ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 20 Kasım 2012 Salı 20:15

Bosna-Hersek'te koalisyon anlaştı


Bosna-Hersek'te hükümeti oluşturan altı partinin liderleri, federasyon düzeyindeki hükümetin yeniden yapılanması konusunda anlaşmaya vardı.
    
Bosna-Hersek'in güneyindeki Mostar kentinde koalisyonu oluşturan parti başkanlarının katılımıyla yapılan toplantıda, hükümete katılım ilkelerine ilişkin bildiri ve anlaşma imzalandı.
    
Parti başkanlarının imzaladığı bildiride, Bosna-Hersek'i oluşturan iki entiteden biri olan Bosna-Hersek Federasyonu düzeyindeki hükümetin yeniden yapılanması konusunda en kısa zamanda gerekli çalışmaların yapılacağı belirtildi.
    

Anlaşmayı, Sosyal Demokrat Partisi (SDP) Genel Başkanı Zlatko Lagumciya, Bağımsız Sosyal Demokratlar Birliği (SNSD) Başkanı Milorad Dodik, Sırp Demokrat Partisi (SDS) Genel Başkanı Mladen Bosiç, Daha İyi Gelecek İçin İşbirliği (SBB) Lideri Fahrudin Radonçiç, Hırvat Demokrat Birliği Bosna Hersek (HDZ BİH) lideri Dragan Çoviç, HDZ-1990 Genel Başkanı Bojo Lyubiç imzaladı.
    
SDP Genel Başkanı ve Dışişleri Bakanı Zlatko Lagumciya, daha önce, Daha İyi Gelecek İçin İşbirliği (SBB) lideri Fahrudin Radonçiç'i hükümete alarak en büyük Boşnak partisi SDA ile yollarını ayırtmıştı.
    
Hükümet ortakları ayrıca bugünkü bildiriyle, SDP Genel Başkanı Lagumciya ve Bağımsız Sosyal Demokratlar Birliği (SNSD) Başkanı Milorad Dodik arasında daha önce varılan anlaşmaya da destek vermiş oldu.
    
Mostar'daki toplantıda, Bosna-Hersek devleti düzeyindeki hükümetin yeniden yapılanmasında Daha İyi Geleçek İçin İşbirliği (SBB) ve SDP adaylarının Bakanlar Kurulu'na girmesi konusunda destek sağlandı.
    
Bosna-Hersek'te 3 Ekim 2010'da yapılan genel seçimlerin ardından yaklaşık 16 ay süren görüşmeler sonrasında, 6 partiden oluşan hükümet kurulmuştu. Hırvat, Sırp, Boşnak partilerin yanı sıra sosyal demokratları da içinde barındıran hükümette, 2012 yılı bütçesini SDA'nın desteklememesi üzerine kriz çıkmıştı. Yaşanan sorun üzerine SDA hükümetten çıkartılmıştı.
    
    

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER