ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 29 Mart 2017 Çarşamba 14:33

Çavuşoğlu haber sitesi Breitbart'a konuştu

Çavuşoğlu haber sitesi Breitbarta konuştu

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: "Suriye'ye DEAŞ'ı mağlup etmek için girdik" "Sadece bir tarafın değil, herkesin kabul edebileceği bir geçici hükümet oluşturulur"


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Türkiye'nin Suriye'deki hedefinin çok açık olduğunu belirterek, "Suriye'ye DEAŞ'ı mağlup etmek için girdik." dedi.

Haber sitesi Breitbart, Çavuşoğlu'nun röportajının üçüncü bölümünü yayımlandı.

Çavuşoğlu, en başından beri Türkiye'nin Suriye'ye girme nedeninin DEAŞ'i mağlup etmek ve Münbiç bölgesini DEAŞ ile diğer tüm terörist unsurlardan temizlemek olduğunu vurgulayarak, "Suriye'ye DEAŞ'i mağlup etmek için girdik." vurgusunu yaptı.

Beşşar Esed rejimi konusunda Türkiye'nin duruşunun çok net olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, "Esed, 600 binden fazla masum insanı öldürmüştür. Varil bombası ve klor gazı gibi kimyasal silahlar kullanarak bu insanlık dışı zulmü gerçekleştirmiştir. Bu tüm uluslararası camia için 'kırmızı çizgi' oluşturmuştur. Bu rejimi meşrulaştıracak mıyız?" açıklamasında bulundu.

-"Esed sonrası siyasi boşluk oluşmayacak"

Esed sonrası Suriye'de siyası bir boşluk oluşacağına ilişkin iddiaları değerlendiren Çavuşoğlu, siyasi çözüm sürecinin başarılı olması ve DEAŞ'ın mağlup edilmesi durumunda Esed sonrasında siyasi boşluk olmayacağına dikkati çekti.

Çavuşoğlu sözlerine şöyle devam etti:

"Sadece bir tarafın değil, herkesin kabul edebileceği bir geçici hükümet oluşturulur. Ülke, Birleşmiş Milletler'in 2254 sayılı kararı uyarınca seçimler için hazırlık yapmaya başlar. Geçiş dönemi, anayasa ve seçimler üzerine çalışacak 3 çalışma grubu oluşturulması gerekir. Böylelikle, seçimlerde Suriye halkının kendi ülkelerini kimin yöneteceğine ve meclisi kimlerin oluşturacağına karar vermesi sağlanır."

Suriye'deki dönüşüm ve geçiş döneminden korkmamak gerektiğini kaydeden Çavuşoğlu, "Geçiş dönemi olmazsa sürdürülebilir bir ateşkes sağlanamaz." açıklamasında bulundu.

Çavuşoğlu, DEAŞ'a karşı uluslararası koalisyonda 68 ülkenin bulunduğunu ancak ortak bir strateji oluşturma konusunda sıkıntı olduğunu hatırlatarak, "Sahada DEAŞ'i mağlup ederken Cenevre ve Astana'da yürütülen siyasi çözüme de odaklanmamız gerekiyor." ifadesini kullandı.

Astana sürecinin Cenevre sürecine alternatif değil tamamlayıcı nitelikte olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, Astana sürecinin Suriye'de Beşşar Esed rejimi ve muhalefet arasında güven artırıcı bir rol oynadığının altını çizdi.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER