ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 29 Aralık 2012 Cumartesi 12:04

Çin'de yılın önemli olayları


 Çin, 2012 yılında kendi tarihi açısından birçok önemli adım atarken, ülkenin çok da alışık olmadığı siyasi bir skandalla sarsıldı. Ülke, siyasi tarihi açısından en önemlilerinden kabul edilen tarihi Çin Komünist Partisi kongresinde geleceğini belirleyecek lider kadrosunu seçti.
    
Dünyanın ikinci büyük ekonomisi haline gelen ve son yıllarda adından sıkça söz ettiren Çin, 2012'de birçok konuda yine dünya gündeminde tartışma konusu oldu.
    
Çin'in "mistik deniz ejderhası" denizin 7 bin 20 metre derinliğine insanlı dalış yaparak yeni bir dünya rekoruna imza atarken, ülke aynı anda ilk kadın taykonotunu uzaya gönderdi.
    
Ülke attığı adım ve gelişmelerle 2012 yılında adını söz ettirirken, bunun yanında yaşadığı bölgesel krizler, siyasi skandallar ve tarihi kongresiyle de gündemdeki yerini korudu.
    
Çin ile Japonya arasında uzun süredir varolan ihtilaflı adalar meselesi tekrar gündeme gelerek, iki ülke arasında bir krize neden oldu ve kriz büyüyerek dünya gündemine de taşındı.
    
Bununla birlikte 27 yıl aradan sonra ilk kez bir Türk Başbakanı Çin'i ziyaret etti ve bu yılın sonunda Türkiye'nin milli keşif uydusu Göktürk-2 Çin'in kuzeyindeki Gansu eyaletinden uzaya fırlatıldı.
    
     Mistik denizaltı ''Cialong''

Çin'in mistik deniz ejderhası (Ciaolong), Mariana çukurunda 7 bin 20 metreye insanlı dalış yaparak rekor kırdı.
    
Çin'den önce ABD, Japonya, Fransa ve Rusya 6 bin metreye dalabilmişti. Ciaolong'un geliştirilmesine 2002 yılında başlanmış ve 2009'daki ilk test dalışında bin metre seviyesine inilmişti.
    
     Uzay macerası ve ilk kadın taykonot
    
Çin, ''Uzun Yürüyüş-2F'' taşıyıcı roketleriyle yörüngeye gönderdiği insanlı Şıncou-9 uydusunu, yörüngede dev uzay istasyonu projesi kapsamında Semavi Saray-1 (Tiengong-1) modülüne uzaktan kumanda ile kenetleyerek bir ilke imza attı.
    
Şıncou-9 uydusunun taşıdığı üç mürettebattan biri olan Liu Yang, Çin'in ilk kadın taykonotu olarak tarihe geçti.
    
2020 yılına kadar uzayda 60 tonluk kalıcı bir istasyon kurma hedefi olan Çin'in, ABD ve Rusya'nın ardından uzayda istasyon kuran üçüncü ülke olması bekleniyor.
    
     Çin'in ilk uçak gemisi
    
Çin'in ilk uçak gemisi ''Liaoning'', Çin donanmasına teslim edildi.
    
Ukrayna'dan alınan ve Türkiye'de Boğazlardan geçişi büyük ses getiren, eski adıyla "Varyag" yeni adıyla "Liaoning" uçak gemisi, Çin donanmasının en büyük müteahhit şirketi Çin Gemi İnşa Sanayi Kuruluşu tarafından ülkenin kuzeydoğu liman kenti Dalien'de törenle donanmaya teslim edildi.
    
    Dünyanın en uzun hızlı tren hattı
    
Dünyanın en uzun hızlı tren hattı olan ve Çin'in yarıdan fazlasını aşan Pekin-Guangcou tren hattı hizmete açıldı. Ortalama 300 kilometre hızla hareket edecek hızlı trenler sayesinde, 22 saatlik Pekin-Guangcou hattı 8 saate düştü.
    
     Bo skandalı
    
Çin'in en güçlü siyasetçilerinden, eski Ticaret Bakanı ve Çongçing kenti eski Valisi Bo Şilay'ın adının İngiliz bir işadamının öldürülmesi olayına karışması sonucu patlak veren skandal, ülkede büyük yankı uyandırdı.
    
Skandalın patlak verdiği sıralarda Bo'nun en yakınındakilerden Emniyet Müdürü Vang Licün'ün ABD Başkonsolosluğu'na sığınması, Çin basınında ülke için ''Büyük rezalet'' olarak nitelendirilmişti.
    
Bo Şilay, eşi Gu Kaylay'ın İngiliz iş adamı Neil Heywood'un öldürülmesine karışmasının ardından gündeme gelen suçlamalar neticesinde Çin Komünist Partisi'nden ihraç edilirken, Gu Kaylay hakkında karıştığı suç nedeniyle idam cezası verildi.
    
     Çin ve Japonya arasındaki adalar gerginliği

    
Çin ve Japonya arasında yıllardır gündemde olan ve iki ülke ilişkilerinde önemli bir gerginlik sebebi olarak görülen ihtilaflı adalar meselesi, 2010 yılının eylül ayında bir Çin balıkçı teknesinin Japon sahil güvenlik teknesiyle yaşadığı gerginlik ve Çinli kaptanın tutuklanmasıyla yeniden dünya gündemine taşınmıştı.
    
Çin'in "Diaoyü", Japonya'nın ise "Senkaku" ismini verdiği insansız adalar, Çin'in doğusunda, Japonya'nın güneyinde ve Tayvan'ın ise kuzeydoğusunda bulunuyor.
    
Tokyo yönetiminin ihtilaflı adaları, bu adaların mülkiyetine sahip olduğu iddia edilen bir Japon aileden satın aldığını açıklamasının ardından tırmanan gerginlik, Çin'in birçok bölgesinde Japonya aleyhinde protesto gösterilerine neden oldu.
    
Japonya'nın bu yıl içerisinde ''adaları millileştirme'' girişimleri, Pekin yönetiminin büyük tepkisini çekti ve Çin, Japonya'ya ''Kutsal topraklarımız satılık değildir'' mesajı verdi.
    
Ülke gündeminde yıl içerisinde yoğun bir şekilde meşgul eden sorun nedeniyle iki ülke arasında diplomatik gerginlik arttı ve halen bir sonuca ulaşılamadı.
    
Pekin yönetiminin defalarca dile getirdiği "Diaoyü Adaları'nın tartışmasız ve kesin olarak Çin'e ait olduğu" açıklamalarına karşılık, Tokyo yönetimi, adaların "Japonya'ya ait olduğu ve bu konuda müzakere edecek bir durum bulunmadığını" savunuyor.
    
     Tarihi 18. Ulusal Kongre ve yeni dönemin başlangıcı
    
Çin siyasi tarihinin en önemli kongrelerinden olan Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) 18. Ulusal Kongresi'nin ardından ÇKP Merkez Komitesi; Devlet Başkanı Yardımcısı Şi Cinping'i ÇKP Genel Sekreteri olarak seçti.
    
Kongre sonrası partinin merkez komitesi daimi üye (Polit Büro) sayısı 9'dan 7'ye düşürüldü.
    
Çin'de yeni yöneticilerin açıklandığı toplantıda konuşan ve üyeleri tanıtan Şi Cinping, ''Çin'in dünyayı, dünyanın da Çin'i daha iyi anlamasına ihtiyaç var'' diye konuştu.
    
Üstündeki "ciddi sorumluluğun farkında olduklarını" vurgulayan Şi, tüm etnik unsurlarıyla birlikte Çin halkının beklentilerinin farkında olduğunu ifade etti.
    
"Bu önemli sorumluluğu ulusumuz için aldık" diyen Şi, Çin halkının daha iyi eğitim, istikrarlı iş, daha fazla gelir, geniş kapsamlı sosyal güvenlik, sağlık, çevre ve yaşam şartlarının iyileştirilmesi gibi dilekleri olduğunu söyledi.
    
Çin'de ÇKP'nin üst düzey yöneticileri, aynı zamanda ülkenin liderlerini oluşturuyor. Ulusal Kongrenin ardından belirlenen Polit Büro'nun daimi üyeleri idari sistemin en üst yöneticileri konumunda. Çin'de teamüllere göre, kongrenin ardından belirlenen ÇKP Genel Sekreteri mevcut Başkan'dan görevleri gelecek yılın Mart ayında yapılması beklenen ÇKP olağan kongresinde devralıyor.
    
     Erdoğan'ın tarihi Çin ziyareti
    
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bu yıl içinde Çin'e tarihi bir ziyaret gerçekleştirdi. Kabinenin birçok önemli bakanı ile işadamları ve gazetecilerden oluşan güçlü bir heyet ile Sincan Uygur Özerk Bölgesinin başkenti Urumçi'den başlayan ziyarette Erdoğan, Pekin'de birçok liderle görüştü ve bir dizi stratejik anlaşmaya imza attı.
    
Çin basını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Çin ziyareti için "milat hükmünde" değerlendirmesi yaptı.
    
Ülke basınında, "Erdoğan'ın ziyaretinin iki ülke ilişkileri açısından hakiki manada 'balayı dönemi'ne girildiğinin göstergesi olduğu" ifade edilirken, "Yükselen ekonomisi ve siyasi istikrarıyla Ortadoğu'nun model ülkesi konumunda olan Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesinin son derece büyük önem taşıdığı" görüşüne yer verildi.
    
Öte yandan Başbakan Erdoğan, 27 yıllık aradan sonra Çin'e resmi ziyaret yapan ilk Türkiye Başbakanı olarak tarihe geçti.
    
     Ata topraklarından Göktürk-2'nin tarihi yolculuğu

Türkiye açısından tarihi öneme sahip Türkiye'nin milli kaynaklarla geliştirdiği yüksek çözünürlüklü gözlem uydusu Göktürk-2, Çin'in Ciaçüen uzay üssünden 18 Aralık'ta uzaya fırlatıldı.
    
Çin'in Gansu eyaletinin kuzeyi ile İç Moğolistan eyaletinin sınırından fırlatılan bölge tarihte 500 ve 700 seneleri arasında Göktürk'lerin hakim olduğu bölge olarak biliniyor. Bölgede yaşayan Göktürklerle aynı adı taşıyan Türkiye'nin milli keşif uydusu Göktürk-2 başarılı bir şekilde fırlatılarak yörüngeye oturdu.
    
    

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER