ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 23 Ekim 2013 Çarşamba 13:55

CHP, ‘60 madde’ teklifini reddederse süreç kapanır

CHP, 60 madde teklifini reddederse süreç kapanır


AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, CHP’nin, üzerinde uzlaşılan ‘60 madde’nin yasalaşması teklifine olumsuz yanıt vermesi halinde sürecin tıkanacağını söyledi. MHP’nin kapıları kapattığını ve BDP ile sürecin götürülemeyeceğini dile getiren Canikli, "CHP 60 maddenin yasalaştırılması noktasında destek vermezse başka diğer kombinasyonlarla bu süreci tamamlamamız mümkün gözükmüyor. Yani MHP kapıları kapatmış durumda. BDP ile de götürülmesi, yasalaştırılması hukuken fiilen mümkün değil. CHP’nin de olumsuz görüş belirtmesi durumunda bu süreç burada tıkanır, kapanır gibi gözüküyor." diye konuştu.

AK Parti Meclis’te grubu bulunan 4 siyasi parti grubunun üzerinde uzlaştığı 60 maddenin yasalaşması için CHP’nin kapısını çaldı. AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi’yi makamında ziyaret ederek konuya ilişkin fikirlerini paylaştı. Ziyaret yaklaşık 45 dakika sürdü. Görüşmenin ardından Canikli basın mensuplarına konuya ilişkin açıklama yaptı. Açıklamasının ardından Canikli gazetecilerin sorularını da cevapladı.

Tutuklu milletvekilleri konusunun ön şart olarak gündeme gelip gelmediği yönündeki soruya Canikli, "Hayır bu ön şart olarak gündeme gelmedi. Konu kısmen konuşuldu. Bizim bu önerimizi yetkili kurullarında konuşacaklarını önümüzdeki hafta ya da daha sonraki hafta bize döneceklerini ifade ettikler." dedi.

Dört siyasi partinin üzerinde uzlaşılan maddelerin önemine dikkat çeken Canikli, "Bizim üzerinde durduğumuz husus yani ortak paydamız şu; yasamayı yapacağımız düzenlemelerin dört siyasi partinin mutabakatıyla oluşmuş konular veya maddeler olması gerekir. İçeriği ile hiç ilgilenmiyoruz.Ne olursa olsun, bugün ya da yarın, bugün 60 madde diyelim yarın komisyon çalışmalarından sonra 20,30 madde üretilirse onlar için de geçerli. İçeriği ile ilgilenmiyoruz.Bizim için dört siyasi partinin üzerinde mutabakat sağlamış olması yeterlidir. Hangi konu olursa olsun. Sizin söylediğiniz ya da söylenmeyen konular dahil dört siyasi parti mutabakatla herhangi bir konunun anayasaya girmesini istiyorlarsa biz bunu yasalaştırırız." ifadelerini kullandı.

Yasalaştırma sürecine destek veren partilerle yola devam edebileceklerini işaret eden Canikli, "Diyelim ki siyasi partilerin bir tanesi bu yasalaştırma sürecine katkı vermedi. Diğer partilerle biz yürümeye devam edeceğiz. Anayasa değişikliğini devam ettireceğiz. Biz bununla ne yapıyoruz? Onların da kabul ettikleri razı oldukları metni yasalaştırmaya çalışıyoruz. Bunun neresi çelişkidir? Tam tersine çelişki altında imzaları olan metinleri yasalaşma sürecinde yalnız bırakmaları sürece destek vermemeleri çelişkidir." diye konuştu.

Şuan itibarıyla takvimin belli olmadığını belirten Canikli, “CHP kendi kurullarındaki görüşmelerinden sonra süreç esas ondan sonra netleşecek. Biz olumlu bir cevap bekliyoruz. Hem ümit ediyoruz hem de bekliyoruz. Bu iadeyi ziyaretten cevaplarını aldıktan sonra takvim daha da netleşir. Diyelim ki burada CHP 60 maddenin yasalaşması konusunda olumlu görüş verdi ve iki partinin ortak iradesi ortaya çıktı. Daha sonraki süreçte de herhangi bir şekilde yeni anayasa maddelerinin yasalaştırılması noktasında olmazsa olmaz şartımız 4 siyasi partinin üzerinde mutabakata vardığı maddeler olması gerekir. CHP ile birlikte bile götürsek süreci mutlaka kabul edeceğimiz maddelerin dört siyasi parti tarafından kabul edilmiş ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu tarafından üretilmiş olması gerekir." şeklinde konuştu.

60 maddelik metnin önemine vurgu yapan Canikli, "60 maddelik bir mutabatak metni var. Dört siyasi partinin üzerinde görüş bildirdiği bir mutabakat metni var. Bu kıymetlidir bu bir değerdir. Bunu anayasa metnine dönüştürmemiz gerekir. Çok kıymetli üzerinde uzlaşma sağlanmış önemli maddeler var. Biz de onu anayasa metni haline getirmeye çalışıyoruz. Karamsar düşünmüyoruz. CHP 60 maddenin yasalaştırılması noktasında destek vermezse başka diğer kombinasyonlarla bu süreci tamamlamamız mümkün gözükmüyor. Yani MHP kapıları kapatmış durumda. BDP ile de götürülmesi, yasalaştırılması hukuken fiilen mümkün değil. CHP’nin de olumsuz görüş belirtmesi durumunda bu süreç burada tıkanır, kapanır gibi gözüküyor." ifadelerini kullandı.
 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER