ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 20 Haziran 2014 Cuma 09:17

CHP Lideri Kılıçdaroğlu: ''Buna asla izin vermem''

CHP Lideri Kılıçdaroğlu: Buna asla izin vermem

CHP ve MHP'nin çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'yla ilgili bütün merak edilenleri yanıtlayan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, bu seçimde büyük risk aldığını söyledi.


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Halk TV'de katıldığı "Halk Arenası" programında, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Ayrıca Kılıçdaroğlu ismi kendinin bulup MHP'ye sunduğunu belirtti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ekmeleddin İhsanoğlu ismi dışında CHP'den çıkacak başka bir cumhurbaşkanı adayına izin vermeyeceğini söyledi.

''EKMEL BEY BÜTÜN TANIMLARA UYUYOR''

CHP ile MHP'nin müştereken belirlediği cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'na yönelik, "İsmi birileri size telkin mi etti?" sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Bizim gibi ülkelerde komplo teorileri üretilir ve bu komplo teorilerinin doğruluğuna bir süre sonra inanılır, aslında yok öyle bir şey. Cumhurbaşkanı adayı için baştan beri bir şey söyledik; cumhurbaşkanı adayının belirgin siyasal bir kimliği olmamalı, en baştan siyasi parti liderleri başta olmak üzere cumhurbaşkanı adayı olmamalıdır. Neden ? Ben hukukun üstünlüğüne inanan bir insanım. Anayasa diyor ki; cumhurbaşkanının tarafsızlığı esastır. Eğer siyasi kimliği çok öne çıkmış bir ismi cumhurbaşkanı yaparsanız, tarafsızlığı ihlal etmiş olursunuz, herkes ona falan partinin adayı olarak bakacaktır." 

Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adayının, tarafsızlığının yanı sıra siyasi parti kimliği çok öne çıkmayan, iyi yetişmiş, entelektüel birikimi iyi, dünyayı iyi tanıyan, dünya dengelerini bilen, Türkiye'yi iyi okuyan, barışçıl, hukukun üstünlüğüne inanmış, herkesi kucaklayan, sevecen bir dil kullanması gereken birisi olması gerektiğini bildirdi.

Bu tanımı yaparken İhsanoğlu ile hiç konuşmadığını belirten Kılıçdaroğlu, "Bu tanımı duyan biri Ekmeleddin İhsanoğlu'na 'Kemal Bey sizi tarif ediyor' demiş. Evet, Bütün tanımlara Ekmel Bey uyuyor" diye konuştu.

KILIÇDAROĞLU'NUN AKLINDA BİRDEN FAZLA İSİM VARMIŞ

Kılıçdaroğlu, İhsanoğlu'nun aday belirlenmesi için bazı kişi veya kesimlerce kendisine telkinde bulunulduğu iddialarına ilişkin ise şunları kaydetti:

"Bana birisi fısıldamadı. Ben pek çok kişiyle konuştum. Sadece bir isim de yoktu aklımda, birden fazla isim vardı. Sonuçta bunların içinde, cumhurbaşkanını halk seçeceğine göre, koşulları da dikkate alarak Ekmeleddin Bey'in daha uygun bir aday olduğu intibası uyandı. Sonra ben bunu çok dar bir çevrede, parti içinde de parti dışında da belli kişileri sordum. Hiç kimseden negatif yanıt almadım.

Sorduk, soruşturduk, bu ismin çok uygun olacağı ifade edildi, biz de bu öneriyle Sayın Devlet Bahçeli'ye gittik. Telkin gelmedi derken şunu da ifade edeyim, biz sendikalarla sivil toplum örgütleriyle meslek kuruluşlarıyla siyasi partilerle toplantılar yaptık. Gittiğimiz yerlerde bazen isimler telaffuz edildi ama ben hiçbir yerde isim telaffuz etmedim." 

Kılıçdaroğlu, Suudi Arabistan'dan telkin geldiği yönündeki iddialara ise İhsanoğlu'nun, Suudi Arabistan'ın aksine, kadın erkek eşitliği ve hukukun üstünlüğüne inandığını kaydetti.

''LAİKLİĞİ SAVUNAN BİR İNSAN''

İhsanoğlu'nun İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri olduktan sonra kadınların kalkındırılması, bilim ve teknolojinin İslam dünyasında gelişmesi için, insan hakları enstitüsü kurduğunu, böylece bir anlamda İKÖ'yü çağdaş değerlerle buluşturduğunu ifade etti.

Kılıçdaroğlu, "Ekmel Beye diplomat, iyi bir insan, bilim adamı diyebilirsiniz ama onun asıl temel işlevi, o çok iyi bir yönetici, 57 ülkeyi başarıyla yöneten bir kişi. Dolayısıyla hepimizin gurur duyduğu bir insan" değerlendirmesinde bulundu. 

İhsanoğlu ile "Atatürk, devrimcilik, laiklik hassasiyeti ve hilafeti savunan babası İhsan Efendi ile ilgili" konuşup konuşmadıklarının sorulması üzerine ise Kılıçdaroğlu, "Hayır. Konuşmanın çok da doğru olduğuna inanmıyorum. Onun düşüncelerini en sağlıklı eserlerinden öğrenebiliriz. Ekmel Bey, 'demokratik sosyal hukuk devletine inanıyorum' dediğinde ona karşı olanlar 'oy almak için yapıyor' diyecekti. Ekmel Bey, bilim insanı. Bunları eserlerinde yazmış, laikliği savunan bir insan" cevabını verdi.

CUMHURİYET OLMASA ERDOĞAN BAŞBAKAN OLAMAZDI

"Atatürk, laiklik, cumhuriyet devrimleri konularında içinizde ufak da olsa bir kuşku var mı" sorusunu ise Kılıçdaroğlu şöyle yanıtladı:

"Hayır, sahip çıkacağı konusunda en ufak bir kuşkum yok. Neden? Çünkü o, cumhuriyete ve cumhuriyetin değerlerine inanıyor. Eğer cumhuriyet olmasaydı, Tunceli'nin küçük bir köyünde doğan Kemal Kılıçdaroğlu CHP'ye genel başkan olamazdı, eğer bu ülkede cumhuriyet olmasaydı Recep Tayyip Erdoğan hayatında başbakan olamazdı. Eğer bu ülkede cumhuriyet olmasaydı Sayın Abdullah Gül bu ülkeye cumhurbaşkanı olamazdı. Bu devrimlerin ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Bunu en iyi bilen Ekmeleddin Bey. Neden? Batı'yı da görüyor, Doğu'yu da görüyor. Cumhuriyetin Türkiye'ye neler getirdiğini de görüyor. Laikliğin ne kadar önemli olduğunu görüyor. Orada kadınlara hak verilmemesinin Ortadoğu'yu nasıl şekillendiğini, Batı'da nasıl algılandığını gözlüyor. Böyle bir insanın cumhuriyetin değerlerini, Atatürk'ü, laikliği reddetmesi mümkün değil. Yaşamıyla ailesiyle mütevazı yaşayan, bilime, cumhuriyetin değerlerine önem veren, saygıdeğer bir insan."
 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER