ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 24 Mayıs 2013 Cuma 20:30

Medet Ünlü'yü öldüren belli oldu

Medet Ünlüyü öldüren belli oldu

Çeçenistan Türkiye Fahri Konsolosu, silahla öldürülerek suikaste kurban gitti. Öldüren şahsın kamera görüntüleri paylaşıldı.


Çeçenistan İçkerya Cumhuriyeti Türkiye Fahri Konsolosu Medet Ünlü, Ankara’da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

Olay, dün saat 19.30 sıralarında Çankaya, Balgat Mahallesi’nde yaşandı. Çetin Emeç Bulvarı numara 54’deki konsolosluk bürosu olarak da kullandığı işyerine gelen Ünlü, silahla öldürüldü. Zanlı binadan içeri girerek Ünlü’nün bulunduğu dairenin ziline bastı. Namaz kılmak için hazırlık yapan Medet Ünlü kapıyı açtığı sırada saldırganlar yanlarında getirdikleri silahla yakın mesafeden Ünlü’ye birkaç el ateş etti. Saldırganlar olay yerinden kaçarak izlerini kaybettirdi.

ÜNLÜ'YÜ ÖLDÜREN BELLi OLDU 

Türkiye'ye gelen Çeçenlere yardım çalışmalarıyla tanınan ve iş yerinde uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren iş adamı Medet Ünlü'yü bir Çeçen vatandaşının öldürdüğü tespit edildi.

Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünün yürüttüğü soruşturmada, Ünlü'nün bürosunun bulunduğu binanın çevresindeki kameraların görüntüleri incelendi. Cinayetin işlendiği saatte, Ünlü'nün Çankaya Balgat Mahallesi Çetin Emeç Bulvarı'ndaki bürosunun önüne 2 kişinin arabayla geldiği, daha sonra 1 kişinin büroya girdiği belirlendi.

Bu görüntüler üzerine araştırmalarının derinleştiren emniyet güçleri, Ünlü'yü silahla öldüren kişinin bir Çeçen vatandaşı olduğunu tespit etti. Şüphelinin kimlik bilgileri ile olay yerinde güvenlik kameralarına yansıyan görüntüleri, 81 il emniyet müdürlüklerine gönderildi.


Eve gelmemesi üzerine meraklanan ailesi, Ünlü’yü cebinden ve işyeri numarasından aradı. Ünlü telefonlara bakmayınca endişelenen ailesi, durumu polise ve sağlık ekiplerine bildirdi. Ünlü’nün ailesi, polis ve sağlık ekipleriyle binaya geldi. Daireye giren aile ve polis ekipleri konsolosun yerde yatan bedeniyle karşılaştı. Sağlık ekipleri yaptıkları incelemede Ünlü’nün hayatını kaybettiğini tespit etti. Fenalık geçiren Ünlü’nün yakınları gözyaşlarına boğuldu.

Olay yerine Ankara Emniyeti’nden çok sayıda terörle mücadele, cinayet büro, asayiş ve olay yeri inceleme ekipleri yönlendirildi. Ankara Emniyeti Asayiş Şube Müdürü de binaya geldi. Ceset üzerinde inceleme yapan ve birçok delile el koyan ekipler, binanın avlusundaki araçlarla olayın yaşandığı saatlerde Çetin Emeç Bulvarı’nda kayıtta bulunan mobese görüntülerini incelemeye aldı. Suikastin gerçekleştiği saatlerde binadaki diğer işyerlerinin kapalı olduğu öğrenildi.

Savcının incelemelerinin ardından Ünlü’nün cenazesi Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait cenaze aracıyla adli tıp morguna kaldırıldı. Yakınları, Ünlü’nün son yaptığı açıklamalarının ardından baskı gördüğünü, saldırının Çeçen lider Kadirov taraftarları tarafından gerçekleştirilmiş olabileceğini öne sürdü. Medet Ünlü, en son geçen ay, ABD’deki Boston Maratonu’nda yaşanan bombalı saldırılarla ilgili bir Türk televizyonunda programa katılmış, bombalı saldırı olayının kurmaca olduğunu, Çeçen halkının terörizmle bağdaştırılmak istendiğini, bombalı olayın zanlıları 2 Çeçen kardeşin ise kurban olarak seçildiklerini iddia etmişti. Saldırıyla ilgili geniş çaplı soruşturma başlattı.

ÖLDÜRÜLEN ÇEÇEN SAYISI 7'YE ÇIKTI

 Türkiye’ye sığınıp değişik illerde yaşayan Çeçen vatandaşlar arasında suikaste uğrayıp öldürülenlerin sayısı 7 oldu.

İlk cinayetlerin başladığı 2008 yılından bu güne İstanbul’da 6, dün de Ankara’da bir Çeçen silahlı saldırıda öldürüldü. Suikastlerin, 1990’lı yıllarda Ruslara karşı başlatılan Çeçen direnişinde aktif rol oynamış kişilere yönelik olması dikkat çekti.
İlk cinayet 17 Eylül 2008 tarihinde İstanbul Başakşehir ilçesinde Gazhi Edilsuhtanov başından iki kurşunla vurularak işlendi. Çok geçmeden 09 Aralık 2008 tarihinde bu kez İslam Canibekov, yine İstanbul’da başına üç el ateş edilerek öldürüldü. Kısa süre sonra 27 Şubat 2009 günü Çeçen direnişinin sembolü Doku Umarov'un Türkiye'deki temsilcisi Ali Osayev, İstanbul Zeytinburnu’nda bir araçtan açılan ateş sonucu hayatını kaybetti.

Tarih 16 Eylül 2011’i gösterdiği gün Zeytinburnu'nda Çeçen direniş komutanları Berk-Haz Musaevi, Rustam Altemirol ve Zavrbek Amriev'in sokak ortasında kurşunlanarak öldürüldü. Cinayetlerle ilgili bugüne kadar yapılan çalışmalar ise sonuç vermedi. Son olarak Çeçenistan İçkerya Cumhuriyeti Türkiye Fahri Konsolosu Medet Ünlü, dün akşam Ankara’da yakın mesafeden uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

RUSYA, ÇEÇENLERİN İADESİNİ İSTİYOR

Öte yandan Türkiye ile birlikte başka ülkelere sığınmış daha önce Rusya’ya karşı direnişin içinde bulunan Çeçen komutanlar, Rusya’nın girişimleri ile bulundukları ülkelerde değişik gerekçelerle sınır dışı edilmeye çalışılıyor. Türkiye’de Çeçen komutan İmran Abdülazimov İçişleri Bakanlığı'nın 'sınır dışı' kararı üzerine 26 Aralık 2008 tarihinde Atatürk Havaalanı'ndan Rusya'ya gönderilmek istenirken pasaportunu yırtarak polislere direnmiş ve iadesi durdurulmuştu. Ardından Ekim 2009 günü umre ziyaretinin ardından ailesiyle birlikte yaşadığı Türkiye'ye dönen Çeçen vatandaşı Musa Kaimov, İçişleri Bakanlığı'nın talimatıyla girişine izin verilmeyerek Suudi Arabistan'a geri gönderilmiş, çabalar sonucu ancak 4 ay kadar sonra Türkiye’ye giriş yapabilmişti.






 

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER