ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 20 Haziran 2014 Cuma 11:49

Böceğin bir ucu TÜBİTAK'ta çıktı

Böceğin bir ucu TÜBİTAKta çıktı

11 emniyetçinin dışında bir TÜBİTAK görevlisinin daha gözaltına alındığı öğrenildi.


Başbakan Erdoğan'ı makam odasında, çalışma ofisinde ve makam aracında böcek yerleştirerek dinledikleri suçlamasıyla gözaltına alınan 11 polisin sorgusu devam ederken, polislerin dışında bir TÜBİTAK görevlisinin de gözaltına alındığı ortaya çıktı. Yenişafak'ın haberine göre dinlemelerin olduğu dönemde EGM İstihbarat Dairesi ile TÜBİTAK'taki paralel çete arasında aktif bağlantı tespit eden savcılık, böceğin bu kurumdaki ayağı için düğmeye bastı.

Makam odası, çalışma ofisi ve makam aracına dinleme cihazları (böcek) yerleştirerek Başbakan Erdoğan'ı dinledikleri suçlamasıyla geçtiğimiz günlerde gözaltına alınan 11 polisin sorgusu sürüyor. Savcılık, 'casusluk' faaliyeti amacıyla sözkonusu böcekleri koyanların Başbakanlık koruma ekibindeki 5 polis olduğunu belirledi. Bu isimlerin dışında, bir TÜBİTAK görevlisinin de soruşturmayı yürüten Anayasal Suçlarla Mücadele Bürosu Savcısı Durak Çetin'in talebiyle gözaltına alındığı öğrenildi. Casus böceklere ilişkin Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun (BTK) bir süre önce hazırladığı rapora göre hareket eden Savcı Çetin, gözaltına alınan emniyetçilerle TÜBİTAK arasında aktif bağlantılar tespit etti. Soruşturma kapsamında bazı TÜBİTAK mensuplarının da ifadelerinin alındığı, operasyonun önümüzdeki günlerde bu kuruma sıçrayabileceği kaydedildi.

SORUŞTURMA BÜYÜYECEK

Savcı Durak Çetin, BTK raporu doğrultusunda dönemin Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ömer Altıparmak'ın da 'görevi ihmal' kastı ile hareket ettiğini belirledi. Böcek şebekesinin bir ayağının da TÜBİTAK olduğunun altının çizildiği raporda, TÜBİTAK bünyesinde Kocaeli'de görev yapan F.S. ile eski TÜBİTAK BİLGEM Başkanı Hasan Palaz arasındaki irtibatın incelenmesi gerektiği kaydedildi. Bu kapsamda Savcı Çetin'in TÜBİTAK ile de geniş kapsamlı bir çalışma yürüttüğü öğrenildi. Halen gözaltında bulunan bir TÜBİTAK görevlisinin, dinlemeler sırasında dönemin İstihbarat Daire Başkanlığı ile paralel işbirliği içinde çalıştığı iddia edildi.

EKİP SORGUDA

Başbakan Erdoğan'ın çalışma ofisine dinleme cihazı koyarak casusluk yaptıkları gerekçesiyle önceki gün gözaltına alınan emniyet mensubu 11 şüpheli, dün sağlık kontrolünden geçirildikten sonra sorguya alındı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında, Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından Ankara, Diyarbakır, İstanbul, Karabük ve Yozgat'ta eş zamanlı yapılan operasyonlarda gözaltına alınan 11 kişi sağlık kontrolü için sabah saatlerinde Ulus Devlet Hastanesi'ne getirildi. Şüpheliler hastanedeki işlemlerin tamamlanmasının ardından yeniden Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

"TEST YAPACAĞIZ" DİYE GİRDİLER

'Paralel çete'nin Başbakan Erdoğan'ı dinlemek için başvurduğu yöntemler casusluk filmlerini aratmayacak cinsten. Dönemin Emniyet İstihbarat Dairesi'nin de desteğiyle Erdoğan'ın kullandığı mekanlarda sözde 'böcek araması' yapıldı. Ancak aramanın böceği bulmak için değil yerleştirmek için yapıldığı tespit edildi. MİT ve Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun ilgili raporlarından hareket eden savcılık bu akıl almaz casusluk olayını deşifre etti. Olayı en ince ayrıntısına kadar aydınlatan BTK raporunda böceğin nasıl yerleştirildiği şöyle anlatıldı:

'Başbakanlık Koruma Daire Başkanlığı Güvenlik Sistemleri ve Teknik Büro (eski) Amiri Serhat Demir, eski İstihbarat Daire Başkanı (İDB) Teknik Şube Müdürü Ali Özdoğan, İDB Teknik Şubesi Müdür Yardımcısı Sedat Zavar ile personeli İlker Usta ve Enes Çiğci'nin, Keçiören ikametgahta 25 Kasım 2011 tarihinde ve 7-8 Aralık 2011 tarihleri arasında; Resmi Konut'ta ise 24 Kasım, 14 Aralık ve 20 Aralık 2011 tarihlerinde arama/tarama faaliyeti ve jammer testi adı altında gerçekleştirilen çalışmalar esnasında bir 'fırsat operasyonu' şeklinde dinleme cihazlarını yerleştirdikleri, bilerek ve isteyerek bu faaliyet içerisinde yer aldıkları düşünülmektedir.

BÖCEK OPERASYONUNDA 11 KİŞİ ADLİYE'DE

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER