ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 03 Nisan 2013 Çarşamba 22:48

"Çimento fabrikasının taşınması mümkün değil"

"Çimento fabrikasının taşınması mümkün değil"


Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Maçka Vadisi’nin tarihi ve doğa yapısıyla önemli bir turizm alanı olduğunu, bu nedenle bölgeye çimento fabrikasının taşınmasının mümkün olamayacağını söyledi.

        Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, belediye binasında düzenlediği basın toplantısında, 2015 yılının sonunda süresi dolacak fabrikanın, işletmeci firmanın Akoluk beldesindeki 260 dönümlük arazisine taşınacağına dair iddialarla ilgili açıklamalarda bulundu.

        Söz konusu alanda çimento fabrikası kurulması için bir girişimin olmadığını ifade eden Gümrükçüoğlu, “Edindiğimiz bilgilere göre, sadece müteşebbisin İl Özel İdaresi’ne, ‘Trabzon’daki Çevre Düzeni Planı’na göre Akoluk’taki arazide çimento hammaddesi öğütme tesisi kurabilir miyiz?’ diye bir müracaatı olmuş ve Özel İdaremiz de bunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğü’ne ilgisi münasebetiyle sormuş. O bölgede Çevre Düzeni Planı’na göre sanayinin kurulabileceği, yerleşebileceği bölgeler olarak nitelenmiş olduğu için Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğü de ‘evet orada bir çimento hammaddesi öğütme tesisi kurulabilir’ diye bir görüş vermiş.” dedi.

        Gümrükçüoğlu, ‘bütünşehir’ ve ‘büyükşehir’ kararları nedeniyle de yasal yetkilerin kendilerinin yetkisi dışında cereyan edemeyeceğinin altını çizdi.

        Arazinin, yapımı devam eden Kanuni Bulvarı güzergahı içinde kaldığını kaydeden Gümrükçüoğlu, bu projenin içerisinden geçtiği araziye çimento fabrikası kurulması için izin verebilmelerinin söz konusu olamayacağını vurguladı. Sanayicilerin önünü tıkama gibi bir tutumlarının da olamayacağını dile getiren Gümrükçüoğlu, alternatif yer temini konusunda kendilerinin de çalışma içerisinde olacaklarını belirtti. Gümrükçüoğlu, ilgili firmanın halen hammadde aldığı ve kendisine ait olan Araklı ilçesindeki bölgenin alternatifler arasındaki en uygun yer olduğunu savundu.

        Başkan Gümrükçüoğlu, Maçka Vadisi’nin başta belediyenin asfalt tesisleri, kömürcüler ve diğer sanayi kuruluşları ile bir turizm vadisini andırıp andırmadığı sorusu üzerine, uzun vadede gerekli çözümler üretilerek, o tür tesislerin de bölgeden taşınmasının yolunun aranması gerektiğini sözlerine ekledi.
 

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER