ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 10 Ekim 2014 Cuma 17:29

Çanakkale'de "savaş topu" tartışması

Çanakkalede "savaş topu" tartışması

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, şehrin merkezi girişinde bulunan tarihî topu uygun bulmadığını belirterek, çıkarıldıkları yere götürülmesini istedi.


Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, şehrin merkezi girişinde bulunan tarihî topu uygun bulmadığını belirterek, çıkarıldıkları yere götürülmesini istedi.

Demircioğlu Caddesi'nde sergilenen, Çanakkale Savaşları’nda kullanılan topun üzerinin bir süre önce kadınların ördüğü dantelle örtülmesi ve Başkan Gökhan’ın şehiriçinde istemediği yönündeki açıklamaların ardından tartışmalar başladı. AK Parti Milletvekili İsmail Kaşdemir’in eleştirmesi ve topun yerinde kalmasını istemesinin ardından Gökhan bir açıklama daha yaparak, şehir girişine geçen yıl koyulan topun perişan halde olduğunu belirterek, çıkarıldığı yere götürülmesini istedi. Öğrencilerin ve şehre gelenlerin topla karşılanmasının doğru olmadığını savunan Başkan Gökhan, “Evet, Çanakkale kent merkezinin tam ortasında duran dev savaş topunun yerinin doğru olmadığını, buradan kaldırılması gerektiğini, savaşlardan çok çekmiş ve artık barışın kenti olmak isteyen Çanakkale’nin, konuklarını bir savaş topuyla karşılamaması gerektiğini uzun zamandır, pek çok değişik platformda söyleyegelmişimdir ancak bu söylemlerin nasıl olur da Çanakkale Savaşları’nda emperyalizme karşı mücadele etmiş şehitlere, gazilere saygısızlık ifadesi olarak algılanabildiğini, toptan utanç duyulduğu sonucunun çıkarılabildiğini asla anlayabilmiş değilim. Savaşlar, insanlığın ayıbıdır. Savaşlar, hepimizin utanç duyması gereken olaylardır. Toplar, tüfekler, bombalar, silahlar da savaşı, şiddeti, ölümü çağrıştıran nesnelerdir. Bunu kim inkar edebilir? Kadınlarımız bir savaş sembolünün üzerini, el emekleriyle barışın, saflığın sembolü beyaz ile örterek, son derece anlamlı bir mesaj vermişlerdir. Hele ki bugün yaşadığımız gerginlik, kaos, kapımıza gelip dayanan savaşın yaşandığı son derece sıcak günlerde bir milletvekilinin, 'Toptan utanmıyoruz.' diyerek şahsımı özür dilemeye davet eden hamasi nutuklarını da anlamakta güçlük çekiyorum. Bizler bu vatanın nasıl ve hangi şartlarda kurulduğunu, bağımsızlık için Türk, Kürt, Alevi, Sünni nasıl mücadele edildiğini çok iyi biliriz ve bununla da her zaman gurur duyarız.” şeklinde konuştu.

Milletvekili Kaşdemir'in eleştirilerine cevap veren Gökhan, “Milletvekili, açıklamalarında belediye başkanının görevlerini de hatırlatmış. Evet, bir belediye başkanının görev tanımları arasında, topun yerini değiştirmek yazmaz ancak kentin estetik düzenlemesiyle direkt ilgili bir kurumun üst yöneticisi olarak belediye başkanları, kentliden aldığı görevle kent adına söz sahibidirler. Tarihî topun yerinin, Çanakkale’de 1. Dünya Savaşı’na ait pek çok tarihî değeri içerisinde barındıran, savaş tarihini belleklerde canlı tutmak için özel olarak korunan Çimenlik Kalesi’nde olması gerektiğini, mevcut durumunun ve konumunun topun tarihine yakışmadığını bir kez daha ifade etmek istiyorum. Maalesef kentimizde daha kötü durumda bir tarihî top daha var. 2012 yılında Kumkale yöresinde bulunup toprak altından çıkarılan tarihî top, hiçbir yasal izin alınmadan, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun tüm karşı çıkışlarına rağmen kentin girişine getirilip ÇOMÜ Terzioğlu Yerleşkesi’nin altında bulunan Karayolları arazisine resmen terkedilmişti. O dönem de buna karşı çıktım, kentin şehirlerarası girişinde, hem de bir bilim yuvasının hemen altında konuklarımızı topla karşılamayı onaylamadığımı, tarihî topların ait oldukları yerde, askerî müze bahçelerinde ya da çıkarıldıkları yerde kalmaları gerektiğini ifade ettim, hala da sözlerimin arkasındayım. Tarihî toplar konusunda hassasiyetini ifade eden sayın milletvekilinin, Çanakkale–İzmir karayolu üzerinde inşaatların arasında toz, kir, pas içinde sahipsiz bir şekilde kalmasından da rahatsızlık duymasını diliyor ve bu topun da ait olduğu yere, Kumkale’ye geri gönderilmesi için gerekli girişimlerde bulunmasını bekliyorum.” dedi.

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER