ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 04 Aralık 2016 Pazar 12:46

Çin'de hava kirliliği alarmı

Çinde hava kirliliği alarmı

Başkent Pekin'de havadaki zararlı partikül oranı, DSÖ'nün öngördüğü sağlıklı eşik değerin 20 katına çıktı. Görüş mesafesi, bazı bölgelerde 50 metreye kadar düştü.


Çin’in kuzeyinde etkili olan ağır hava kirliliği nedeniyle zararlı partikül hava endeksi (PM 2,5), Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) insan sağlığı için "üst sınır" olarak kabul ettiği eşik değerin 20 kat üzerine çıktı.

Çin Ulusal Meteoroloji İdaresi, ülkenin kuzeyinde bulunan başkent Pekin ile Tiencin kentinin yanı sıra Hıbey, Şandong, Hınan ve Şanşi eyaletlerinde artan hava kirliliği nedeniyle turuncu alarm verildiğini duyurdu. Görüş mesafesinin yer yer 50 metreye kadar düştüğü bölgede, halka zorunlu olmadıkça dışarı çıkmaması uyarısı yapıldı.

PM 2,5 değeri, başkent Pekin'de 500 seviyelerinin üzerine çıkarken 21 milyon nüfuslu dev metropolde ağır hava kirliliğinin yarın akşam saatlerine kadar süreceği açıklandı.

Solunum yoluyla ciğerlere yerleşen havadaki zararlı parçacıklar, kana karışarak solunum yolları iltihaplanması, kanda pıhtılaşma ve kalp rahatsızlıklarına yol açarken astım ve KOAH gibi solunum hastalıkları olan yaşlılar için ölümcül sonuçlar doğurabiliyor. 1 milyon 360 milyonluk nüfusuyla dünyanın en kalabalık ülkesi Çin'de her yıl yaklaşık 1 milyon 600 bin kişi hava kirliliğine bağlı hastalıklardan hayatını kaybediyor.

Çin, özellikle 2014'ten bu yana çevre ve hava kirliliğiyle mücadele etmeye çalışıyor. Hızlı kalkınma ve sanayileşmenin bedeli olarak Çin'deki büyük şehirlerin çoğu, aynı zamanda dünyanın en kirli kentleri arasında yer alıyor.

Pekin'de hava kirliliğinin önünü almak için eski kömür santralleri ve banliyölerdeki fabrikalar kapatılıyor ancak alınan tedbirler, kalıcı çözümler sunmuyor. Resmi verilere göre, Pekin'de geçen yıl PM 2,5 değeri, ortalamada ancak yüzde 5 düşürülebilmişti.

Ülkede hava kirliliği alarmı verildiğinde okullar kapatılıyor, trafiğe çıkan otomobil sayısı azalıyor ve halkın sokakta maskeyle dolaştığı gözleniyor.

Çin'de hava kirliliği şiddetini belirten alarm sisteminde mavi, sarı, turuncu ve en üst seviyede kırmızı olmak üzere dört aşama uygulanıyor. Hava kirliliğinde ikinci derecede yüksek tehlike anlamına gelen turuncu alarm, havadaki zararlı parçacık miktarını ölçen PM 2,5 oranı en az 3 gün 150'nin üstünde olması beklendiğinde veriliyor.

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER