ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 05 Aralık 2016 Pazartesi 17:16

Çavuşoğlu : "Bizim için PYD ve PKK aynı"

Çavuşoğlu : "Bizim için PYD ve PKK aynı"

"Türkiye bölgedeki tüm terör örgütleriyle mücadele ediyor bizim için terörist arasında, iyi terörist kötü terörist diye ayrım yok. Neden DEAŞ bize saldırıyor, çünkü biz DEAŞ'ın fikriyle mücadele ediyoruz" "Diğer ülkeler ne kadar DEAŞ militanı öldürdü, Suriye'deki rejim ne kadar DEAŞ militanı öldürmüştür? Ben hatırlamıyorum. Son iki yıldır DEAŞ'ı hedef mi aldı yoksa destekledi mi? Sadece sivilleri ve ılımlı muhalefeti hedef aldılar" "Halep'te ancak insanlık kaybediyor. Bizler Türkiye olarak kay


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin tüm terör örgütleriyle mücadele ettiğini belirterek, Ankara'nın Halep'e yönelik kaygılarının da "insani" olduğunu vurguladı.

Lübnan'daki LBCI televizyon kanalına açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, Türkiye'nin Nusra Cephesi'ni desteklediğine ilişkin iddiaları, "kabul edilemez, akıl dışı ve çirkin" şeklinde nitelendirdi.

Türkiye'nin söz konusu yapılanmayı Ekim 2013'te terör örgütü listesine aldığını, ardından da DEAŞ'ı bu listeye eklediğini hatırlatan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Biz Nusra ve DEAŞ'ı terör örgütü kabul ettiğimiz sırada, birçok ülkenin belki hatta Lübnan'ın Nusra'dan haberi bile yoktu. Farklı gruplardan, yapılardan ne tür suçlamalar iddialar geliyor bilemiyorum ancak Türkiye doğruyu söylüyor. Türkiye bölgedeki tüm terör örgütleriyle mücadele ediyor, bizim için terörist arasında, iyi terörist kötü terörist diye ayrım yok. Neden DEAŞ bize saldırıyor, çünkü biz DEAŞ'ın fikriyle mücadele ediyoruz." dedi.

Çavuşoğlu, terör örgütü DEAŞ'ın İslam'ı temsil etmesinin mümkün olmadığını vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

"DEAŞ İslam'ı temsil edemez hatta Müslüman bile olamazlar. İslam, barış anlamına gelir, bu yüzden bu kanlı terör örgütünün fikriyle mücadele etmeliyiz. Diğer ülkeler ne kadar DEAŞ militanı öldürdü, Suriye'deki rejim ne kadar DEAŞ militanı öldürmüştür? Ben hatırlamıyorum. Son iki yıldır DEAŞ'ı hedef mi aldı yoksa destekledi mi? Sadece sivilleri ve ılımlı muhalefeti hedef aldılar. Sadece Başika Kampı'ndan 700'e yakın DEAŞ teröristini öldürdük. Cerablus, Münbiç bölgesinde çok sayıda terörist öldürdük. Çok sayıda teröristi yakaladık. Yabancı savaşçıların Suriye'ye geçişini durdurduk. Bizler tüm önlemleri alıyoruz. DEAŞ ve Nusra arasında hiç bir fark yoktur. Benzer ideolojiyi taşıyorlar. Halep'in doğusundaki muhaliflerden kendilerini Nusra'dan ayırmalarını istedik. Çünkü Nusra bir terör örgütü. Bizler bunun altını çiziyoruz. Bizim politikamız gayet net ve şeffaftı. Biliyorum bazı gruplar bunu sevmiyor ancak bu gerçek."

- "Savunmasız insanların haklarını sadece Halep'te değil tüm dünyada savunmaya devam edeceğiz"

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Halep'te muhaliflerin kaybetmesi, rejimin kazanması, Türkiye'nin yenilgisi değil midir?" şeklindeki soruyu, şu şekilde cevapladı:

"Halep, her şeyden önce Türkiye'nin toprağı değil. Halep'te biz herhangi bir ülke ya da rejimle rekabet etmiyoruz. Bizler toprak bütünlüğünü tamamıyla destekliyoruz. Halep'te ancak insanlık kaybediyor. Bizler Türkiye olarak kaybetmiyoruz, herkes kaybediyor. Bu sadece Türkiye'nin konusu değil. Bizler Türkiye, Türk politikacılar olarak gözlerimizi kapatamayız. Halep'te olanlar karşısında, Recep Tayyip Erdoğan sessiz kalamaz. Oradaki bombalamayı, masumların canını kaybetmesini, eleştirmekte diğerleri gibi sessiz kalamıyoruz. Bizler buna bir çözüm için, aralarında insani yardım dahil elimizden geleni yapıyoruz. Lozan'da Rusların, Amerikalıların, Iraklıların, İranlıların, Katarlıların ve birçok milletin yer alacağı uluslararası bir insani yardım konvoyu teklifi yaptık. Bunda bile zorluklar yaşıyoruz. Bu sadece Türkiye'nin değil herkesin sorunu. Gerçekleri anlatmaya devam edeceğiz. Savunmasız insanların haklarını sadece Halep'te değil tüm dünyada savunmaya devam edeceğiz."

- "Bizim için PYD ve PKK aynı"

Çavuşoğlu, Fırat Kalkanı Harekatı'na dair ise bu operasyonun "Münbiç bölgesinin Fırat Nehri'ne kadar DEAŞ'tan temizlenmesi ve daha sonra yerel güçlere bırakılması amacını taşıdığını" belirtti.

Yerel güçlerin Münbiç'ten sonra Rakka'ya hareket edebileceğini, Türk özel kuvvetlerinin de bu operasyona destek verebileceğini söyleyen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rakka operasyonunda "YPG gibi diğer terör örgütlerine güvenmenin onları desteklemenin büyük bir yanlış olduğu ve Suriye'nin geleceği için büyük tehlikeler taşıdığı" değerlendirmesinde bulundu.

Röportajı gerçekleştiren gazetecinin "Ayn-el Arab bölgesindeki Kürt koridorunun Afrin'e ulaşmasına izin verir misiniz?" sorusuna Çavuşoğlu, şu cevabı verdi:

"Bizler izin vermeyeceğiz. Bu durum bizim güvenliğimize ve istikrarımıza doğrudan tehdit oluşturuyor. Uluslararası hukuktan doğan haklarımız var. Bizim için PYD ve PKK aynı. Bizim Kürt kardeşlerimizle ne Türkiye'de ne de Irak'ta hiçbir problemimiz yok. Bizler, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel hükümetin en iyi uluslararası destekçilerinden biriyiz. Suriye'deki Kürtlerle de bir problemimiz yok. Bizim sorunumuz terör örgütleri ile. Bizler silahlarını bırakmadığı, terörü durdurmadıkça hiçbir terör örgütünün kendisini meşrulaştırmasına izin veremeyiz, ne Türkiye'de, ne de sınırın öbür tarafında. Her şeyden önce onlar Türkiye'yi hedef alıyor. Onlar milletimi, ülkemi ve istikrarımı hedef alıyorlar. Hiçbir ülke, bu durumda sınırının öbür tarafında hiçbir terör örgütüne izin vermeyecektir."

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER