ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 01 Aralık 2016 Perşembe 14:34

Çavuşoğlu- Lavrov ortak basın toplantısı

Çavuşoğlu- Lavrov ortak basın toplantısı

Rus ve Türk diplomatik kaynaklar, Suriye'de 24 Kasım'da Türk askerlerine düzenlenen hava saldırısı konusunda Lavrov'un kullandığı ifadelerin yanlış tercüme edildiğini, açıklamanın doğrusunun ""Bizim, Rusya olarak, bununla hiçbir ilgimiz yoktur. 24 Kasım'da Türk askerlerinin hayatını kaybettiği saldırıyı ne Rusya ne de Suriye rejimi yapmıştır."" şeklinde olduğunu açıkladı


Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye'de Türk askerlerine yönelik hava saldırısıyla ilgili olarak, "Bizim, Rusya olarak, bununla hiçbir ilgimiz yoktur. 24 Kasım'da Türk askerlerinin hayatını kaybettiği saldırıyı ne Rusya ne de Suriye rejimi yapmıştır." dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov, baş başa görüşmelerinin ve Türkiye-Rusya Ortak Stratejik Planlama Grubu Beşinci Toplantısı'nın ardından ve ortak basın toplantısı düzenledi.

 

Burada konuşan Lavrov, ikili görüşmenin ve toplantının başarıyla sonuçlandığını ve Alanya'ya geldiği ilk andan itibaren sıcak bir samimiyet ve misafirperverlik hissettiğini belirterek, "Rus vatandaşlarımızın, halkımızın burayı neden bu kadar çok sevdiğini de anlamış olduk." dedi.

Görüşmelerde ikili konuların yanı sıra bölgesel gelişmeleri de değerlendirdiklerini belirten Lavrov, "Suriye konusunda hemfikiriz. Bu ülkede ve bölgede de kanın durması lazım. Bir an önce, acil bir şekilde, ivedilikle bu sorunların çözülmesi lazım. İnsani yardımın da sürekliliğini temin etmemiz gerekiyor. Bu konuda da işbirliğimiz devam edecektir." diye konuştu.

Libya ve Irak gibi ülkelerde de Türkiye ve Rusya'nın kapsayıcı diyalogtan yana olduğunu vurgulayan Lavrov, "Bölgenin özelliğini de göz önünde bulundurarak din adamlarıyla, hükümetlerle ve halkla işbirliği yaparak barışı getirebiliriz." ifadesinde bulundu.

Lavrov, Kafkaslar ve Karadeniz bölgesindeki ilişkiler açısından da Türkiye ve Rusya'nın ikili ilişkilerinin daha iyi olacağını belirterek, görüşmede Ukrayna'daki son durumun AGİT ve BM çerçevesinde ele alınması konusunu ele aldıklarını kaydetti.

Toplantıda ikili ilişkilerin büyüteç altına alındığını belirten Lavrov, "Her iki taraf da normalleşmenin hızlı olmasında hemfikir. Devlet başkanlarımız, Sayın Putin ve Sayın Erdoğan bu konuda siyasi iradelerini ortaya koydular ve biz de bu siyasi irade çerçevesinde normalleşme sürecine ivme vereceğiz ve çalışacağız." dedi.

 

- "Yaptırımların sürekli bir şekilde kaldırılması konusunda hemfikiriz"

Lavrov, bundan sonraki aşamada ticaret ve ekonomideki aksamaları ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalar yapılacağını belirterek, "Dış ticaret hacmimiz düşüyor ve bunu düzeltmemiz lazım. Lojistik konularını ele aldık. Bundan sonraki aşamada yaptırımların sürekli bir şekilde ortadan kaldırılması konusunda da hemfikir olduğumuzu görüştük." diye konuştu.

 

Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinde olumlu bir gelişme kaydedildiğini dile getiren Lavrov, "Akkuyu Nükleer Santrali'ne stratejik yatırım statüsünün verilmesi konusu bizi çok sevindirdi." dedi.

Lavrov, turizm konusunda çalışmaların daha çok hız kazanarak devam edeceğini belirterek, "Turizmin gelişmesini tabi ki çok istiyoruz. Ayrıca vize konusunu da ele aldık, görüştük." diye konuştu.

- "İşbirliğimiz Suriye'ye barışın gelmesine ivme kazandıracaktır"

Lavrov, DEAŞ'le mücadele ve Suriye ve Halep'teki son duruma ilişkin bir soruya, iki ülkenin cumhurbaşkanlarının sürekli görüştüklerini ve bir kaç gün içinde üç kez telefon görüşmesi yaptıklarını vurgulayarak, "İmzalanan dökümanlar konusunda işbirliğimiz devam ediyor. Biz Moskova olarak, Kremlin olarak, dışişleri bakanlıkları olarak sadece ve sadece anlaşmalarımız çerçevesinde işbirliğimize devam edeceğiz. Hem ikili anlamda, hem de bölgesel anlamda. Suriye de buna dahil. Suriye'ye barış getirme amacıyla işbirliğimize devam edeceğiz. Rusya ve Türkiye'nin işbirliği inanıyorum ki bundan sonra da Suriye'ye barışın gelmesine ivme kazandıracaktır." dedi.

Suriye'de çözüme ulaşılması konusunda bir duraklama olduğunu vurgulayan Lavrov, "Uluslararası kuruluşların, grupların bu konuyu hızlandırmaları lazım. Ama nedense hareket gelmiyor." diye konuştu.

 

Lavrov, Doğu Halep'teki son duruma ilişkin ise, "Biz tabi ki desteklerimizi devam ettireceğiz, Halep'i teröristlerden kurtaracağız." dedi.

Bölgeyi teröristlerden temizlemek için halktan evlerini boşaltmalarını istediklerini belirten Lavrov, "Batı'daki meslektaşlarımız, ortaklarımız buna itiraz ettiler. Oradaki insanlar kullanılıyor. Ne yazık ki bunu söylemek zorundayım. Biz Suriye hükümetine ordaki çıkışların da kapatılması için yardımcı olduk. Gerçekten bir çok insan o koridoru kullanarak hayatını kurtardı." ifadelerini kullandı.

Lavrov, ılımlı muhalefetle El Nusra'nın ayrıştırılması gerektiğini ama bunun kolay bir iş olmadığını kaydetti.

Suriye'de silahsız ve yardıma ihtiyacı olan halka insani yardımların ulaşması için ellerinden geleni yapacakların kaydeden Lavrov, "Neden insani yardımların konvoy şeklinde oraya ulaşması için hala bir şeyler yapılmıyor?" dedi.

- "Ticaretin gelişmesi için hiç bir engel yok"

Lavrov, ikili ilişkilerde yaptırımların kaldırılma sürecine ilişkin bir soru üzerine, "Biz yaptırımları kaldırmak konusunu aşama aşama yapıyoruz. Şu anda hiç bir engel yok ticareti geliştirmek için." dedi.

Lavrov, iki ülke arasındaki vize konusunda terörle ilgisi olan kişilerin hareketlerinin kısıtlanmasına yönelik çalışmalar yapılacağını, ancak bu konuda da somut adımların atılmasını umduğunu kaydetti.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, bir soru üzerine, Uluslararası Suriye Destek Grubunun ilkelerine paralel olarak Suriye’deki bütün taraflarla görüşmeye hazır olduklarının altını çizdi.

Suriye’de siyasi muhalefetin çoğunlukla göçmenlerden oluştuğunu ve bu nedenle onlarla görüşemediklerini anlatan Lavrov, ülkede gerçekten vatansever, hiçbir yere gitmeyen ve sıkı bir şekilde gelişmeleri takip eden bir grubun da olduğunu ve kendilerinin bu kesimlerle de iletişime geçeceğini ifade etti. Lavrov, şöyle devam etti:

Lavrov, Suriye muhalefeti ile Rusya arasında olduğu belirtilen görüşmeler konusuna da değinerek, "Biz hiçbir zaman kimseyle görüşemeyiz ve bu konuları masaya yatıramayız demedik ve demeyiz de. Türk mevkidaşlarım ile de bu konuda görüşmeler devam ediyor, biz fikir teatisinde bulunuyoruz sürekli olarak. Çünkü bu tarafların şu anda neler yapmak istediklerini bilmek isteriz. Şimdi malum sebeplerden dolayı detaylara dokunmayacağız ama bu görüşmeler devam ediyor.” ifadelerini kullandı.​

- "Ne Rusya ne de Suriye rejimi yapmıştır"

 

Lavrov, Rusya'nın Suriye muhalefetiyle Ankara'da yakın zamanda bir araya gelip gelmediğine ilişkin bir soruya, "Bu konuşma Ankara'da olabilir." yanıtını verdi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yönelik 24 Kasım’da Suriye'de düzenlenen hava saldırısının kim tarafından yapıldığına dair Rusya'nın bir bilgisi olup olmadığı şeklindeki soruya ise, simultane çevirmen tarafından Lavrov'un "Bizim, Rusya olarak, bununla hiçbir ilgimiz yoktur. Bu, Suriye'nin silahlı kuvvetleri tarafından yapılan bir saldırıdır." yanıtını verdiği kaydedildi.

Ancak daha sonra, Türk ve Rus diplomatik kaynaklar, bu cümlede bir çeviri hatası olduğunu ve Lavrov'un cümlesinin "Bizim, Rusya olarak, bununla hiçbir ilgimiz yoktur. 24 Kasım'da Türk askerlerinin hayatını kaybettiği saldırıyı ne Rusya ne de Suriye rejimi yapmıştır." şeklinde olduğunu kaydetti.

 

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER