ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 02 Temmuz 2013 Salı 18:51

Cemil Çiçek yeniden başkan!

Cemil Çiçek yeniden başkan!

40 yıldır makam sahibi olan Cemil Çiçek yeniden Meclis Başkanı seçildi.


TBMM Genel Kurulu’nda, 24. Dönem 2. Devre TBMM Başkanı'nı belirlemek üzere yapılan üçüncü tur oylamada Meclis Başkanlığı’na tekrar Cemil Çiçek seçildi.

Meclis Başkanlığı için yapılan üçüncü tur oylamada salt çoğunluk, yani 276 oy oranı arandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, oyunu 17:47'de kullandı. Ardından Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'ın yanına oturarak sonuçların açıklanmasını bekledi. Üçüncü turda son oyu, son anda salona giren CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal kullandı.

Toplam 477 milletvekilinin katıldığı oylamada; Ankara Milletvekili Cemil Çiçek 299 oy alarak ikinci kez Meclis Başkanlığı’na seçildi. İstanbul Milletvekili Osman Korutürk 109, Konya Milletvekili Faruk Bal 47 oy aldı. Boş oy 15 , geçersiz oy ise 7 olarak açıklandı.

 TBMM Başkanlığı’na seçilen Cemil Çiçek, Parlamento’nun öncelikli konularının yeni Anayasa ve iç tüzük olması gerektiğini söyledi.

İŞTE CEMİL ÇİÇEK'İN TEŞEKKÜR KONUŞMASI

TBMM Genel Kurulu’nda yapılan oylama sonucunda ikinci kez Meclis Başkanlığı’na seçilen Cemil Çiçek, teşekkür konuşması yaptı. Meclis çatısı altında Başkan, milletvekili ve kamu görevlisi olarak hizmet etmenin bir onur kaynağı olduğunu söyleyen Çiçek, “TBMM, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin en temel kurumudur.” dedi. Çiçek, 93 yıldır Türk milletinin çağdaş uygarlık seviyesine ulaşması için reformlar yaparak her alanda ülkenin ve insanların refahına öncülük eden Meclis’in, bugün de aynı hedefler için hizmet vermeye devam ettiğini aktardı. Çiçek, “Bu 93 yılda önemli işler yaptık, ama yapılacak daha çok işimiz bulunuyor. Milletimizin bizden beklentisi yüksektir. İnsan onur ve haklarını esas alan, hak ve özgürlüklerin standartlarını yükselten, etkin ve verimli bir devlet hizmetinin temini için yeni bir Anayasa milletimize taahhütümüzdü. Bu sorumluluk omuzlarımızda durmaya devam ediyor.” diye konuştu.

Meclis’in saygınlığını artıracak bir iç tüzüğün de acil ihtiyaç olduğunu ifade eden Çiçek, yeni anayasa ve iç tüzüğün diğer çalışmaların da ön şartı olduğunu kaydetti. Çiçek, Anayasa ve iç tüzükteki yanlış hükümler varlığını sürdürdükçe, doğru sonuçlar da beklenemeyeceğini söyledi.

Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere 93 yıldır hizmet veren tüm Meclis çalışanlarını şükranla anan Çiçek, “Geçmiş dönemde büyük acılar yaşadık. Sivas’ta, Başbağlar’da ve başkaca birçok olayda hayatını kaybeden büyük değerlerimiz var. Onları da bu vesile ile rahmet ve saygı ile anıyorum.” dedi.

Çiçek konuşmasının ardından, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve ön sırada oturan vekiller ile tokalaştı.

CEMİL ÇİÇEK’İN ÖZ GEÇMİŞİ

Cemil Çiçek, 1946 yılında Yozgat'ta doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Bir süre serbest avukat olarak çalışan Çiçek, Yozgat Belediye Başkanlığı yaptı. Daha sonra Yozgat Milletvekili ve Ankara Milletvekili olarak Parlamento’ya girdi. Uzlaşma Komisyonu, Anayasa Komisyonu ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi (AGİTPA) üyesi olarak görev yaptı.

Merhum Turgut Özal tarafından kurulan hükümetlerde Devlet Bakanı ve kısa bir süre için Sağlık Bakanı olarak görev yaptı. Ayrıca, Yıldırım Akbulut ve Mesut Yılmaz tarafından kurulan hükümetlerde de Devlet Bakanlığı görevini yürüttü. Adalet ve Kalkınma Partisi'ne katılarak, Abdullah Gül ve Tayyip Erdoğan tarafından kurulan hükümetlerde Adalet Bakanı olarak görev yaptı. 22 Temmuz 2007'de yapılan Genel Seçimlerde yeniden Ankara Milletvekili seçildi.

Recep Tayyip Erdoğan tarafından kurulan 60. Hükümette Devlet Bakanı, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü olarak görev yaptı. Çiçek, 4 Temmuz 2011 tarihinde yapılan seçimle TBMM'nin 25. Başkanı olmuştu. İngilizce ve orta seviyede Fransızca bilen Çiçek, evli ve üç çocuk babası. 

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER