ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 11 Ekim 2013 Cuma 12:08

CHP'den başörtüsü serbestliğine tepki

CHPden başörtüsü serbestliğine tepki

CHP’de “ulusalcı kanat” olarak bilinen 9 milletvekili bir bildiriyle “kamuda başörtüsü ve Andımız’ın kaldırılması”na tepki gösterdi.


Demokratikleşme paketi kapsamında “kamuda başörtüsünün serbest bırakılması ve Andımız’ın kaldırılması” kararlarına CHP’nin ulusalcı milletvekilleri, iki sayfalık bildiriyle tepki gösterdi.

CHP’de “ulusalcı kanat” olarak bilinen milletvekili Süheyl Batum, Dilek Akagün Yılmaz, Birgül Ayman Güler, Gürkut Acar, Oktay Ekşi ve Ahmet Toptaş Meclis’te basın toplantısı düzenledi.

GÜLER OKUDU

“Anayasa’nın ulusal ve laik devlet ilkeleri” başlıklı iki sayfalık bildiriyi, daha önce “Türk ulusu ile Kürt milliyeti eşit olamaz” sözleriyle eşitlik tartışmasına neden olan Güler okudu. Paket için “Cumhuriyete karşı devrimin son adımıdır” diyen Güler şöyle devam etti:

DİNİ ÖRGÜTLENME İÇİNDELER

“AKP, dini inançları devlet işlerine katmıştır. Devlet hizmetlerinde dini ya da siyasi simgenin kullanılması, cumhuriyetin laiklik ilkesini ortadan kaldırır. Türk ulusu ve CHP, bunu hiçbir zaman kabul etmeyecektir. Kamuda dini simgelerle hizmet vermek demek, devletin dini esaslara göre örgütlenmesine başlamak demektir. AKP, laiklik ilkesini ihlal etmiştir. Çok açık AKP’nin cumhuriyetle hesaplaşmasıdır.”

Güler, “nefret suçlarına” ilişkin düzenlemeye “Laik değerleri savunan halk kitleleri için yeni cezalandırma dalgaları anlamına gelmektedir” tepkisi gösterdi.

CUMHURİYET'İ TASFİYE PLANI

Başbakan Erdoğan’dan “bir adam” diye bahseden Batum ise “Demokratikleşme paketi adıyla AKP paketi ve Balyoz Davası kararları, cumhuriyeti tasfiye planlarıdır” dedi. Anayasa Mahkemesi ve AİHM’in başörtüsü kararlarına işret eden Batum, “AKP ve yandaşları, bu açıklamamızı türbana karşı devrim olarak değerlendirmemelidir. Mesele türban takıp takmama meselesi değildir.

Kamuda türban, laiklik ilkesi ile bağdaşmaz. AKP yüzde yüz anayasa suçu işlemiştir. Anayasa’nın 42. maddesi ve 174. maddesi, 1, 2 ve 3’üncü maddeleri duruyorken mümkün değildir” dedi.

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER