ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 13 Ekim 2014 Pazartesi 16:53

"Çerkezce bugüne kadar duyduğum en güzel dil"

"Çerkezce bugüne kadar duyduğum en güzel dil"

Londra Üniversitesi Öğretim Üyesi Dil Bilimci Prof. Dr. George Hewitt, fonetik olarak Çerkezce'nin bu güne kadar duyduğu en güzel dil olduğunu belirterek, "Bugün dünyamızda konuşulan 6 bin dilden belki de yarısı bu yüzyılın sonunda yok olacak" dedi.


Londra Üniversitesi Öğretim Üyesi Dil Bilimci Prof. Dr. George Hewitt, fonetik olarak Çerkezce'nin bugüne kadar duyduğu en güzel dil olduğunu belirterek, "Bugün dünyamızda konuşulan 6 bin dilden belki de yarısı bu yüzyılın sonunda yok olacak" dedi.

Düzce Üniversitesi (DÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Çerkez Dili ve Edebiyatı Bölümü ile Çerkez Araştırmaları Grubu iş birliğiyle düzenlenen "Az Konuşulan Dillerin Geleceği Bağlamında Çerkezce" Konferansı"nda konuşan Hewitt, Gürcü dilinin tarihsel süreç boyunca yaşadığı kayıpları belgelerle anlattı.

Çerkezce'nin Türkiye'deki durumu hakkında da bilgiler veren Hewitt, şunları söyledi:

"Türkiye'deki Çerkez ve Abhaz nüfus yoğunluğunun fazla olmasından dolayı, Çerkezce'nin ülke dışındaki uğradığı zarar, Türkiye'de gerçekleşmemiştir. Elbette geçmişte, dilin öğretimi ve yayımı konusunda sıkıntılar yaşanmıştır. Genç nüfusun daha gözde Batı dillerine yönelmeleri de dilin aktarımı noktasında sorun yaşatmıştır. Fonetik olarak Çerkezce, bu güne kadar duyduğum en güzel dil. Bugün dünyamızda konuşulan 6 bin dilden belki de yarısı bu yüzyılın sonunda yok olacak."

Çerkez Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fehmi Altın ise Çerkez dilinin yaşadığı sorunları çözebilmek için DÜ'nün öncülük ettiğini belirtti.

"Dil ve kültürlerin korunmasında, yaşatılmasında Türkiye, son derece zengin değerlere sahiptir" diyen Altın, "Üniversitemizde Adıge Cumhuriyeti'nin başkenti Maykop'ta konuşulan resmi dilin eğitimini veriyoruz. İleriki dönemlerde karşılaştırmalı olarak diğer diyalektleri de öğreteceğiz" ifadesini kullandı.

Çerkez Araştırmaları Grubu'nu temsilen konuşan Dr. Zeynel Abidin Besleney de Prof. Hewitt'in 40 yıldır Çerkezce, Abhazca, Gürcüce ve Dağıstan dilleri üzerinde çalışmalar gerçekleştirdiğini vurgulayarak, "Abhazya'nın İngiltere'deki fahri konsolosu olarak diplomatik görevlerde de yer aldı. Kuzey Kafkas topluluklarını dışarıdan tanıyabilecek en iyi akademisyenlerden bir tanesidir" dedi.

Konuşmaların ardından DÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Öner Abidin Balbay tarafından katılımcılara plaket verildi.

 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER