ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 14 Kasım 2014 Cuma 15:49

Çiçek ve Arınç KKTC’de

Çiçek ve Arınç KKTCde

TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, KKTC’nin 31. Yıldönümü nedeniyle KKTC’ye ziyaret gerçekleştirdi.


KKTC’nin kuruluşunun 31. yıl dönümü kutlamalarına katılmak üzere KKTC’ye gelen Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek ile Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ı Ercan Havaalanı’nda, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş ve eşi, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı İsmail Serdar Savaş, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral İlyas Bozkurt ve diğer yetkililer karşıladı.

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu ile basına açık olarak gerçekleştirdikleri görüşmede konuşan TBMM Başkanı Çiçek, Kuzey Kıbrıs Türk halkının sevincini paylaşmak üzere bu ziyareti gerçekleştirdiğini ifade ederek, “Bayram şimdiden kutlu olsun. Kıbrıslı Türk kardeşlerimize bu bayram sadece sizin değil bizim de bayramımız dolayısıyla yarın bu coşkuyu birlikte yaşayacağız. Kıbrıs Türkü’nün bugün sahip olduğu imkanları elde etmesinde, devletini kurmasında, özgürlüğüne ve bağımsızlığına kavuşmasına şüphesiz önderlik eden hayatını ortaya koyan kahramanlıklar göstermiş başta Dr. Fazıl Küçük merhum kurucu cumhurbaşkanı Rauf Denktaş olmak üzere tüm şehitlerimizi, kahramanlarımızı ve mücahitlerimizi saygıyla minnetle anıyorum” dedi. Kuzey Kıbrıs Türkü’nün bugün müstakil bağımsız özgür bir devleti olduğunu belirten Çiçek, ”Böyle bir kazanım çok da kolay olmadı. Onun için bu kazanımdan dolayı hepimiz mutluyuz, seviniyoruz. Ama bir gerçek var o da şudur. Dünyada 50 seneyi aşkın çözülememiş bir Kıbrıs sorunu BM önündeki en önemli sorunların başında gelmektedir” dedi.

TBMM Başkanı Çiçek, Türk tarafı ve Türkiye olarak bu sorunun kalıcı bir barışla sonlanması, adil eşit bir barışla neticelenmesi için gayret gösterildiğini belirterek, “Rum tarafının maalesef samimiyetsiz tutumu, işi yokuşa sürme ve tek taraflı olarak Kıbrıs’ta söz sahibi olma arzusu sebebiyle ki maalesef bu barış gerçekleşemedi. Siz de çaba gösterdiniz, gösteriyorsunuz. Türkiye olarak bunu destekliyoruz, destekledik ama tek taraflı gayret olumlu sonuç elde etmeye yetmedi. Ama bu işin sonuna gelindiği dünyanın görmesi lazım onlar da bir türlü bunu görmek istemiyor. Tek taraflı olarak adanın tümünü temsilen AB’ye alınması çok büyük bir hataydı ya da kasıttı. Nasıl değerlendirilirse değerlendirilsin AB’yi arkasına almış olan Rum kesimi maalesef olumlu bir çabanın gayreti içerisinde değil. Her konuyu her vesileyi istismar etmek suretiyle bu görüşmeleri akamete uğratmaya çalışıyor. Türkiye olarak bunun farkındayız ama barış için elden gelen çabayı göstermek gerekecektir” açıklamalarını yaptı.

Barış olsun diye barış yapılmasının doğru olmadığını vurgulayan Çiçek, ”Eğer bir barış olacaksa evvela burada bir eşit halk var. Buradaki Türk varlığı azınlık değil. Bunu hep ifade etmeye çalıştık. Adil bir barış olması lazım, kalıcı bir barış olması lazım. Burada iki ayrı devlet var ve bu gerçeklerin kabul edilmesi lazım. Bu olmadığı takdirde zaten barış kalıcı da olmaz. Bu şartlar altında barış yapılabilirse bu her iki tarafın da menfaatine olur, bölgenin de menfaatine olur. Bölge her geçen gün ısınmaktadır, bölge her geçen gün daha karmaşık bir hal almaktadır. Orta doğu coğrafyası ile mütalaa edildiğinde barışın ne kadar önemli olduğunu şimdi daha iyi anlıyoruz. Ümit ederiz ki Rumlar bunu anlamış olur. Ne olursa olsun Türkiye olarak Kıbrıs davası bizim hükümetler hangi partiden kurulursa kurulsun Kıbrıs meselesi Türkiye’nin milli davasıdır. TBMM ve Türk milleti, anavatan Türkiye bu davanın arkasındadır. Kuzey Kıbrıs Türkü’nün bağımsızlığının, egemenliğinin korunması, devam ettirilmesi mutluluğunun, refahının arttırılması bakımından bugüne kadar gösterdiğimiz çaba bundan sonra da artarak devam edecektir. Bu bayram tekrar hayırlı ve uğurlu olsun” dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Meclis Başkanının sözlerinin kendisinin de sözleri olduğunu kaydederek, “Uzun yıllar boyunca devam eden mücadele bugün Kıbrıs Türk halkının huzurlu, güvenli ve kalkınmış bir Kıbrıs içerisinde yaşamasıyla sonuçlandı. Biz Türkiye olarak Türkiye hükümeti olarak sadece mali yardımlarda değil, çok önemli projelerle, ekonomik yatırımlarla Kıbrıs’ta yaşayan yurttaşlarımızın soydaşlarımızın daha huzurlu daha gelişmiş daha müreffeh bir vatanda yaşamasını arzu ediyoruz” dedi. Bütün Türk halkının selamlarını başarı dileklerini ve cumhuriyet bayramı kutlamalarını ilettiğini bildiren Çiçek, “Kuzey Kıbrıs’ta ilk defa Türkçe konuşan ülkeler medya toplantısı yapılacak. Basın yayın enformasyon genel müdürlüğünün hazırlığı içerinse ve 100’e yakın Türkçe konuşan ülkelerden gelen gazeteci arkadaşlarımız da Kıbrıs’ta olacaklar” açıklamalarını yaptı.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ise, yıllardır verdikleri mücadeleyi anavatan Türkiye ile birlikte yaptıklarını söyleyerek, “Bugünde yine müzakere masasında müzakereleri sürdürürken anavatan Türkiye ile devamlı istişare halinde müzakereleri sürdürmeye çalışıyoruz. Maalesef Rum tarafımız bana göre sudan sebeplerle müzakere masasını terk etmiştir. Herhalde dünya bu gerçeği görür ve ön koşulsuz olarak müzakere masasına dönmesi konusunda bazı telkinlerde bulunur diye düşünüyorum. Mühim olan bizim ne istediğimiz, KKTC halkının beklentilerini nedir nasıl bir anlaşma düşüncesi içindedir bunu bilmemiz ve müzakere masasına yansıtabilmemiz, bütün gayretimiz ekibimizle birlikte bu yönde olmuştur” açıklamalarında bulundu.

Uzun yıllarca verilen mücadele sonucunda bu devleti gerçekleştirebildiklerini vurgulayan Eroğlu, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Bunun nasıl olduğunu söylemeye gerek yok. Bu noktaya nasıl, kimlerle gelebildiğimizi artık bütün dünya bilmekte, Kıbrıs Türk halkı da bilmektedir. Meclisinde alınan kararla zamanınla müdahale edilememiş olmasaydı ne noktada olacağımızın bilincindeyiz. Biz yıllarca anavatan Türkiye’ye güvenerek sabırla mücadelemizi sürdürebildik, sabrın sonu selamet misali en sonunda Rumların uzlaşmazlığı bize bir devlet kazandırmıştır. Çok şükür bu devlet çatısı altında KKTC halkı güven içerisinde varlığını, yaşamını devam ettirmektedir. Tabi ki daha da güzel günlere ulaşacağımız inancı içerisinde cumhuriyetimizin 31.yıl dönümünü kutluyoruz. Dünyaya vereceğimiz mesajda KKTC’nin ayakta olduğunu, varlığını devam ettirmekte olduğunu ama müzakere masasında kaçan taraf değil müzakere masasına oturarak bir anlaşma olabileceğine inanan taraf olarak dünyaya mesaj şeklinde vermeye çalışacağız” dedi.
 

KAYNAK:
İHA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER