gerektiğini söyledi.
Anne ve babanın rolü nasıl belliyse çocukların da rolünün öğrencilik olduğunu bilmesi gerektiğini dile getiren Şahin, "Kendi geleceğini kendisi hayal etmeli, başarılı olmanın önemini idrak etmelidir" şeklinde konuştu.
Öğrenciyi ödüllendirmek için karnenin araç olmaması gerektiğine işaret eden Şahin, küçük yaşta çocuklara geleceklerinin eğitimle şekilleneceğinin öğretilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Şahin, "Çocuklar ödül vaadiyle okula gönderilmemelidir. 'Karnenin hepsi 5 olursa hediye alacağız' davranışı sergilenmemelidir. Pahalı ödüllerle onu sevdiğinizi hissettirmeniz olumlu bir davranış değildir. Ama çocuğumuza hiçbir zaman hediye almayacak da değiliz. Başarısını pekiştirmek ve motivasyonunu artırmak için yaz tatilinde oynayabileceği yaşına uygun zihinsel oyun ve aktiviteler tercih edilmelidir" ifadesini kullandı.
Çocuğun "Bana ne alacaksınız" karşılığıyla karneye bakış açısının da olumsuz bir tutum olduğunu belirten Şahin, "Her çocuk özel ve bireyseldir. Herkesin farklılıkları vardır anlayışı içerisinde karnenin kardeşler, kuzenler ve komşu çocuklarıyla karşılaştırılmadan değerlendirilmesi gerekir. Başarılar ve başarısızlıklar, bireysel değerlendirilmelidir" diye konuştu.
-"Yaz kampları ve spor aktiviteleri karne hediyesi algılanmalı"-
Çocukla konuşarak, gelişim düzeyine uygun şekilde fikri alınarak ihtiyaçlarının karşılanmasını tavsiye eden Şahin, "Karne hediyesi olarak Milli Eğitim Bakanlığına bağlı yaz kamplarını ve spor aktivitelerini tercih etme imkanı sunabilirsiniz. Küçük yaşlarda okuma alışkanlığı kazandırdıysanız seri kitaplar tercih edilebilir ama sırf okusun diye her kitap da alınmamalıdır. Küçük tatil planları da karne hediyesi sayılabilir."
Şahin, karne sonrasında tiyatro, sinema, kukla gösterisi ve bilim şenliklerinin de çocukların kitap okuma alışkanlığı kazanmaları ve tatilde okul dışındaki sorumluluklarını öğrenmeleri için pekiştireç olarak kullanılabileceği belirtti.
Zihinsel ve sosyal gelişimi destekleyecek oyuncakların alınmasını öneren Şahin, aile bireylerinin de oynayabileceği lego, satranç gibi masa oyunları ve yapbozların tercih edilebileceğini dile getirdi.
Şahin, bilgisayar ve atari oyunlarını çocukların saatlerce aralıksız oynamamaları gerektiğini hatırlatarak, "Aileler çocuklarıyla onların yaşına uygun oyunlar oynaması psikolojik destek iken ev işleriyle alakalı küçük sorumluluk vermeleri de onların geleceği için önemli hediyelerdir" dedi.
-"Kucak dolusu öpücüğe karşı pasta hediyesi"-
Dr. Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Psikiyatrisi Bölümü Uzman Doktoru Şahin Bodur da karne günü notların iyi veya kötü olmasına aldırmaksızın çocuğun bir yıllık çabasından dolayı ödüllendirilmesi gerektiğini söyledi.
Bodur, anne babalara şu tavsiyelerde bulundu:
"Küçük yaştaki çocuklar karnelerini severek gösterirken, yaş ilerledikçe kendileriyle alakalı konuların merak edilmesini isterler ve siz de onların istediği dilden yaklaşın çocuğunuza. İlköğretim, lise veya üniversitede bile okuyan çocuklarınız eve geldiğinde sevdiği yemeği yapın. Onları güler yüzle karşılayın ve 'Karne hediyesi olarak ben de bir kucak dolusu öpücük hak ettim. Sen de sevdiğin pastaları' şeklinde konuşularak çocuğunuz bir yıllık çabası ödüllendirilebilir."
Karne hediyesinde maddi olarak aşırıya kaçılmaması gerektiği uyarısında bulunan Bodur, küçük yaşta çocukların her istediklerine ulaşabilmesinin ilerleyen dönemlerde sıkıntı yaratabileceğini söyledi.
"Karnen iyi olursa sana şunu alacağım" diye verilen sözlerin mutlaka yerine getirilmesinin altını çizen Bodur, alınan teknolojik hediyelerin gözetim altında tutularak çocuklara kullandırılması gerektiğine dikkati çekti.
Özellikle karne günü çocuk eve geldiğinde oturup sohbet edilmesini önererek, sıcak sarılmaların anne, baba ve çocuk arasındaki güveni artıracağını vurgulayan Bodur, şunları söyledi:
"İlgili anne baba zaten çocuğun karne notlarını bilir. Ödüllerin de abartılmaması gerekir. Karne notları kötüyse o gün verilen çabanın önemi çocuğa destek verilerek anlatılmalıdır. Sonraki günlerde ailelerin çocuklarıyla beraber 'acaba neyi gözden kaçırdık, çocuğun öğrenme algısında sorun mu var, öğrenme güçlüğü mü çekiyor, görme ve işitmede problemi var mı, dikkat dağınıklığı, mutsuzluk ve kaygılı olma belirtileri gösteriyor mu' şeklindeki sorular istişare edilerek, çözüm üretilmesi gerekir"