ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 24 Mart 2017 Cuma 09:33

Bulgaristan'da seçimlere doğru

Bulgaristanda seçimlere doğru

Üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu DOST Partisi lideri Mestan, seçim kampanyasını Türklerin yoğunlukta olduğu Gluhar köyünde sürdürdü 
 Mestan: "Korkmayın, sizin oyunuzu kimse kontrol edemez. Cesurca, kalbinize sorarak, oyunuzu 13 numaraya, DOST'a vereceksiniz" "Ahmet Doğan'ın (HÖH Onursal Başkanı) kalesi düştü. Kırcaali artık DOST'un kalesi" DOST Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hoca: "Bizim yüzde 4'ü aşamama gibi bir kaygımız yok. Biz yüzde 6'lara ulaşacağız. Bunu duyun ve bir ta


Bulgaristan'da Sorumluluk, Özgürlük ve Hoşgörü için Demokratlar (DOST) Partisi Genel Başkanı Lütvi Mestan, pazar günü yapılacak parlamento seçimlerinde Türk ve Müslümanların oylarını tehditlere aldırmadan kullanmasını isteyerek, "Korkmayın, sizin oyunuzu kimse kontrol edemez. Cesurca, kalbinize sorarak, oyunuzu 13 numaraya, DOST'a vereceksiniz." dedi.

Bulgaristan'da üyelerinin çoğunluğunu Türklerin ve Müslümanların oluşturduğu DOST Partisi lideri Mestan, 26 Mart'ta yapılacak parlamento seçimleri kampanyasını Kırcaali ilinin Gluhar (Sağırlar) köyünde sürdürdü.

Mestan, DOST Partisinin genel başkan yardımcıları ve milletvekilleriyle seçmenlere hitap etti.

Hafta sonu yapılacak seçimlerin ülkedeki Türkler ve Müslümanlar için çok önemli olduğunu belirten Mestan, Türk toplumunun seçimde aslında çok kolay bir seçeneği olduğuna dikkati çekti. Mestan, "Bir tarafta Türk ve Müslüman toplumunu ırkçı, aşırı milliyetçilere satan Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) var. Diğer tarafta 'Ne Mutlu Türk'üm' diyen biz varız." ifadesini kullandı.

Irkçı ATAKA (Atak) Partisinin eski milletvekillerini bu seçimde aday listelerine alan HÖH'ün, Türklerin temsilcisi olamayacağına vurgu yapan Mestan, "Ben gerçek, özgür, gururlu Türklerin oyunu istemeye geldim." diye konuştu.

Mestan, seçim kampanyası boyunca birçok engellemelere maruz kaldıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"26 Mart'ta korkmayacaksınız. Biliyorum çok baskılar yapılıyor. Otobüsümüze bakın, camlarını kırdılar. Bize mitingler yasaklanıyor. Mestanlı'da bize çayırları gösteriyorlar miting yapın diye ama biz o çayırları da doldurduk."

HÖH'ün günden güne kan kaybettiğini ifade eden Mestan, partinin Kırcaali ilini dahi DOST Partisine kaptırdığını söyledi. Mestan, "Ahmet Doğan'ın (HÖH Onursal Başkanı) kalesi düştü. Kırcaali artık DOST'un kalesi." dedi.

Mestan, seçmenlerin tehdit ve baskılara boyun eğmeden DOST Partisine oylarını vermesini isteyerek, şunları dile getirdi:

"DOST gümbür gümbür gelecek. Korkmayacaksınız. Seçim odasında yapayalnızsın. Sizin oyunuzu sadece Allah görebilir. Korkmayın, sizin oyunuzu kimse kontrol edemez. Cesurca, kalbinize sorarak, oyunuzu 13 numaraya, DOST'a vereceksiniz. Sizlerle gurur duyuyorum. Bize öyle güç verin ki siz de bizlerle gurur duyun."

- "Yüzde 4 barajını aşamama gibi kaygımız yok"

DOST Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Hoca da ilk kez yarışacakları seçimlerde meclise girmeyi başaracaklarını ifade etti.

Türkler ve Müslümanlar arasında heyecan uyandıran DOST Partisinin yüzde 4 barajını aşarak parlamentoda yer edineceğini belirten Hoca, "Bizim yüzde 4'ü aşamama gibi bir kaygımız yok. Biz yüzde 6'lara ulaşacağız. Bunu duyun ve bir tarafa yazın." dedi.

DOST Partisinin Sofya milletvekili adayı Evgeni Mihaylov da partiye desteğin her gün arttığına dikkati çekti. Kamuoyu araştırma şirketlerinin bugüne kadar kendilerine yer vermediğini belirten Mihaylov, uluslararası araştırma şirketi Gallup'un bugünkü anketinde kendilerine yüzde 3 oranında desteğin görüldüğünü anlattı.

Mihaylov, son iki gündeki çabalarıyla da barajı rahatlıkla aşacaklarına inandığını dile getirdi.

Bulgaristan'da 26 Mart'ta yapılacak erken parlamento seçiminde, 7 milyonluk ülke nüfusunun yüzde 10'unu oluşturan Türk ve Müslümanların oyları için DOST Birliğinin yanı sıra parlamentoda 33 milletvekili bulunan HÖH mücadele verecek.

Türkiye'de 24 Kasım 2015'te hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesi, Bulgaristan'da Türklerin en fazla temsil edildiği HÖH'te görüş ayrılığına neden olmuştu. Türkiye'nin tutumunu destekleyen Genel Başkan Lütvi Mestan, Onursal Başkan Ahmet Doğan'ın baskılarına maruz kalarak partiden ihraç edilmişti.

Mestan ve bir grup milletvekili, Nisan 2016'da DOST Partisini kurarak Bulgaristan'daki Türk siyasi hareketinde yeni bir sayfa açmıştı. Kısa sürede örgütlenen DOST Partisi, erken seçimlere Hürriyet ve Şeref Halk Partisi (HŞHP) ile ittifak yaparak DOST Birliği altında katılıyor.
 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER