ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 08 Kasım 2014 Cumartesi 13:56

Çeşmeliler taş ocağı istemiyor

Çeşmeliler taş ocağı istemiyor

İzmir'in Çeşme ilçesi Germiyan Mahallesi'nde üç kez kapatılan taş ocağının tekrar açılması için başvuru yapılmasına tepki gösteren bölge sakinleri, "Evimizin dibinde taş ocağı istemiyoruz." dedi.


İzmir'in Çeşme ilçesi Germiyan Mahallesi'nde üç kez kapatılan taş ocağının tekrar açılması için başvuru yapılmasına tepki gösteren bölge sakinleri, "Evimizin dibinde taş ocağı istemiyoruz." dedi. Niyazi Ersoy Oğulları İnşaat Ticaret Sanayi A.Ş.'ye ait Erkoç Kırma Taş Tesisi'nin tekrar açılmasına yönelik tanıtım toplantısı düzenlendi. Kahvehanede, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yetkililerin gözetiminde yapılan toplantıya şirket yetkilileri, Germiyan sakinlerin ve Çeşme Sürdürülebilir Yaşam Platformu üyelerinin yanısıra Çeşme Belediyesi, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Halk Sağlığı İl Müdürlüğü, Devlet Su İşleri 2. Bölge Müdürlüğü'nden yetkililer de katıldı.

‘MAHKEME ÜÇ KEZ KAPATTI’

Germiyan Mahallesi'ne sadece birkaç yüz metre uzaklıkta bulunan taş ocağının, bölgede hem hastalıkları tetiklediğini hem de ev ve arsalarda maddi hasara sebebiyet verdiğini belirten halk, tekrar açma çalışmalarına tepki gösterdi. 1980 yılından bu yana çalıştırılan taş kırma tesisine karşı kanuni yollara başvurduklarını ve sonuncusu üç ay önce sonuçlanan davaların tamamının kazanılarak tesisin kapatıldığını hatırlatan Germiyanlılar, mahkeme kararıyla üç kez kapatılan ocağı bir kez daha açmak için başvurulmasını eleştirdi.

Şirket yetkilileri tarafından yapılan sunumda ise tesisin, bulunduğu dağın Germiyan'a bakmayan tarafına yapılacağı ve bölgeye etkilerinin azaltılması için çalışılacağı belirtildi. Germiyan sakinleri, tesisin açılması için hep benzer şeylerin söylendiğini, taşınacağı söylenen yerin tesisin ilk kurulduğu alanın sadece 50 metre uzağında olduğunu vurguladı. Taş ocağının evlerin duvarlarında çatlaklara sebep olduğunu ve zeytin arazilerini olumsuz etkilediğini belirterek, "Evlerimizin dibindeki tesise karşıyız." dediler.

BAKANLIK TAŞ OCAKLARININ HİÇBİRİNE ‘HAYIR’ DEMEDİ

Çeşme Sürdürülebilir Yaşam Platformu adına konuşan Av. Şehrazat Mercan, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu havzadaki dört tane taş ocağı kırma eleme tesisinin hiçbirinin açılma taleplerine 'hayır' demedi. Bu bölge bu kadarını kaldırabilecek mi, hiç incelenmiyor." dedi. Germiyan halkının şimdiye kadar ocaklara karşı açtığı bütün davaları kazandığına dikkat çeken Av. Mercan, "Faaliyete geçen taş kırma tesisleri, sadece mahkeme süresince açık kalabiliyor. Arada çalıştıkları süreyi fayda sayıyorlar fakat verdiği etki ve zararlar kalıcı oluyor." diye konuştu.

TEPKİLER ÜZERİNE SUNUM YAPILAMADI

Germiyan sakinlerinin şikayet ve itirazları üzerine sık sık kesintilerin yaşandığı toplantıda, şirket tarafından yaptırılmak istenen sunum tamamlanamadı. Oturumda, taş kırma tesisine tavır belirtmek için el kaldırılarak oylama talep edildi. Gözetmenler ve şirket adına katılanlar haricinde herkesin "hayır" oyu kullandığı toplantıda şikayetler, mahallede yaşayanlar tarafından sözlü ve yazılı olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerine teslim edildi.




KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER