ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 28 Ağustos 2014 Perşembe 18:10

CHP'liAltay: Demokratik tepki hakkımı kullandım

CHPliAltay: Demokratik tepki hakkımı kullandım

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, iç tüzük kitapçığını atmasının demokratik tepki hakkını kullanmak olduğunu söyledi.


CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, iç tüzük kitapçığını atmasının demokratik tepki hakkını kullanmak olduğunu söyledi.

Meclis Başkanı Cemil Çiçek’e TBMM İç Tüzük kitapçığını fırlatan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, yaşanan olayın ardından CHP’li vekillerle bir basın toplantısı düzenledi. Altay, "Bugün TBMM Başkanı Sayın Cemil Çiçek, muhtemelen aldığı bir ’Alo Cemil’ talimatıyla iç tüzüğü ayaklarının altına alarak çiğnemiştir. TBMM’nin kaideleri ve teamülleri vardır. Ana muhalefet partisinin milletvekilinin TBMM Genel Kurulu’nda usulünce ayağa kalkarak, elini havaya kaldırması durumunda TBMM oturumunu yöneten bir ismin yapacağı tek şey vardır. O vekilin meramını sormak ve dinlemek" dedi.

"Seçilmiş Cumhurbaşkanı Anayasa’yı ayaklar altına alırken, Sayın Meclis Başkanı da bugün TBMM İç Tüzüğü’nü çiğnemiştir" diyen Altay, "İç tüzüğü benim başkana doğru fırlatmam benim demokratik tepki hakkımı kullanmamdır. Yani ona dedim ki ’Sen bu İç Tüzüğü çiğniyorsun, ayaklar altına alıyorsun, al bari üstünde tepin’ dedim. Gene olsa gene yaparım altını çizerek söylüyorum" ifadelerini kullandı.

Altay, şunları kaydetti:

"Ayrıca TBMM Başkanı’nın bugün bize daha benim meramımı dinlemeden, ’Bu yemin törenine katılırsınız, katılmazsınız’ açıklaması da abes, evlere şenlik, çirkin bir açıklamadır. O makamda oturmayı hak etmediğini bir kez daha göstermiştir. Buradan anlaşılan 15 Ağustos tarihinden itibaren hukuk ayaklar altına alınmıştır. 10 Ağustos’ta halk, millet diktatör seçmedi anayasal bir cumhurbaşkanı seçti, seçilen cumhurbaşkanının buna uymak mecburiyeti vardır. Seçilen cumhurbaşkanının ya da herhangi bir seçilenin buna uyup uymadığıyla ilgili Anayasa Mahkemesi ve TBMM birinci derecede gözetici ve kollayıcı organlardır. Bu yapılamıştır" ifadelerini kullandı.

"GÜL, EVREN KADAR DEMOKRASİYE SADAKAT GÖSTEREMEDİ"

Seçilmiş Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Anayasa’ya sadakat içinde hareket edeceğini temenni ettiklerini vurgulayan Altay, "Ancak Yüksek Seçim Kurulu’nun 15 Ağustos tarihinde seçimlerin kesin sonuçlarını açıklamasından itibaren gerek seçilmiş cumhurbaşkanı, gerek görevi devredecek olan cumhurbaşkanı, gerek Yargıtay, gerek TBMM Anayasa’nın kimi maddelerinin mülga edilmesine göz yummuş ve seyirci kalmışlardır. Sayın Abdullah Gül, 1989’da faşist diktatör Kenan Evren kadar demokrasiye ve hukuk devletine sadakat göstermemiştir" dedi.

Altay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Milletin yüzde 52’sinin desteğini alan bir zatın 13 gün daha Başbakanlık ve milletvekilliği yapması ve bir siyasi partinin genel başkanlığını yürütmesi, onun başında gül bitirmez, bizim başımıza da taş düşürmezdi. CHP’nin kurulduğu günden beri derdi hukukun üstünlüğüdür, bu ülkede hiç kimse hukuktan üstün değildir."









 

KAYNAK:
İHA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER